Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών
Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, ιδρύθηκε το 1892. Έχει βραβευτεί με το Αργυρούν Βραβείον της Ακαδημίας Αθηνών για το μουσικό και εκπαιδευτικό της έργο. Η έδρα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (Ρήγα Φεραίου 7) σ’ ένα νεοκλασσικό κτίριο, διαθέτοντας μια καταπληκτική αίθουσα συναυλιών, ενώ οι αίθουσες διδασκαλίας αναπτύσσονται στο συνεχόμενο πενταόροφο κτίριο. Στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και στις σχολές Πιάνου, Πνευστών, Κρουστών, Εγχόρδων, Θεωρητικών και τραγουδιού, δίδαξαν εκλεκτοί Έλληνες και ξένοι μουσικοί, απέκτησαν μουσική μόρφωση χιλιάδες νέων και έτσι δημιουργήθηκε στην Πάτρα στερεά και συνεχής μουσική παράδοση.
Μια λαμπρή Μπάντα οργανώθηκε και συντηρήθηκε από την Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, 30 ολόκληρα χρόνια με πανελλήνια προβολή. Η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων βραβεύτηκε ιδιαιτέρως. Όταν το Ωδείο δεν μπορούσε πλέον να τη συντηρήσει την παραχώρησε στο Δήμο Πατρέων. Στα χρόνια της κατοχής η Φιλαρμονική δημιούργησε την πρώτη Πατρινή Συμφωνική Ορχήστρα, την Διεύθυνση της οποίας είχε αναλάβει ανιδιοτελώς ο Ιωσήφ Μπουστίντουϊ, καθηγητής βιολιού και Διευθυντής του Ωδείου για πολλά χρόνια.
Στις τάξεις του Ωδείου Πατρών δίδαξαν καταξιωμένοι μουσικοί, όπως ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης καθηγητής πιάνου-ανώτερων θεωρητικών, συνθέτης και Διευθυντής του Ωδείου (περίπου για 35 χρόνια), η Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα καθηγήτρια πιάνου, ο Γιώργος Αρβανιτάκης (πιάνο), ο Γιώργος Σταλήμερος (βιολί), τα παλαιότερα χρόνια η Ελένη Λαμπίρη στο πιάνο, η Αντιγόνη Παπαμικροπούλου και κατά διαστήματα συναντάμε σημαντικούς Έλληνες μουσικούς (Μενέλαος Παλλάντιος, Ανδρέας Παρίδης, Δημήτρης Χωραφάς, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, Γεώργιος Σκλάβος, Ανδρέας Νεζερίτης, Μαρίκα Παπαϊωάννου, Μάριος Λάσκαρις, κ.ά) να διανύουν μικρά χρονικά διαστήματα ως δάσκαλοι ή ως μέλη εξεταστικών επιτροπών.
Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, συνεχίζει την παράδοση της διοργάνωσης συναυλιών, σεμιναρίων και διαλέξεων. Τα τελευταία χρόνια έχουν διοργανωθεί Σεμινάρια Πιάνου με τη Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα, το Γ. Χατζηνίκο, τον Andre Marchand, τον Ι. Ταρασάνσκι, την Α. Παπαστεφάνου, Σεμινάρια Βιολιού με τη Ν. Πατρικίδου, τον K. Vardeli, τον Σ. Γκικόντι, Σεμινάρια Βυζαντινής Μουσικής με το Δ. Νεραντζή, ενώ για συνεχόμενα χρόνια λειτουργούν Σεμινάρια Μουσικοθεραπείας με την υπευθυνότητα της Ελισάβετ Γεωργιάδη και με προσκεκλημένους την Άννα Μαράτου, τον Simon Procter και τον Leslie Bunt. Επίσης σε διάφορες εκδηλώσεις η Φιλαρμονική Εταιρία-Ωδείο Πατρών έχει συνεργαστεί με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», το Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη Λέσχη Φίλων Κλασικής Μουσικής, με τη ΔΕΠΑΠ-Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, και με άλλους φορείς της πόλης.
Από το 1996 τη θέση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Ωδείου Πατρών κατέχει η Βασιλική Φιλιππαίου, Καθηγήτρια Ανώτερων Θεωρητικών - Συνθέτις, η οποία δημιούργησε το PODIUM Νέων Καλλιτεχνών και το Μουσικό Μάϊο.