Μουσική για φλάουτο και πιάνο
Τετάρτη 11 Μαΐου 2011, 9.00μ.μ.
είσοδος ελεύθερη
Ο Κωνσταντίνος Ανδρέου, φλάουτο και ο Vital Stahievitch, πιάνο, θα έρθουν από το Άμστερνταμ για να παρουσιάσουν στο «Μουσικό Μάϊο» ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα Μουσικής Δωματίου για Φλάουτο και Πιάνο.
Το ντουέτο Φλάουτο-Πιάνο αποτελούσε από πολύ παλιά ένα υπέροχο ταίριασμα ηχοχρωμάτων. Η πολυφωνικότητα του πιάνου σε συνδυασμό με τη μονοφωνία του φλάουτου, παραμένει πρόκληση και στους σύγχρονους συνθέτες. Οι δύο μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη χροιά και των δύο οργάνων, ερμηνεύοντας έργα των:
Otar Taktakishvili: Σονάτα για φλάουτο και πιάνο
Frank Martin: Deuxième Ballade, για φλάουτο και πιάνο
Γιάννης Κωνσταντινίδης: Σουΐτα πάνω σε λαϊκές μελωδίες των Δωδεκανήσων
(μεταγραφή Βασιλική Φιλιππαίου)
Παύλος Καρρέρ: Φαντασία για φλάουτο και πιάνο
Μανώλης Καλομοίρης: Chant Grec για φλάουτο και πιάνο
(Διασκευή: Φίλιππος Τσαλαχούρης)
Ο Κωνσταντίνος Ανδρέου γεννημένος στην Αθήνα ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών επιλέγοντας συνειδητά το φλάουτο με τον Δ. Φωτόπουλο και τον Urs Rüttiman ενώ παράλληλα ακολούθησε ανώτερα θεωρητικά με τον Μπάμπη Κανά. Ως διπλωματούχος του Ωδείου Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Ολλανδία κοντά στους διάσημους φλαουτίστες της Concertgebouworkest στην Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης, Rien de Reede και Emily Beynon, καθώς και στο Pris Claus Conservatorium του Χρόνινγκεν (Groningen) με τον Thies Roorda αποφοιτώντας με BA in Music.
Επίσης, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει Research Master στη Μουσικολογία από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (Research Institute for History and Culture (OGC)). Το μουσικολογικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επιρροή του γερμανικού μουσικού πολιτισμού στη δημιουργία της Ελληνικής Εθνικής Σχολής της μουσικής με έμφαση στο έργο του Μανώλη Καλομοίρη καθώς και στην αναζήτηση ελληνικών έργων που θεωρούνται χαμένα, για φλάουτο και πιάνο, με σκοπό την εκτέλεση και έκδοσή τους. Επιπρόσθετα, έχει κερδίσει τις υποτροφίες του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Stichting Instrumentenfonds Willem van Lier Fonds.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα της Πάτρας (Saulious Sondeckis), Κορυφαίος μεταξύ άλλων με την Ορχήστρα της Ακαδημίας Μπαχ της Στουτγάρδης (Helmuth Reilling), HSO του Groningen Ολλανδίας και την Αθηναϊκή Σ.Ο.Μ.Ν.Α. Επίσης, έχει εμφανιστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Κυδωνιάτης, Βέλγιο και Ολλανδία. Έχει δημιουργήσει το Ensemble AИASTROPHOS, που πειραματίζεται με σύγχρονα έργα σε συνδυασμό με electronics και visuals.
Ο πιανίστας Vital Stahievitch γεννήθηκε στο Μίνσκ (Λευκορωσία). Αποφοίτησε από το Δημοκρατικό Μουσικό Κολλέγιο και από την Μουσική Ακαδημία της Λευκορωσίας (τάξη: Zoya Kacharskaya).
Έχει λάβει μέρος σε πολλά εθνικά και διεθνή φεστιβάλ μουσικής. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και με διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου σε: Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Μεξικό, Νορβηγία, Ελλάδα, Ρωσία, Λιθουανία, Πολωνία, Γαλλία και ΗΠΑ.
Έχει ηχογραφήσει ένα CD με μουσική του Schubert που κυκλοφορεί από την ιταλική δισκογραφική εταιρεία Agora. Επίσης, έχει ηχογραφήσει το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Rachmaninov με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού στο Palacio des Bellas Artes στην πόλη του Μεξικού υπό τον Enrique Arturo Diemecke. Έχει λάβει βραβεία σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς: Stasys Vainiunas Piano Competition (Λιθουανία, 1996, 2ο βραβείο), Emmanuel Durlet International Piano Competition (Βέλγιο, 2001, 7ο βραβείο) και του European Union Piano Competition Arcangelo Speranza (Ιταλία, 2005, 2ο βραβείο). Στον International Piano Competition “Minsk-2005” και στον International Chopin Piano Competition (Τσεχική Δημοκρατία, 2006) τιμήθηκε με δίπλωμα.
Το 2007 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Conservatorium van Amsterdam, με καθηγητή τον Håkon Austbø.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, στη Ρήγα Φερραίου 7, με είσοδο ελεύθερη.