Από τα καφενεία της Ελλάδας στα σεράγια της Ανατολής (14-05-2011)

Από τα καφενεία της Ελλάδας
στα σεράγια της Ανατολής

Σάββατο 14 Μαΐου 2011, 9.00μ.μ.

είσοδος ελεύθερη

Ο Στέλιος Πελασγός αφηγείται λαϊκές ιστορίες με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
 

Ο Στέλιος Πελασγός, Δρ. Ιστορητής, θα μας γνωρίσει την τέχνη της προφορικής αφήγησης και θα μας ταξιδέψει "Από τα καφενεία της Ελλάδας στα σεράγια της Ανατολής". Θα τον συνοδεύσει μουσικά η Δομνίκη Μαυρίδου, στο κανονάκι.

Τα τελευταία, χρόνια, αναβιώνει και στην χώρα μας μια πανάρχαια τέχνη, η τέχνη της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, η τέχνη του παραμυθά.

Ο σύγχρονος παραμυθάς ή καλύτερα ιστορητής αφού μικρό μόνο μέρος του ρεπερτορίου του είναι τα μαγικά παραμύθια, είναι κατευθείαν απόγονος του Ομήρου και του Αισώπου, τελευταίος κρίκος μιας λαϊκής παράδοσης που προσαρμόζεται και παλεύει να επιβιώσει στον σύγχρονο αστικό πολιτισμό. Οι ιστορίες του προέρχονται από τον προφορικό πολιτισμό των Ελλήνων αλλά και άλλων λαών.

Η τέχνη του στέκεται ανάμεσα στη λογοτεχνία και το θέατρο και συνδυάζεται με τη μουσική.

Ο Στέλιος Πελασγός ξεκίνησε στην Ελλάδα την αναβίωση της τέχνης του προφορικού λογοτέχνη και αφηγητή. Στις παραστάσεις του προσπαθεί να ανασυνθέσει την ψυχική επαφή που συνείχε την αφηγηματική κοινότητα των αποσπερίδων στα χωριά. Παράλληλα εμπνέεται από το κέφι, το χιούμορ και τη θυμοσοφία της ατμόσφαιρας των ελληνικών καφενείων αναζητώντας όμως πάντοτε την αφηγηματική σοφία του Ηρόδοτου και το επικό ύφος του Ομήρου.

Μεγάλο μέρος του έργου του αφορά τις παιδαγωγικές και ψυχοθεραπευτικές εφαρμογές της παραδοσιακής και σύγχρονης αφήγησης.


Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, στη Ρήγα Φερραίου 7, με είσοδο ελεύθερη.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates