"Piano Trio El Greco" (25-05-2019)

Μουσικός Μάϊος 2019

 "Piano Trio el Greco"

Φαίδων Μηλιάδης - βιολί

Θοδωρής Ιωσηφίδης - πιάνο

Αλέξης Καραϊσκάκης - βιολοντσέλλο

Σάββατο 25 Μαΐου 2019,  9μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του 22ου Μουσικού Μαΐου, η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνει συναυλία με το Trio el Greco που αποτελείται από τους: Φαίδωνα Μηλιάδη - βιολί, Θοδωρή Ιωσηφίδη - πιάνο και Αλέξη Καραϊσκάκη - βιολοντσέλλο. Θα ερμηνεύσουν έργα των J. Haydn, Ν. Σκαλκώτα, F. Schubert. Η συναυλία γίνεται σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής.

 

Το Trio el Greco σχηματίστηκε στην Αθήνα το 2016 από τους Φαίδωνα Μηλιάδη, Αλέξη Καραϊσκάκη και Θοδωρή Ιωσηφίδη. Έπειτα από την πολυετή παρουσία τους στο εξωτερικό, με αυτό το σχήμα έστρεψαν τη δραστηριότητά τους στον ελλαδικό χώρο, θέλοντας να συμβάλουν στα εγχώρια μουσικά δρώμενα, καθώς και στην προώθηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας εκτός συνόρων. Με εμφανίσεις σε αίθουσες συναυλιών όπως το Φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, η αίθουσα “Φίλιππος Νάκας” αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους όπως το Θέατρο Πόρτα και το Θέατρο Σφενδόνη, το Trio el Greco εμφανίστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 2016–2017 ως ένα από τα πιο ενεργά σχήματα μουσικής δωματίου της χώρας. Ο στόχος για μια ιστορικά ενημερωμένη ερμηνεία οδήγησε το Trio el Greco να ασχοληθεί εις βάθος με το πρώιμο έργο του Μπετόβεν και να ερμηνεύσει στο σύνολό του, το έργο 1 του συνθέτη. Με αφορμή αυτήν την εμφάνιση γράφτηκε για το σύνολο στο περιοδικό “Οδός Πανός”: “Η ερμηνεία τους ξεδίπλωσε τον αρμονικό πλούτο των έργων και ανέδειξε τους μουσικούς διαλόγους με ελεγχόμενη ένταση και διάφανο ήχο. Η ομοιογένεια του ήχου, που δεν είναι δεδομένη στα σύνολα  μουσικής δωματίου, αποτελεί για το Trio el Greco μία κατάκτηση”. Έπειτα από ζωντανή εμφάνιση στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και σειρά συναυλιών στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Σαντορίνη, το Trio el Greco ετοιμάζει νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων μια συναυλία για το αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Θοδωρής Ιωσηφίδης

Ο Θοδωρής Ιωσηφίδης αποφοίτησε από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης - Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα παμψηφεί και Α' βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Trinity College of Music του Λονδίνου (Bachelor in Performance με την ανώτατη διάκριση). Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων με διακρίσεις ως υπότροφος της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας στη Γλασκώβη, στην οποία εργάστηκε και ως συνοδός κλασικού τραγουδιού. Έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο St.Martin-in-the-fields στο Λονδίνο, στο City Halls της Γλασκώβης, στο Edinburgh Festival Centre και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχει συνοδεύσει τις όπερες “Ωραία Ελένη” του J. Offenbach στο θέατρο Olvio, και “Διδώ και Αινείας” του H. Purcell στο θέατρο Βικτώρια, και “Trouble in Tahiti” του L. Bernstein στο θέατρο Σημείο. Έχει συνεργαστεί με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Χορού του 2016, καθώς και με το Φεστιβάλ Αθηνών στην όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή “Λεόντιος και Λένα”.

 

Φαίδων Μηλιάδης

Γνώρισε το βιολί με τον Κώστα Βοζίκη και την Irina Dragneva στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έπειτα, συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College of Music και μεταπτυχιακά στο Koninklijk Conservatorium Brussel με τους Adrian Levine και Kati Sebestyén, με την υποτροφία του ΙΚΥ. Κατά τη διαμονή του στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες ασχολήθηκε κυρίως με τη μουσική δωματίου, δίνοντας πληθώρα συναυλιών και συμμετέχοντας σε πολλά φεστιβάλ ανά την Ευρώπη (Bozar, Purcell room, Gent opera studio, κ.α.), ενώ παράλληλα υπήρξε μέλος της ορχήστρας νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2014 δραστηριοποιείται στην Αθήνα και οι συνεργασίες του με σημαντικούς καλλιτέχνες και ensemble εκτείνονται από τον χώρο της παλαιάς μουσικής, μέχρι την avant-garde μουσική σκηνή. Παράλληλα, διετέλεσε κορυφαίος στα πρώτα βιολιά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ από το 2017 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

 

Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος

Ο Αλέξης Καραϊσκάκης βραβεύτηκε ως ο “καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης της χρονιάς” από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής το 2011. Παίζει με την ίδια άνεση τόσο μπαρόκ, όσο και μοντέρνο τσέλο, με το ρεπερτόριο του να εκτείνεται από την πρώιμη μπαρόκ μέχρι και την σύγχρονη μουσική δημιουργία. Η ενεργός δράση του ως σολίστ και ως μουσικός δωματίου περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικούς χώρους συναυλιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Από το 2014 συμπράττει με την ορχήστρα Καμεράτα/Armonia Atenea και από το 2016 με το KYKLOS ensemble. Από το 2016 είναι μέλος του Trio el Greco. Σπούδασε στις ανώτατες ακαδημίες του Παρισιού και της Ζυρίχης με καθηγητές τους Xavier Gagnepain, Raphael Chretien και Roel Dieltiens στο βιολοντσέλο και την Hortense Cartier-Bresson στη μουσική δωματίου. Είναι καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φεραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates