"Αναζητώντας το…Χωρόχρονο"
Τη Δευτέρα 11 Μαΐου, στις 9 μ.μ. και στα πλαίσια του «Μουσικού Μαΐου» παρουσιάζεται, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ένα οπτικοακουστικό θέαμα με θέμα: "Αναζητώντας το…Χωρόχρονο". Η συναυλία θα ανοίξει με ομιλία του Διονύση Π. Σιμόπουλου και θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα Πατρών.
Η συναυλία αυτή διοργανώνεται από τη Φιλαρμονική Εταιρία-Ωδείο Πατρών και το Ίδρυμα Ι. & Ε. Τοπάλη και σε συνεργασία με το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, τη ΔΕΠΑΠ και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Πατρέων.
Tο πολυθέαμα αυτό αποτελεί καρπό της 25ετούς γνωριμίας του Διονύση Σιμόπουλου με τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο. Στην ουσία πρόκειται για την κοινή προσπάθεια ενός επιστήμονα και ενός μουσικού δημιουργού να διερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στην Επιστήμη και την Τέχνη, καθώς και τις κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες της σύγκλισης αυτής.
Στο πρωτότυπο αυτό έργο συνενώνεται η μαγεία των ήχων με αυτήν του Σύμπαντος, αφού το «Αναζητώντας το… Χωρόχρονο» είναι μία περιπέτεια των αισθήσεων και της διανόησης για «ανήσυχα πνεύματα». Μέσα από μια ονειρική συνάντηση τρισδιάστατης εικόνας και μουσικής, ο θεατής μεταφέρεται στο χώρο μιας άλλης διάστασης, εκεί όπου τα όρια του χρόνου και του χώρου καταργούνται, ενώ η διαδοχή των εικόνων και η δυναμική σχημάτων και ουράνιων σωμάτων δημιουργούν μια συνεχή "έκπληξη".
Όπως τόσο χαρακτηριστικά έγραψε ο Γιώργος Λεωτσάκος, η όλη παραγωγή αποτελεί «μαγικό συνδυασμό μουσικού στοχασμού και ενός αεικίνητου σύμπαντος καλειδοσκοπικά μεταμορφούμενων σχημάτων και χρωμάτων (…). Αρχικά δίστασα που να εστιάσω την προσοχή μου, στη θαυμάσια μουσική ή στις ονειρικές οπτασίες. Τελικά, αποδείχθηκε ότι ήσαν άρρηκτα αλληλένδετες. (…). Η νέα ακρόαση τεκμηρίωσε το ότι ο Μαραγκόπουλος έχει πλήρως αναπτύξει πια μια προσωπική γραφή μοτίβων, μικρών μελικών σχημάτων και μεταστοιχειούμενων οστινάτι που χάρη σε μιαν ευρηματικότητα αποστράπτουσα ορχηστρική παλέτα διαστέλλονται σε εκφραστικότατους κυματισμούς και δραματικότατα κορυφώματα. Η ολοκλήρωση μιας τέτοιας γραφής σχεδόν επέβαλλε το γοητευτικό της υμέναιο με αυτό το αεικίνητο εικαστικό Σύμπαν».
Η παραγωγή «Αναζητώντας τον Χωρόχρονο», βασίζεται ως ιδέα και μουσική στον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο, σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σιμόπουλου, σχεδιασμό ήχου του Άγη Γυφτόπουλου και με επιστημονικό σύμβουλο τον Διονύση Π. Σιμόπουλο. Η παγκόσμια «πρώτη» του, από την Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής με διευθυντή ορχήστρας τον Μίλτο Λογιάδη, δόθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2007, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και επαναλήφθηκε την επομένη. Το μουσικό μέρος ηχογραφήθηκε για να αποτελέσει στη συνέχεια μέρος της ψηφιακής παράστασης που παρουσιάστηκε στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.
Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος ξεκίνησε στην Αθήνα τις σπουδές του στη σύνθεση, με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και τις ολοκλήρωσε στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Τεχνών του Βερολίνου, με γερμανική υποτροφία.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε αρχικά με τον Μάνο Χατζιδάκη σαν ένα από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ.
Από το 1988 συνεργάστηκε με τον Δήμο Βόλου σαν διευθυντής του Μουσικού Τμήματος του Δημοτικού Ωδείου και του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου, συντελώντας στην έντονη ανάπτυξη της μουσικής ζωής της πόλης, με τη δημιουργία δύο (2) συμφωνικών ορχηστρών και τη διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ. Το 1997 ανέλαβε τη διεύθυνση του κύκλου Γέφυρες στο Μέγαρο Μουσική Αθηνών. Τον Μάρτιο του 2002 εξελέγη καθηγητής σύνθεσης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με ειδικό βάρος στη σχέση της μουσικής με άλλες τέχνες (κινηματογράφος, χορός, πολύτεχνες εκδηλώσεις κλπ).
Έχει γράψει συμφωνική, ηλεκτρονική μουσική, όπερες, μουσική δωματίου, μουσική για πολύτεχνα έργα, κύκλους τραγουδιών (και ανάμεσα τους πολλά τραγούδια της «Λιλιπούπολης»), μουσική για κινηματογράφο, χορό και θέατρο σε σκηνοθεσίες Κουν, Ευαγγελάτου, Καμπανέλλη και άλλων.
Έργα του έχουν παιχτεί από ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική της Μόσχας, της Σόφιας, του BBC, της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Χρωμάτων, την Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου, την Καμεράτα κλπ.