Ελληνική Μουσική Δημιουργία - 3ος κύκλος (19-05-2010)

"Ελληνική Μουσική Δημιουργία - 3ος κύκλος"

Την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010 στις 9μ.μ., συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του "Μουσικού Μαΐου", με συναυλία από τους: Άννα Παγκάλου - μέτζο σοπράνο και Νίκο Τσαλίκη - πιάνο. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

 

Θα ερμηνευτούν τα έργα:

 

Κ.Ι. Σφακιανάκης: Διάβα σιγά, ποίηση Γ. Ζερβού
Θ. Αντωνίου: Τραγουδάκι, (ποίηση Α. Πορφύρα)
                       Έφυγες, (ποίηση Μ. Κορωναίου) (από τις 8 μουσικές εικόνες οp.1)
Μ. Καλομοίρης: "Βραδυνοί θρύλοι", κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο σε ποίηση Κ. Χατζόπουλου
                             Αφιέρωμα (ποίηση Μ. Καλομοίρη)
                             Τα καράβια
                             Το τραγούδι της αυγής
                             Ήρθες
                             Θλίψη
                             Έτρεμε ένα βράδυ
                             Το τραγούδι που κλαίει
                             Σπάζει η βροχή
                             Σε αγάπησα τόσο
                             Και με αγάπησες τόσο
                             Θαμπό ήρθε το βράδυ
Σ. Μουχάγιερ: "Χωρισμός", τρία τραγούδια σε ποίηση Ι. Γρυπάρη
                           Ο όρθρος των ψυχών
                           Μάθε τον πόνο
                           Χωρισμός
Χ. Σαμαράς: Τρία τραγούδια σε ποίηση Κ. Καβάφη
                       Όσο μπορείς
                       Che fece.......Il gran rifiuto
                       Mέρες του 1903
Γ. Χρήστου: 6 τραγούδια του T.S. Eliot
                       New Hampshire
                       Death by water
                       Melange adultere de tout
                       Eyes that last I saw in tears
                       The wind sprung up at four o΄clock
                       Virginia

 

Άννα Παγκάλου (μέτζο-σοπράνο)

Η Άννα Παγκάλου σπούδασε τραγούδι με την Κρίστα Λούντβιχ στη Βιέννη, με την Αντονιέτα Στέλα στη Ρώμη, καθώς και με τη Μαρίνα Κρίλοβιτς και τη Μέχτιλντ Σταματάκη στην Αθήνα. Διετέλεσε τετραετής υπότροφος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης».
Παρακολούθησε μαθήματα τεχνικής τελειοποίησης και ερμηνείας με τους Γκένα Ντιμιτρόβα, Ζανέτ Πιλού, Χέλγκα Βάγκνερ και Άρη Χριστοφέλλη.
Το 2003 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος». Το 2005, στο πλαίσιο του σχεδίου «Όπερα της Γης» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, συμμετείχε ως κορυφαία στην όπερα του Μπαζίλ Τόλε «Ευμενίδες», η οποία ανέβηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Από το ντεμπούτο της έως σήμερα έχει εμφανιστεί ως σολίστ στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ερμηνεύοντας όπερα, λίντ, έργα μουσικού θεάτρου και σύγχρονη μουσική.  Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα των Χρωμάτων,η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων (Κωνσταντίνος Καρύδης, Γιόχαν Αρνέλ, Αλπαζλάν Ερτιουνγκεάλπ, Γκιγιέρμο Γκαρσία, Αλέξανδρος Μυράτ, Μίλτος Λογιάδης).


 

Νίκος Τσαλίκης

Σιφναϊκής καταγωγής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Οι πρώτες μουσικές του αναζητήσεις έγιναν σε νεαρή ηλικία υπό την καθοδήγηση της Χριστίνας Καμηλάκη. Αργότερα, ξεκίνησε τη μελέτη του πιάνου με δασκάλα την Καίτη Χαραλαμποπούλου και στη συνέχεια τη Νέλλη Σεμιτέκολο με την οποία πήρε το δίπλωμά του στο Ωδείο «Ορφείον Αθηνών».
Εκεί μελέτησε επίσης ανώτερα θεωρητικά με τον Κωνσταντίνο Νόνη (δίπλωμα Αρμονίας και Αντίστιξης). Συνέχισε τις πιανιστικές του σπουδές στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία «Folkwang Hochschule» του Essen της Γερμανίας (τάξη Catherine Vickers). Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Συνοδεία Τραγουδιού/Liedbegleitung και Mουσικής δωματίου στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold (τάξη Rainer Weber) τις οποίες και ολοκλήρωσε με επιτυχία. Επίσης μελέτησε κοντά στους καταξιωμένους καθηγητές πιάνου Βernhard Ebert και Julia Madatova στο Αννόβερο της Γερμανίας και παρακολούθησε σεμινάρια Πιανιστικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας Τραγουδιού/ Liedgestalltung με διεθνούς φήμης μουσικούς όπως οι Dietrich Fischer-Dieskau, Leon Fleischer, Κostantine & Julia Ganev κ.α.
Στις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται πολυάριθμες εμφανίσεις και συμμετοχές κυρίως σε βραδυές Τραγουδιού/Lied και συνόλων μουσικής δωματίου, καθώς επίσης σε παραγωγές όπερας, χορού, θεάτρου, χορωδίας και σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμπράξει με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως Σόνια Θεοδωρίδου, Κύρος Πατσαλίδης, Θεοδώρα Μπάκα, Vera Semieniuk και Άννα Παγκάλου.
Επίσης έχει συνεργασθεί ως Συνοδός/Αccompagnateur σε τάξεις μονωδίας με τους καθηγητές Thomas Quastoff, Wolfgang Thiemann, Lichter-Maxande, Σόνια Θεοδωρίδου, Μαρίνα Κρίλοβιτς, Βαρβάρα Γκαβάκου, Βαγγέλης Χατζησίμος και Άννα Καρκανιά, με τις Μουσικές Ακαδημίες του Essen και του Detmold στη Γερμανία, το καλλιτεχνικό κέντρο Athenaeum, το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» κ.α.
Από το 2008 πραγματοποιεί στο Εθνικό Ωδείο ένα κύκλο μαθημάτων υπό την μορφή σεμιναρίου για νέους πιανίστες πάνω στην προσέγγιση της ερμηνείας του Lied και γενικότερα της συνοδείας τραγουδιού.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates