Ρεσιτάλ πιάνου της Λορέντα Ράμου (29-05-2009)

Ρεσιτάλ πιάνου της Λορέντας Ράμου

Την Παρασκευή 29 Μαΐου στις 9 μ.μ. ολοκληρώνεται ο Μουσικός Μάϊος, που για 12η χρονιά διοργάνωσε η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών με τη στήριξη του Ιδρύματος Τοπάλη, με ρεσιτάλ πιάνου της Λορέντας Ράμου.

Η Λορέντα Ράμου θα δώσει Ρεσιτάλ Πιάνου, με ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη δημιουργική έμπνευση τεσσάρων συνθετών που προέρχεται από την ελληνική φύση.

Συγκεκριμένα θα ερμηνευτούν: α) Δημήτρης Δραγατάκης: Νοσταλγία (πριν το 1949) Αναδρομές ΙΙ (1977) και Σπουδή Ι και ΙΙ (1981). β) Δημήτρης Τερζάκης: Δοκίμια (2008)-επιλογές. γ) Γιώργος Κουμεντάκης: Μεσόγειος Ερημος (2001)–επιλογές και δ) Νίκος Σκαλκώτας: Η γη και η θάλασσα της Ελλάδας (1948).

Τα έργα του Δραγατάκη και του Τερζάκη μαρτυρούν τη βαθιά βιωματική σχέση με την παραδοσιακή μουσική, δηλώνει η Λορέντα Ράμου, ενώ τα έργα του Κουμεντάκη και του Σκαλκώτα αποτυπώνουν, με διαφορά μισού αιώνα, εντυπώσεις από το ελληνικό τοπίο.

Κατά τη διάρκεια του Ρεσιτάλ και παράλληλα με την πιανιστική ερμηνεία, η Ράμου θα σχολιάσει τη δομή και το περιεχόμενο των έργων.

Για την ίδια ημέρα η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργάνωσε εκπαιδευτική συναυλία και θα υποδεχθεί (στις 11.30π.μ.) τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών (Στρούμπειο), στους οποίους η Λορέντα Ράμου θα μιλήσει για τη μουσική και θα ερμηνεύσει έργα στο πιάνο.


 

Η Λορέντα Ράμου γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε Δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με τον Τώνη Γεωργίου. Σπούδασε Αρμονία και Αντίστιξη με το Γιάννη Αυγερινό. Συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire National de Région de Boulogne-Billancourt στο Παρίσι (1ο βραβείο πιάνου παμψηφεί και βραβείο μουσικής δωματίου) και στο Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris (Δίπλωμα Παιδαγωγίας του πιάνου-Certificat d' Aptitude). To 1994 απεφοίτησε από το City University του Λονδίνου με Master in Music (Performance Studies) με διάκριση. Υπήρξε υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης, της Ακαδημίας Αθηνών και του British Council.

Για το 2009 θα είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο New England Conservatory της Βοστώνης. Mελέτησε ιδιαίτερα το σύγχρονο πιανιστικό ρεπερτόριο με τον Claude Helffer, τη Marie-Françoise Bucquet και τον Pierre-Laurent Aimard. Συμμετείχε στα θερινά σεμινάρια του Centre Acanthes και στην "Ακαδημία του 20αι." στη Cité de la Musique στο Παρίσι με καθηγητές μέλη του Ensemble Intercontemporain υπό τη διεύθυνση του David Robertson και του Pierre Boulez. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου. Έχει επίσης συνεργαστεί με τους Maurice Ohana, George Crumb και Mauricio Kagel για την παρουσίαση έργων τους, όπως επίσης και με πολλούς Έλληνες συνθέτες. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου με έργα σύγχρονου ρεπερτορίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις Η.Π.Α. (Concertgebouw του Άμστερνταμ, Tonhalle του Ντύσελντορφ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α.).

Έχει ηχογραφήσει τα έργα μπαλέτου για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα για την εταιρεία ΒΙS, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή μουσικό τύπο (“Recommended recording” του περιοδικού Gramophone), όλα τα έργα για σόλο πιάνο του Δημήτρη Δραγατάκη στη σειρά Greek Classics της NAXOS, δύο CD με μουσική δωματίου του Γιάννη Ιωαννίδη και το CD “Breathless” με έργα Σκαλκώτα, Μπέριο, Γιουν και Κυριακίδη μαζί τη φαγκοτίστρια Stefanie Liedtke για τη γερμανική εταιρεία Spektral. Είναι επίσης η επιμελήτρια της Κριτικής Έκδοσης των πιανιστικών έργων του Δημήτρη Δραγατάκη.

Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από τον Μπαχ και τον Μότσαρτ μέχρι τα happenings του κινήματος Fluxus και τα έργα με ηλεκτρονικά των τελευταίων ετών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή του ελληνικού ρεπερτορίου. Στις εμφανίσεις της συνδυάζει συχνά έργα διαφορετικών εποχών γύρω από ένα κοινό θεματικό άξονα. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής «Παλμός». Διδάσκει στο St. Catherine's British School στην Αθήνα και αρθογραφεί σχετικά με τη σύγχρονη μουσική σκηνή.


Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7 – τηλ. 2610 277740, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates