Ελληνική Μουσική Δημιουργία - 1ος κύκλος (05-05-2010)

Ελληνική Μουσική Δημιουργία - 1ος κύκλος

Την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 στις 9μ.μ., συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του "Μουσικού Μαΐου", με συναυλία μουσικής δωματίου από τους: Χρήστο Κολοβό - βιολί, Μαρίνα Κολοβού - βιολοντσέλλο και Φρίξο Μόρτζο - πιάνο.

Η συναυλία πραγματοποιείται στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών και γίνεται σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής.

 

Θα ερνηνευτούν τα έργα:

Μ. Θεοδωράκης: “Trio pour violon, violoncelle et piano”
Μ. Βάρβογλης: “Trio pour piano, violon et violoncelle”
Δ. Δραγατάκης: “Αναδρομές ΙΙΙ”, για βιολί, βιολοντσέλλο και πιάνο
Μ. Χατζιδάκις:  “Ματωμένος γάμος”, op.3a


Χρήστος Κολοβός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και κατάγεται από μουσική οικογένεια. Διπλωματούχος βιολιού Ωδείου Αθηνών (τάξη Ι. Τζουμάνη, 2002) στο οποίο παρακολούθησε και μαθήματα Αν. Θεωρητικών με τον Π. Κούκο. Από το Prins Claus Conservatorium του Hanzehogeschool (Groningen) απεφοίτησε με το Bachelor of Music. Ως βιολονίστας έχει λάβει μέρος ενεργά σε σεμινάρια μεταξύ άλλων των Carolyn Stuart και Diana Ligeti και ως μαέστρος των L. Bouskens και του A. Tien. Έχει λάβει ιδιωτικά μαθήματα βιολιού από τους Grigory Zhislin και Harald Thedéen και διεύθυνσης ορχήστρας από τους Οδυσσέα Δημητριάδη, Κωνσταντίνο Καρύδη και Lucas Vis. Από το Σεπτέμβρη του 2008, σπουδάζει δ/νση ορχήστρας στο Fontys Conservatorium του Tilburg με τον Arjan Tien στο πρόγραμμα του Master’s.
Διετέλεσε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας (1998-2003) και έχει συνεργασθεί με διάφορα ορχηστρικά σύνολα (Ε.Λ.Σ. κ.ά.) και μουσικής δωματίου, εμφανιζόμενος σε  Ελλάδα, Τουρκία, Ολλανδία και Γερμανία. Εμφανίζεται τακτά ως ρεσιταλίστ σε Ελλάδα και Ολλανδία, ενώ το 2000 ίδρυσε το «Κουαρτέττο Εγχόρδων Κυδωνιάτης» του οποίου είναι το Α΄ βιολί. Την περίοδο 2003-2008 είχε μόνιμο duo με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη. Έχει δώσει σε Α΄ Παγκόσμια, Α΄ Πανελλήνια και Α΄ Ολλανδική εκτέλεση αρκετά έργα Ελλήνων συνθετών.
Έχει οργανώσει και επιμεληθεί καλλιτεχνικά διάφορες εκδηλώσεις για Έλληνες συνθέτες και κυρίως για τον Κ. Κυδωνιάτη. Την περίοδο 1998-2008 ασχολήθηκε με την αρχειοθέτηση του έργου του Κ. Κυδωνιάτη, ενώ έχει συντάξει και επιμεληθεί τον «Πλήρη και Λεπτομερειακό Κατάλογο των Έργων» του («Πολυφωνία», Τ.4, Άνοιξη 2004, Εκδ. Κουλτούρα). Επιμελήθηκε την έκδοση και συνέγραψε τα κείμενα διπλού CD με ιστορικές ηχογραφήσεις του Κ. Κυδωνιάτη ως συνοδού λαμπρών Ελλήνων και ξένων σολιστών (Αθήνα, 2009). Συνεργάσθηκε τόσο με τον Τ. Καλογερόπουλο για μια 10ετία σε διάφορα μουσικολογικά συγγράμματα, όσο και με το Γ. Κατραλή στη Βιοεργογραφία του Κ. Κυδωνιάτη (Εκδ. Παρουσία).
Έχει εργασθεί ως “tonmeister” (παραγωγός ηχογρ.) και συνεργάζεται με διάφορους μουσικούς εκδοτικούς οίκους ως επιμελητής-διορθωτής εκδόσεων έργων του Κ. Κυδωνιάτη κ.ά. Συνέταξε τη βιογραφία του Μ. Καρύδη (1923-1998) («Πολυφωνία», Τ.14, Άνοιξη 2009). Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με τη Νεοελληνική Λόγια Μουσική στο Άμστερνταμ και το Χρόνινγκεν της Ολλανδίας. Τη διετία 2003-2005 αρθρογράφησε σε τοπική εφημερίδα του Δ. Καλλιθέας. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο τύπο και σε διάφορα μουσικολογικά περιοδικά («Ριζοσπάστης», Πολυφωνία, Αντίφωνον, Πολύτονον κ.α.).
Την περίοδο 2001-2003 δίδαξε στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου. Tέλος, στα 2007-2008 διετέλεσε εξάρχων της Amsterdam Symphonie Orkest “Con Brio”.

 

Μαρίνα Κολοβού
Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και κατάγεται από μουσική οικογένεια. Από το Σεπτέμβριο 2009 είναι Α΄ τσέλλο επί συμβάσει της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τους Ν. Κοτζιά και Δ. Γούζιο (Δίπλωμα, 2004) και στο Conservatorium van Amsterdam (τάξη M. Mostert, Bachelor of Music - 2008). Έχει λάβει ενεργά μέρος σε σεμινάρια των M. Strauss, D. Ferschtman, V. Despalj, V. Perlin, Q. Viersen και E. Rijseger (τζαζ αυτοσχεδιασμός). Παρακολούθησε επίσης τη Γερμανική «Διεθνή Θερινή Ακαδημία για Έγχορδα». Έχει βραβευθεί σε διάφορους μαθητικούς αγώνες και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σελλοί της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη (3ο Βραβείο - 2005).
Σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., στο διαγωνισμό για την οποία κατέλαβε την 1η θέση.
Είναι ιδρυτικό μέλος του «Κουαρτέττου Εγχόρδων Κυδωνιάς» (2000) και του V.I.M. Trio (2006) δίνοντας συναυλίες σε Ελλάδα και Ολλανδία, καθώς και με διάφορα ορχηστρικά και μουσικής δωματίου σύνολα εμφανίσθηκε στις ίδιες χώρες και στην Τουρκία. Από το 2008 είναι μέλος της Ορχ. Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία έχει ήδη περιοδεύσει σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα. Για την περίοδο 2008-2009 ήταν μέλος της Ορχ. Νέων Gustav Mahler.
Ως σολίστ έχει εμφανισθεί με την Κ.Ο.Α. (Μ.Μ.Α., 2008), την Κ.Ο.Θ. (Μ.Μ.Θ., 2005) και τη Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών (Αθήνα, 2004) σε έργα των C. S. Saëns, J. Haydn και Ε. Lalo υπό τη δ/νση των Κ. Τρικολίδη, C. Escher και Τ. Αποστολίδη αντίστοιχα.
Παίζει με όργανο R. Bergonzi “Debussy” του 2007. 

 

 

Φρίξος Μόρτζος
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής από τον παππού του, συνθέτη Διονύσιο Βισβάρδη. Μελέτησε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο “Alex Thurnayssen”.
Συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία “Richard Strauss” του Μονάχου, στο Κρατικό Ωδείο καθώς και τη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης όπου ειδικεύτηκε στη μουσική δωματίου, “korrepetition” και συνοδεία lied.
Από το 1995 είναι μόνιμο μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται συμπράξεις με ορχήστρες όπως: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής Ε.Ρ.Τ., Ορχήστρα Deutsche Mozart Gesellschaft-Augsburg κ.ά.
Έχει εμφανισθεί σε συναυλίες σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, σε Ρωσία, Ουκρανία, Κύπρο, Αίγυπτο, Τουρκία, αλλά και σε χώρες της Ν. Αμερικής.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates