"Το ψηφιδωτό της νύχτας". Της Ιουλίτας Ηλιοπούλου (10-05-2019)

Μουσικός Μάϊος 2019

 “Το ψηφιδωτό της νύχτας”

της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019,  9μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του 22ου Μουσικού Μαΐου που διοργανώνει η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, παρουσιάζεται το τελευταίο ποιητικό βιβλίο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου "Το Ψηφιδωτό της Νύχτας", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύψιλον.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Μαίρη Σιδηρά φιλόλογος και Βασίλης Ρούβαλης, ποιητής-μεταφραστής.
Με την ποιήτρια θα συνομιλήσει ο φιλόλογος- ποιητής Γιάννης Η. Παππάς.

Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα της ποιήτριας από τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό.
Τραγούδι: Δάφνη Πανουργιά
Πιάνο: Τάσος Σπηλιωτόπουλος

Η ίδια η ποιήτρια θα διαβάσει ποιήματά της. 

Για την εκδήλωση συνεργάζονται: Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, το Λογοτεχνικό ηλεκτρονικό περιοδικό "Διαπολιτισμός", το βιβλιοπωλείο "Discover Bookstore", οι εκδόσεις "Ύψιλον" η Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων.

 

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Γράφει ποίηση, δοκίμια και παραμύθια.

Έχουν εκδοθεί πέντε ποιητικά της βιβλία: "Καλούς ενιαυτούς Μάρκο" (1987), "Δίγαμμα" (1992), "Ευχήν Οδυσσεί" (1997), "Από το ένα στο δύο" (2000),, "11 τόποι για 1 καλοκαίρι", (2006), δύο παιδικά παραμύθια: "Τι ζητάει ο Ζήνων;" (2004, Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου) και "Η Πράσινη Σκουφίτσα" (2008) καθώς και η μετάφραση στο έργο του P. E. Shelley "Υπεράσπιση της ποίησης" όλα από τις εκδόσεις "ύψιλον/βιβλία" καθώς και το δοκίμιο "Η κούκλα" (εκδ. Ίκαρος, 2008). Το 2000 έγραψε το λιμπρέτο στην όπερα του Γιώργου Κουρουπού "Το καράβι του έλατου", ενώ το 2002 το ποιητικό κείμενο στη λυρική τραγωδία "Ιοκάστη" του ίδιου συνθέτη που παρουσιάστηκε στο θέατρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών. Τα παραμύθια της "Τι ζητάει ο Ζήνων;" και "Η Πράσινη Σκουφίτσα", σε μουσική Άλκη Μπαλτά και Γιώργου Κουρουπού, αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και αλλού.

Παράλληλα με την ποίηση γράφει δοκίμια, μελετά το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες γι' αυτό. Επίσης, επιμελείται εκδόσεις βιβλίων.

Επί δεκατρία χρόνια συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στη δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής. Με τον Σπύρο Σακκά και τον Γιώργο Κουρουπό παρουσιάζουν μουσικά προγράμματα βασισμένα στην ποίηση. Ένα από αυτά, αφιερωμένο στην ποίηση του Ελύτη, κυκλοφόρησε σε CD-βιβλίο με τίτλο "Με το λύχνο του άστρου" (εκδ. "ύψιλον/βιβλία").

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φεραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates