"Through the Balkans..." (16.05.2025)

"Through the Balkans..."  

με τους Omikron2Duo

 

Γιώργος Σκριβάνος, φλάουτο
Γιάννης Ευσταθόπουλος
, κιθάρα
 

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, 9 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

 

Την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του 28ου Μουσικού Μαΐου, από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και το Ίδρυμα Ι. & Ε. Τοπάλη, διοργανώνεται συναυλία του Omikron2Duo με έργα από την ευρεία περιοχή των Βαλκανίων.

Το Omikron2Duo δημιουργήθηκε το 2014. Είναι ένα δίκτυο καλλιτεχνών που στοχεύει στην ανάδειξη της συμπληρωματικής σχέσης μεταξύ των διαφόρων μορφών τέχνης την παραγωγή μουσικής και παραστατικών τεχνών. Ταυτόχρονα πραγματοποιεί συναυλίες με τον “παραδοσιακό” τρόπο ακρόασης με υποσύνολα του ευρύτερου ensemble, δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό να εξερευνήσει όλο το φάσμα του ρεπερτορίου των οργάνων που εκτείνεται από την μπαρόκ μέχρι και την σύγχρονη εποχή. Σε αυτή την συναυλία, το θα παρουσιάσει έργα συνθετών οι οποίοι γράφουν θέματα και χορούς σε παραδοσιακό ύφος από χώρες των Βαλκανίων αναδεικνύοντας ένα πολυστυλιστικό τοπίο μέσα από τον κλασικό ήχο ενός φλάουτο και μιας κιθάρας. Οι απαιτητικοί ρυθμοί, οι τεχνικές κρουστών, οι διευρυμένες εναρμονίσεις της κιθάρας αντιπαραβάλλονται με τα εξωγενή ηχοχρώματα και τις σύγχρονες τεχνικές στο φλάουτο σκιαγραφώντας συχνά τα παραδοσιακά πνευστά όπως το νέυ ή το καβάλι. Το Omikron Ensemble αποτελείται από τους Γιώργο Σκριβάνο, φλάουτο και Γιάννη Ευσταθόπουλο, κιθάρα.

Ο Γιώργος Σκριβάνος, έχει αποφοιτήσει από το Βασιλικό Ωδείο της Χάγης στην Ολλανδία με Diploma Bachelor of Music και με Master in Music Performance με καθηγητές φλάουτου τους Rien de Reede, Thies Roorda, Emily Beynon, Kersten Mc Kall και Patricia Morris. Με καθηγητή τον Mario Caroli παρακολούθησε τον ετήσιο κύκλο μαθημάτων στο Conservatorio Della Svizzera Italiana στο Lugano στην Ελβετία και με υποτροφία το καλοκαιρινό σεμινάριο ACANTHES στο Metz της Γαλλίας για 2 έτη με εξειδίκευση στη σύγχρονη μουσική και τις σύγχρονες τεχνικές του φλάουτου. Έχει πάρει επίσης Δίπλωμα φλάουτου με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ παμψηφεί στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών με καθηγήτρια την Iwona Glinka. Ακόμα συμμετείχε ενεργά σε σεμινάρια φλάουτου με τους Peter Lukas Graf,Trevor Wye, William Bennett, Phillipe Pierlotte, Will Offermans, Susan Milan, Lisa Ruoho. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ορχήστρα Πατρών και έχει δώσει συναυλίες μουσικής δωματίου και ρεσιτάλ με διάφορα μουσικά σύνολα σε Ελλάδα, Ολλανδία και Γαλλία. Είναι φλαουτίστας στο Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (ιδρυτής Θεόδωρος Αντώνιου) και έχει συμπράξει με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ την Ορχήστρα Πατρών και έχει συμμετάσχει σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου. Από το 2010-2013 ήταν μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Έχει ηχογραφήσει στην αμερικανική δισκογραφική εταιρία ABLAZERE CORDS το κομμάτι αφιερωμένο σε αυτόν “KELADOS” του συνθέτη Σπύρου Μάζη.  Είναι ιδρυτικό μέλος του Omikron Ensemble.

Ο Γιάννης Ευσταθόπουλος, είναι πτυχιούχος κλασικής κιθάρας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με καθηγήτρια την Έλενα Παπανδρέου. Έχει Δίπλωμα κλασικής κιθάρας με Άριστα από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Θάνο Μήτσαλα και πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης με Άριστα από το Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Έχει δύο μεταπτυχιακά, από το Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών, στην κλασική κιθάρα με καθηγήτρια την Αντιγόνη Γκόνη και στα παλαιά νυκτά όργανα (λαούτο, βιχουέλα, μπαρόκ κιθάρα και θεόρβη) με καθηγητές τους Dirk de Hertogh, Nicolas Achten και τον XavierDiaz-Latorre. Επίσης έχει μαθητεύσει πλάι στον διάσημο Oscar Ghiglia στην Σιένα-Accademia Chigiana, αλλά και στην Βαρκελώνη με τον Carles Trepat ο οποίος τον εισήγαγε στο ιστορικό παίξιμο ισπανικής κιθάρας με εντέρινες χορδές. Είναι διδάκτορας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών με την καινοτόμα διδακτορική του έρευνα “Η κιθάρα κονσέρτου στην Ισπανία κατά την περίοδο 1920-1939” εφαρμόζοντας για πρώτη φορά πειραματισμό σε όργανα και χορδές εποχής. Παρουσίασε ως καλλιτεχνικό αποτέλεσμα την συναυλία “Η κιθάρα στην εποχή του Φάλια και Λόρκα” σε συνεργασία με τους Javier και Mario Mas καθώς και την πρώτη δισκογραφική του δουλειά “Έξι καπρίτσια-Ισπανική μουσική για κιθάρα γύρω στο 1930” (Passacaille, 2019), η οποία έχει παρουσιαστεί στην Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία και Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια των Σάρρεϋ, Μελβούρνης, Χονγκ Κονγκ, Δουβλίνου και Γρανάδας ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε χώρες όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία σε περίφημες αίθουσες όπως Palais des Beaux Arts, Flagey, Palacio Chigi, Seu Vella, King’s College και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Από το 2014-2021 εργάστηκε και δίδαξε, μεταξύ άλλων, στο Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών ως βοηθός καθηγητή κιθάρας και ερευνητής καθώς και ιστορικά ενημερωμένη εκτέλεση στο μεταπτυχιακό τμήμα κιθάρας. Από το 2022 είναι διδάσκων κιθάρας και μουσικών συνόλων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών (Ρήγα Φερραίου 7) με ελεύθερη είσοδο. Παρακαλούμε να γίνει σεβαστή η ώρα έναρξης. 

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο της Γραμματείας 2610-277740.

Το πρόγραμμα της συναυλίας μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates