Σάββατο 3 Μαρτίου 2012, 8.30μ.μ.
Συναυλία με το σύνολο "Ιδιότροπον"
Το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012, στις 8.30μ.μ, η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνει, στα πλαίσια του PODIUM Νέων Καλλιτεχνών, συναυλία με το σύνολο "Ιδιότροπον".
Το μουσικό σχήμα "Ιδιότροπον" δημιουργήθηκε το 2007 στην Πάτρα. Έχει στο ιστορικό του πλήθος συναυλιών σε Πάτρα, Αθήνα και Κύπρο. Πειραματίζεται με μουσικές διαφόρων προελεύσεων (Ελλάδα, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Αφγανιστάν, Ιράν, Βουλγαρία), κλασσικών συνθετών ανατολικής μουσικής, αλλά και σύγχρονων. Ακόμα, το σχήμα παίζει συνθέσεις ενός εκ των μελών του, της Γιοχάννας Κοσιώνη.
Το "Ιδιότροπον" αποτελείται από τους μουσικούς Γιοχάννα Κοσιώνη - φωνή, ταμπούρ, Ειρήνη Παπαδάτου - σάζι, φωνή, Γιώτα Βεργοπούλου - νέυ, Ελευθερία Δαουλτζή - κανονάκι και Ειρήνη Κουλουριώτη - κρουστά.
Λίγα λόγια για τα όργανα.
Κανονάκι: είναι τραπεζοειδές νυκτό έγχορδο. Είναι όργανο κλειστού χώρου και ως εκ τούτου χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια στις θρησκευτικές μουσικές πολλών χωρών, όπως στην Ελλάδα, με την ονομασία «ψαλτήρι» και στις χώρες της Ασίας και Αφρικής με το όνομα kanon και kanun. Θεωρείται το καταλληλότερο μουσικό όργανο για μελέτη και κατανόηση της ανατολικής μουσικής (ήχοι και μακάμ) και επάνω του κουρδίζονται και συγχρονίζονται τα υπόλοιπα όργανα της ορχήστρας, κάτι δηλαδή σαν το πιάνο της δυτικής μουσικής.
Νέυ: ανήκει στην οικογένεια των πνευστών που παίζονται πλάγια. Υπάρχουν νέυ διαφόρων μεγεθών και με διαφορετικά ονόματα. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην αραβική και τουρκική μουσική. Είναι ένας καλαμένιος σωλήνας ανοιχτός και από τα δύο άκρα με μεγάλη έκταση και πλούσιο ήχο. Το όνομά του προέρχεται από την περσική ονομασία του καλαμιού και η ηλικία του φτάνει τα 5.000 χρόνια.
Ταμπούρ: ανήκει στην οικογένεια των ταμπουροειδών. Έχει στρογγυλό ηχείο και πολύ μακρύ βραχίονα με μετακινούμενους μπερντέδες. Έχει τρεις διπλές μεταλλικές χορδές και μια μονή, οι οποίες παίζονται με μακριά σκληρή πένα από ταρταρούγα. Είναι όργανο της κλασικής οθωμανικής μουσικής και λόγω της χαμηλής του έντασης χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους.
Σάζι: Είναι λαϊκό τούρκικο έγχορδο όργανο και παιζόταν κυρίως στην επαρχία. Τα σάζια, στη σύγχρονη Τουρκία, όπου κατασκευάζονται, έχουν περιοριστεί σε τέσσερα βασικά είδη, τα οποία διαφοροποιούνται κυρίως όσον αφορά στο μέγεθος του οργάνου (τζουράς, τσογιούρ, μπάγλαμα και ντιβάν).
Μπεντίρ: είναι ένα όργανο από κυλινδρικό ρηχό στεφάνι με τεντωμένο επάνω του ένα δέρμα. Συναντιέται κυρίως στις αραβικές χώρες της βόρειας Αφρικής αλλά και στην οθωμανική μουσική παράδοση, όπου με το βαθύ και επιβλητικό ήχο του, αποτελεί μαζί με άλλα κρουστά μουσικά όργανα (νταϊρέδες, ζίλια κ.ά.) βασικό όργανο της ρυθμικής βάσης αυτής της μουσικής.
Δείγμα της μουσικής του σχήματος "Ιδιότροπον" μπορείτε να ακούσετε πατώντας εδώ.