Duo Goliardi. Polifonia in due (19-05-2011)

Duo Goliardi. Polifonia in Due

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011, 9.00μ.μ.

 είσοδος ελεύθερη

Στα πλαίσια του "Μουσικού Μαΐου", θα εμφανιστεί το Duo Goliardi ταξιδεύοντάς μας σε μουσικές από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα με όχημα το Φλάουτο με ράμφος και το Ακκορντεόν κοντσέρτου (μπαγιάν). Οι Δημήτρης Κούντουρας και ο Κωνσταντίνος Ράπτης θα ερμηνεύσουν έργα των: G.D. Machaut, J.S. Bach, J. Walther, A. Agricola, Κ. Τσούκρα, Γ. Κωνσταντινίδη, Γ. Κυριακάκη και  μελωδίες της Κάτω Ιταλίας που αναδεικνύουν τα όργανα.

To Duo Goliardi ιδρύθηκε το 2003 κι έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο διεθνές φεστιβάλ J.S. Bach της Ρίγας (Λετονία), στο μεσογειακό φεστιβάλ παλαιάς μουσικής του Μπάρι (Ιταλία), στο διεθνές φεστιβάλ της Μανάμα (Μπαχρέιν), στις σειρές μουσικής δωματίου του Burgwendel στο Ανόβερο και της Alte Schmiede στη Βιέννη, στο φεστιβάλ Elisarium, στο Λοκάρνο της Ελβετίας, καθώς και στα θερινά φεστιβάλ της Τήνου και της Σύρου.

Μ' αυτό το μοναδικό συνδυασμό, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, το duo προσεγγίζει την λεγόμενη παλαιά μουσική μέσα από μια νέα ηχητική προοπτική ενώ παράλληλα προάγει έργα σύχγρονων συνθετών για το συνδυασμό αυτό. Παράλληλα, προβάλλει τη σχέση του "ιστορικού" φλάουτου με ράμφος και του "σύγχρονου" μπαγιάν. Έχει ηχογραφήσει CD με έργα των: J.S. Bach, J. Walther, Γ. Κυριακάκη, Π. Λιακάκη κ.α. (ARKYS 2007).

Ο Δημήτρης Κούντουρας σπούδασε φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και ερμηνεία παλαιάς μουσική; στις μουσικές ακαδημίες της Ουτρέχτης και του Μιλάνου, καθώς και στο Ωδείο της πόλης της Βιέννης, ενώ παράλληλα σπούδασε μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης στο Ινστιτούτο Παλαιάς Μουσικής της Ακαδημίας του Τρόσινγκεν. Αποφοίτησε με δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, ενώ ανάμεσα στους καθηγητές του υπήρξαν οι Kees Boeke, Heiko ter Schegget, Wilbert Hazelzet και Daniele Bragetti.  Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Εχ Silentio και του Duo Goliardi, ενώ έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα, Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Κ.Ο.Α., την Κ.Ο.Θ., την Ορχήστρα των Πατρών, τη Harmony ofNations Baroque Orchestra και τη United Europe Chamber Οrφestra.

Έχει ηχογραφήσει για την ARΚYS και την TALANTON κι έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις μπαρόκ όπερας για την MDG με την Ορχήστρα της Πάτρας (διευθ. Γιώργος Πέτρου). Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και σε χώρες της Ασίας, σε αίθουσες συναυλιών, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η αίθουσα Pablo Casals του Τόκυο, η Sala Verdi του Μιλάνου, το Teatro Coccia της Νοβάρας, και σε φεστιβάλ, όπως το φεστιβάλ παλαιάς μουσικής Trigonale της Αυστρίας, το φεστιβάλ J.S. Bach της Ρίγας, τις σειρές παλαιάς μουσικής St. Ruprecht της Βιέννη; και Marco Fodella του Μιλάνου, το Μεσογειακό φεστιβάλ του Μπάρι, το φεστιβάλ του Μπαχρέιν, το Φεστιβάλ Αθηνών Κ.ά. Ερευνά ζητήματα και σχέσεις μουσικής και ουμανισμού κατά την Αναγέννηση και έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της σειράς "Παλαιά μουσική στον Άγιο Παύλο".

Ο Κωνσταντίνος Ράπτης γεννήθηκε στα Ιωάννινα, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ακορντεόν στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης από τη Μ. Παπανικολάου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου, στην τάξη της Prof. Elsbeth Moser, ως υπότροφος του Ιδρύματος "Αλέξανδρος  Ωνάσης". Παράλληλα σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Ι. Παπαδάτο, πιάνο με τη Ν. Μιχαηλίδου και μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως σολίστ, καθώς και με σύνολα μουσικής δωματίου, συχνά παρουσιάζοντας έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Έχει συμπράξει, μεταξύ άλλων, με την ορχήστρα της όπερας Unter den Li.OOen του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική της Βιέννης, την Accademia Santa Cecilia, τις ορχήστρες της ραδιοφωνίας του Ανοβέρου και του Αμβούργου, το Ensemble Modern, καθώς και με τους Helen Donath, Jaques Joon, Iseut Chuat. Συνεργάζεται με συνθέτες όπως οι Γ. Κουμεντάκης, Θ. Αντωνίου, Γ. Κυριακάκης, δίνει διαλέξεις, συμβάλλοντας στη διάδοση του ακκορντεόν κονσέρτου. Έχει ηχογραφήσει για την ECM (Ελένη Καραϊνδρου, Το λιβάδι που δακρύζει) και για την ΑΡΚΥΣ (Γιώργος Κυριακάκης, Ουλαλούμ/Duo Goliardi, Ροlifοnία ίn Due).

Παράλληλα με τη συναυλιακή του δραστηριότητα έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς ακορντεόν, λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις. Υπήρξε βοηθός καθηγητή (Assistant) στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου, στην τάξη της Prof. Elsbeth Moser. Είναι Λέκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

 

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, στη Ρήγα Φερραίου 7, με είσοδο ελεύθερη.

 

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates