Μουσική για 2 βιολιά και 1 πιάνο
Την Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του Μουσικού Μαΐου, διοργανώνεται συναυλία Μουσικής Δωματίου με το Δημήτρη Σέμση στο βιολί, το Δημήτρη Παπαγιανάκι, βιολί και τη Μαρία Τασσοπούλου στο πιάνο. Η Μουσική Δωματίου αποτελεί πάντα ένα απαύγασμα της Κλασικής Μουσικής, με έργα δεξιοτεχνικά για τα όργανα που ερμηνεύουν και δομικής τελειότητας από την πλευρά της μουσικής γραφής. Τη συναυλία της Τετάρτης θα ανοίξει μια Σονάτα για 2 βιολιά και πιάνο του Händel, αφιέρωμα στα 250 χρόνια από το θάνατό του και θα συνεχιστεί με τη Σονάτα για 2 βιολιά του Leclair, Σονάτες για βιολί και πιάνο του J.S.Bach, τη Chaconne του Vitali και τη Σονάτα Devil’s Trill του Tartini.
Η Μαρία Τασσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, (τάξη Ντόρας Μπακοπούλου) από όπου απεφοίτησε με Δίπλωμα σολίστ με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Διάκριση παμψηφεί και χρηματικό Έπαθλο Εξαιρετικής Επίδοσης. Κατά την διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε σεμινάρια με τους Paul-Badura Skoda, Peter Frankle, Sontraud Speidel, Άρη Γαρουφαλή, Διονύση Μαλλούχο, Ευάγγελο Σαραφιανό, Δημήτρη Τουφεξή κ.α. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στο πλευρό της καθηγήτριας R. Gediga, στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας. Έχει φοιτήσει με ολική υποτροφία στο Trinity College of Music του Λονδίνου (τάξη καθηγητού Philip Fowke) παρακολουθώντας τους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών Postgraduate Advanced Diploma in Piano Performance και Master of Piano Performance και της απενεμήθησαν οι αντίστοιχοι τίτλοι με Διάκριση (Distinction). Έχει επίσης μελετήσει στο Λονδίνο με τους Martino Tirimo και Υonty Solomon. Η Μαρία είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ Pianists of the world 2003 στο St. Martin’s-in-the Fields του Λονδίνου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων και έχει εμφανιστεί ως σολίστ στην Αγγλία, Γερμανία, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, καθώς επίσης και στην Ελληνική Κρατική Τηλεόραση. Ακόμα, έχει εμφανιστεί ως σολίστ ή μέλος συνόλου Μουσικής Δωματίου σε πολλά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Συνεργάζεται με τον βιολονίστα Δημήτρη Παπαγιαννάκι με τον οποίο έχουν εμφανιστεί σε αίθουσες των Αθηνών καθώς και στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος, αλλά και σε καταξιωμένα φεστιβάλ κλασσικής μουσικής. Η Μαρία Τασσοπούλου είναι καθηγήτρια μουσικής στο Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Γυμνάσιο και Λύκειο και καθηγήτρια πιάνου στο ΩΔΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ. Επίσης, είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και κάτοχος Πτυχίου Ειδικού Αρμονίας , Αντίστιξης και Φούγκας.
Ο Δημήτρης Παπαγιαννάκις γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολί στο Ελληνικό Ωδείο σε ηλικία 12 ετών από όπου και αποφοίτησε το 1998 με Άριστα παμψηφεί και Β' βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές του με τον σολίστ και εξάρχοντα της ΚΟΑ Δημήτρη Σέμση. Παράλληλα έκανε σπουδές ανώτερων θεωρητικών, Ειδικού Αρμονίας και Αντίστιξης. Το 2001 συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Trinity College of Music του Λονδίνου με δασκάλους τους σολίστ, Mayumi Fujikawa στο βιολί και Richard Markson στη μουσική δωματίου. Έχει συμμετάσχει σε masterclasses με τους σολίστ Peter Shepard, Lydia Mordkovich, John Bingham, Nick Pendlebury, Christine Croshow, Y. Solomon και με τον Lewis Kaplan στη Salzburg Summer Academy. Το 2002 κέρδισε το Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου του TCM με το Frasodi Trio. Με το ίδιο σύνολο έδωσαν συναυλία στο παρεκκλήσι του Saint Martin in the Fields του Λονδίνου. Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου του φεστιβάλ La Ferte Saint Aubin στη Γαλλία. Από το 2003 έως το 2005 υπήρξε μέλος του συνόλου μουσικής δωματίου Arte a Tre. Από το 2006 είναι έκτακτο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Την ίδια χρονιά μαζί με τους Μόρφω Παπαδημητρίου, Αστέριο Πούφτη και Στάμο Σέμση ίδρυσε το κουαρτέτο εγχόρδων Aquartet με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Διδάσκει στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες και στο Ωδείο του Κολλεγίου Αθηνών.
Ο Δημήτρης Σέμσης γεννήθηκε στο Μόναχο το 1959. Κατάγεται από οικογένεια της οποίας οι μουσικές ρίζες βρίσκονται στις αρχές του 19ου αιώνα. Βιολί τον έμαθε ο πατέρας του Μιχάλης Σέμσης ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τους παιδαγωγούς Τίμπορ Βάργκα και Οττο Μπύχνερ στις Ακαδημίες Μουσικής του Ντέτμολντ και του Μονάχου, καθώς και με τον καθηγητή Αλεξάντερ Πάβλοβιτς στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθήναιον και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου. Επί δύο χρόνια ήταν μέλος της περίφημης Ορχήστρας Μπαχ του Μονάχου, υπό την διεύθυνση του Καρλ Ρίχτερ. Επί μία δεκαετία ήταν εξάρχων της ορχήστρας δωματίου “Ελληνική Καμεράτα” που ίδρυσε ο πατέρας του Μιχάλης Σέμσης και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εξάρχων της “Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής” της οποίας είναι και συνιδρυτής, από την ίδρυση της μέχρι τον Ιούνιο του 1997. Έχει εμφανιστεί σαν σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου και έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ουκρανία, Σερβία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Τουρκία, Η.Π.Α και Ρουμανία. Έχει πραγματοποιήσει πολλά ειδικά προγράμματα για νέους και παιδιά τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσο και σε όλη την Ελλάδα απ’ την Θράκη μέχρι την Κρήτη καθώς και σειρές ανοιχτών μαθημάτων με σκοπό την γνωριμία και εξοικείωση των νέων στην κλασσική μουσική. Ιδρυτικό μέλος του Τρίο “Opus I”, ενός από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, παρουσίασε πλήθος προγραμμάτων στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Είναι καθηγητής βιολιού στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες». Από τον Ιανουάριο 1999 ήταν Εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ως τον Οκτώβριο 2003 οπότε και κατέλαβε την ίδια θέση στην Κρατική ορχήστρα Αθηνών. Ο Δημήτρης Σέμσης παίζει με βιολί κατασκευασμένο από τον Λορέντζο Στοριόνι στην Κρεμόνα το 1794.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7 – τηλ. 2610 277740, με ελεύθερη είσοδο.