"Σονάτες για βιολί και πιάνο". Χριστόφορος Καραθανάσης & Βασίλης Ρακιτζής (14.05.2022)

Μουσικός Μάϊος 2022

 “Σονάτες για βιολί και πιάνο”

Χριστόφορος Καραθανάσης - βιολί
Βασίλης Ρακιτζής - πιάνο

Σάββατο 14 Μαΐου 2022,  9μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

 

Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών το έτος 2022 γιορτάζει 130 χρόνια συνεχούς μουσικής παιδείας και προσφοράς.

Η δεύτερη συναυλία στον φετινό 25ο Μουσικό Μάϊο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 9μ.μ., με τους Χριστόφορο Καραθανάση στο βιολί και τον Βασίλη Ρακιτζή στο πιάνο. Οι διεθνούς φήμης σολίστες θα ερμηνεύσουν τρεις εμβληματικές σονάτες των Franz Schubert, Claude Debussy και L.v. Beethoven. Ο φετινός “Μουσικός Μάϊος” διοργανώνεται από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και το Ίδρυμα “Ι. &.Ε. ΤΟΠΑΛΗ”.

Ο Χριστόφορος Καραθανάσης γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 10 ετών. Σπούδασε με τον καθηγητή Ιωάννη Τζουμάνη στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου και αποφοίτησε με βαθμό  Άριστα παμψηφεί  και δεύτερο βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatorium van Amsterdam με τον Ούγγρο βιολονίστα Istvan Parkaniy και αργότερα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου με τον καθηγητή Simon Fischer. Επίσης, το 2017 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα της ίδιας σχολής στην διδασκαλία παραστατικών τεχνών. Από το 1999 έως το 2001 υπήρξε μέλος της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων με την οποία έδωσε συναυλίες σε πάνω από 30 πόλεις σε Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπη υπό την διεύθυνση διάσημων αρχιμουσικών όπως οι Kurt Masur, Yakov Kreizberg, Yoav Talmi και σολίστ τους Anne Sophie-Mutter, James Ehnes κ.α. Το 2003 και το 2006 ήταν μέλος της ορχήστρας νέων Gustav Mahler με την οποία έδωσε συναυλίες σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης (Λουκέρνη, Βερολίνο, Στουτγάρδη κ.α.) υπό την διεύθυνση αρχιμουσικών όπως ο Ingo Metzmacher και ο Phillipe Jordan.  Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας, της Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια των βιολιστών Christoph Poppen, Hagai Shaham, καθώς επίσης και στο 5ο διεθνές σεμινάριο βιολιού και μουσικής δωματίου του Λεωνίδα Καβάκου. Πρόσφατα ξεκίνησε το blog www.violinmatters.com στο οποίο γράφει για θέματα σχετικά με το παίξιμο και την διδασκαλία του βιολιού. Από το έτος 2007 είμαι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ο Βασίλης Ρακιτζής είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, και απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου και των Ωδείων Αθηνών και Άμστερνταμ. Υπήρξε μαθητής της Πόπης και της Μαρίας Ευστρατιάδη, του Martin Roscoe, του Naum Grubert, και της Caroline Palmer, και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια των Paul Badura-Skoda, Boris Berman, Martino Tirimo και Λεωνίδα Καβάκου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Εμφανίζεται τακτικά σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο "Ελένη Τιμ. Μυκονίου". Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, και είναι καθηγητής πιάνου στο Royal School και στο Hindhead  Music  Centre (Surrey, UK).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φεραίου 7, με ελεύθερη είσοδο. Για την είσοδο στο Ωδείο και την παρακολούθηση της συναυλίας, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates