Τραγούδια με ..και χωρίς λόγια (17-05-2009)

Τραγούδια με ..και χωρίς λόγια

Το μουσικό σύνολο «Ερατώ» που αποτελείται από τις Θεοδώρα Μπάκα (φωνή), Μαριέλλα Κεσίσογλου (κλαρινέτο) και Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο) ερμηνεύει τραγούδια του Στ. Γυφτάκη, του Γ. Κουρουπού (από τα 8 τραγούδια σε ποίηση Λόρκα), του Χρ. Μεντή, του Νίκου Κυπουργού, του Ν. Τσότρα και αποσπάσματα από το «Ματωμένο Γάμο» του Μάνου Χατζιδάκι.

Τα μέλη του συνόλου έχουν σπουδάσει και οι τρεις σε Μουσικές Ακαδημίες στη Γερμανία και συναντήθηκαν για να εκφράσουν με τις κοινές τους γνώσεις και την κοινή τους ερμηνευτική άποψη την ελληνική έντεχνη μουσική. Το κυριότερο μέρος του προγράμματός τους περιλαμβάνει κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι σε διασκευή για τρίο (φωνή, κλαρινέτο, πιάνο), καθώς και τραγούδια άλλων Ελλήνων συνθετών, όπως των Νίκου Κυπουργού, Γιώργου Κουρουπού και νεότερων, που έχουν γράψει ειδικά για το σύνολο «Ερατώ», όπως των Στάθη Γυφτάκη, Γιώργου Σφυρίδη κ.ά.

Έχουν εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία και Ιταλία (μεταξύ άλλων στη Φιλαρμονική του Μονάχου, το Piccolo Teatro του Μιλάνου).Κριτικές σε γερμανικές εφημερίδες τις αποκαλούν «οι τρεις μούσες της ελληνικής μουσικής» και τονίζουν ιδιαίτερα την ευαίσθητη ερμηνεία τους, που αποκαλύπτει σε όλες τις αποχρώσεις την «ευφορική μελαγχολία» αυτού του είδους της μουσικής.

 


Η Θεοδώρα Μπάκα γεννήθηκε στη Λάρισα και πήρε τα πρώτα μαθήματα τραγουδιού στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης με την Κίτσα Δαμασιώτη. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία φοιτώντας στη Berufsfachschule für Musik του Bad Königshofen με καθηγήτρια την Elke Seele. Το 1993 εισήλθε στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Ανόβερου όπου σπούδασε λυρικό τραγούδι και Μουσική Δωματίου στις τάξεις των Norma Enns και Frank Bungarten. Παρακολούθησε σεμινάρια με διακεκριμένους μουσικούς όπως οι Giovani Anaya, Galina Pisarenko, Kurt Widmer, Άρης Χριστοφέλλης. Το 2000 πήρε το 3ο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό τραγουδιού που διοργάνωσε η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ» και ένα χρόνο αργότερα το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ Händel στο Göttingen. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη φιλαρμονική ορχήστρα της Βρέμης, τις συμφωνικές ορχήστρες του Göttingen, της ΕΡΤ, του Δήμου Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα εγχόρδων της Πάτρας. Έχει επίσης συνεργαστεί με τις κρατικές όπερες της Βρέμης,  του Bielefeld, το κρατικό θέατρο Ανόβερου, το θερινό φεστιβάλ όπερας του Eutin και το φεστιβάλ όπερας αρχαίας Κορίνθου. Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει, επίσης, πλήθος συναυλιών στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία, το Ισραήλ και τη Ρωσία. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως ο Axel Wolf (αναγεννησιακό-μπαρόκ λαούτο), η Ιωάννα Μπότου (πιάνο), ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακκορντεόν-μπαγιάν), το βρετανικό σύνολο αναγεννησιακής μουσικής Fretwork Viols Consort και τους United Continuo Service. Μαζί με τον κιθαριστή Rainer Scheurenbrand ίδρυσαν το 1996 το Duo Cansion το οποίο διακρίθηκε στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου του ιδρύματος F.J. Sellheim και συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των πέντε καλύτερων πρωτοεμφανιζόμενων συνόλων της Γερμανίας για το 1997. Tο Duo Cansion πραγματοποιεί, από την ίδρυσή του, πλήθος συναυλιών και έχει ηχογραφήσει δύο CD στην εταιρεία Cordaria (1999 Cansion, 2002 Asma Asmaton) με έργα De Falla, Lorca, Gluck, Giuliani, Sor, Paisielo, Θεοδωράκη και Χατζιδάκι. Η Θεοδώρα Μπάκα έχει ηχογραφήσει, επίσης, για τις κρατικές ραδιοφωνίες του Βερολίνου και της Βρέμης. Αυτό το χρόνο θα κυκλοφορήσει ένα CD της με ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια (εταιρεία Raumklang), καθώς και η πρώτη δισκογραφική παρουσίαση της όπερας «Αριάδνη στην Κρήτη» του  G.F.Händel, στην οποία συμμετέχει τραγουδώντας το ρόλο του Άλκιστου (GMD). Η Θ. Μπάκα ζει στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης.

 

Η Μαρία Παπαπετροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τις Πόπη και Ναταλία Μιχαηλίδου στο «Αθήναιον» Ωδείο και το Ωδείο Σκαλκώτα αντίστοιχα. Πήρε το δίπλωμά της από το Ωδείο Σκαλκώτα με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές της, με τη Φρανσουάζ Τινά στην Εκολ Νορμάλ του Παρισιού και στο Εθνικό Ωδείο της Ορλεάνης, από όπου αποφοίτησε αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Κατόπιν με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, συνέχισε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο της Καρλσρούης με τον Ούλριχ Ραντεμάχερ, στην ειδικότητα συνοδείας λίντερ, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μaster of Arts) με άριστα. Παρακολούθησε σεμινάρια και τμήματα τελειοποίησης πιάνου, μουσικής δωματίου και συνοδείας λίντερ με τους Λέβ Βλασένκο, Γκίττυ Πίρνερ, Εντουάρντο Χούμπερτ και Μπρούνο Κανίνο. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ (Μέγαρο Μουσικής 1994) και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία την Ιταλία και τη Τουρκία. Έχει συμπράξει, επανειλημμένα, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Φιλαρμονική του Ριαζάν στη Ρωσία και την Ορχήστρα νέων του Μίνστερ στη Γερμανία όπου ηχογράφησε σε cd το κονσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ ΚV 467. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία με το συγκρότημα  σύγχρονης μουσικής του Θ. Αντωνίου και έχει εμφανιστεί στην Ελληνική και Τουρκική τηλεόραση. Έχει τιμηθεί, μαζί με την Sedef Ercetin (βιολοντσελλίστρια από την Τουρκία), με το βραβείο Abdi Ipekci για την Ελληνοτουρκική φιλία (1999). Διδάσκει μάθημα συνοδείας και μουσικής δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.


Η Μαριέλλα Κεσίσογλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα κλαρινέτου από τον Χαράλαμπο Φαραντάτο και αργότερα σπούδασε με τον ίδιο στην Ανωτέρα Τάξη του Ωδείου Αθηνών. Το 1990 συνέχισε τις σπουδές της με τον Reiner Wehle στο Αννόβερο και από το 1991 με τον Helmut Pallushek στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής Αννόβερου, με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη. Μετά από το Δίπλωμά της το 1996 έγινε δεκτή σε μεταπτυχιακό τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Μουσικής της Καρλσρούης με καθηγητή τον Wolfgang Meyer  και στη συνέχεια στην τάξη του Dieter Kloecker στην Ανωτάτη Σχολή του Freiburg. Από το 1999 έως το 2002 σπούδασε στην τάξη του François Benda στην Μουσική Ακαδημία του Lugano με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Ελβετών Ερμηνευτών. Οι σπουδές αυτές ολοκληρώθηκαν με το μεταπτυχιακό δίπλωμα Perfezionamento. Παράλληλα ως μέλος του Τρίο «Viaggio» (κλαρινέτο, βιολοντσέλλο, πιάνο), παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα Μουσικής Δωματίου με τον καθηγητή Vladimir Mendelssohn στη Μουσική Ακαδημία του Essen, απ’ όπου πήρε το Δίπλωμά της τον Ιούλιο του 2002. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλαρινέτου και μουσικής δωματίου με τους David Campbell, Sabine Meyer, Ulf Rodenhäuser. Έχει συμμετάσχει στη Εθνική Ορχήστρα Νέων, Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kammerphilharmonie Berlin και συνεργάζεται με πολλά σύνολα Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα και στην Γερμανία. Στην περίοδο 1995-1998 ήταν υπότροφος της Villa Musica με συμμετοχή σε προγράμματα σεμιναρίων στη Γερμανία. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Πολωνία, Βραζιλία, Καναδά και έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για την ελληνική και γερμανική Ραδιοφωνία. Παράλληλα με τις σπουδές της και τις εμφανίσεις της έχει διδάξει σε δημοτικά Ωδεία  του κρατιδίου Baden-Württemberg. Επίσης, ως μέλος του Trio Viaggio διοργανώνει μουσικά σεμινάρια για τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών. Από το 2001 κατέχει μόνιμη θέση σε Δημοτικό Ωδείο του Βερολίνου και πρόσφατα θέση διδακτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο του Potsdam. Είναι ιδρυτικό μέλος του « Trio Viaggio» του συνόλου «Ερατώ», καθώς και της δημιουργικής ομάδας που ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ “Milano incorta la Grecia” το Σεπτέμβριο του 2007 στο Piccolo Teatro στο Μιλάνου.  

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου  7 – τηλ. 2610 277740, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates