Μουσικός Μάϊος 2019
“Μονόλογος”
Δημήτρης Κούντουρας - φλάουτο
Κυριακή 12 Μαΐου 2019, 9μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Â
Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του 22ου Μουσικού Μαΐου, η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνει συναυλία με έργα για φλάουτο με τον Δημήτρη Κούντουρα. Η συναυλία γίνεται σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής.
Δημήτρης Κούντουρας
Ειδικεύεται σε ιστορικά είδη φλάουτου από τον Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ καθώς και στην ιστορία και την ερμηνεία της παλαιάς μουσικής.
Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στη Θεσσαλονίκη στο φλάουτο με ράμφος με τον Gilles Gourdier και στο φλάουτο με τον Ilie Macovei. Σπούδασε φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και παλαιά μουσική στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Ουτρέχτης (μεταπτυχιακό δίπλωμα σολίστ 2001) και στη Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου (με υποτροφία του ιδρύματος Marco Fodella). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο της πόλης της Βιέννης και στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Τρόσινγκεν όπου σπούδασε μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης (Master of Early Music). Ανάμεσα στους καθηγητές του υπήρξαν οι Kees Boeke, Heiko ter Schegget, Wilbert Hazelzet και Daniele Bragetti. Είναι διδάκτορας ιστορικής μουσικολογίας του ΕΚΠΑ με μια διατριβή σε θέματα Αναγεννησιακού Ουμανισμού και μουσικής. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΚΕΑΕ για την έρευνά του "Η μουσική των τροβαδούρων στο λατινικό βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204" (Εκδόσεις Νεφέλη 2017).
Ίδρυσε και διευθύνει το σύνολο Ex Silentio και τη σειρά συναυλιών "Παλαιά μουσική στον Άγιο Παύλο" της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με την Harmony of Nations Baroque Orchestra και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης (Ph. Jordan) ενώ εμφανίζεται τακτικά με την Καμεράτα Αθηνών/Armonia Atenea (Γ. Πέτρου) και με το Duo Goliardi (με τον μπαγιανίστα Κ. Ράπτη).
Έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ και σε αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης και της Ασίας, όπως η Sala Verdi του Μιλάνου, η Pablo Casals Hall του Τόκυο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Konzerthaus της Βιέννης, τα φεστιβάλ Styriarte του Γκρατς, Banchetto Musicale του Βίλνιους, Proms του Λονδίνου, Marco Fodella του Μιλάνου, Musica Antiqua της Χάγης και Mousike’ του Μπάρι. Έλαβε μέρος στην Ευρωπαϊκή περιοδεία της Armonia Atenea με την βραβευμένη παραγωγή όπερας «Alessandro» του Χαίντελ (Πέτρου-Cencic) με παραστάσεις σε Βερσαλλίες, Παρίσι, Βρυξέλλες, Μόσχα, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ, Βιέννη, κ.α.
Έχει ηχογραφήσει με το Ex Silentio για τις εταιρείες Talanton και Carpe Diem και σε παραγωγές μπαρόκ όπερας για την MDG και την DECCA. Ερευνά ζητήματα ερμηνείας της παλαιάς μουσικής καθώς και τις σχέσεις μουσικής και λόγου κατά την Αναγέννηση ενώ έχει εκδώσει σχετικές μελέτες και δοκίμια.
Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας ενώ είναι επισκέπτης καθηγητής στο Ανώτατο Ωδείο της Γενεύης.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φεραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.