“Μουσική για πιάνο και έγχορδα” (10-05-2018)

Μουσικός Μάϊος 2018

 

“Μουσική για πιάνο και έγχορδα”

Λευκή Καρποδίνη - πιάνο,  Erik Williams - βιολοντσέλλο

Per Oman - βιολί,  Tony Bauer - βιόλα

 

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018,  9μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του 21ου Μουσικού Μαΐου, από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, διοργανώνεται συναυλία με έργα για πιάνο και έγχορδα με τη Λευκή Καρποδίνη στο πιάνο και τα μέλη του Stenhammar Quartet, Per Öman (βιολί), Tony Bauer (βιόλα) και τον Erik Williams (τσέλο). Το σύνολο θα ερμηνεύσει το Πιάνο Κουαρτέτο, έργο 47, και τα Φανταστικά Κομμάτια, έργο 73, για πιάνο και βιολοντσέλλο του R. Schumann και το Piano Trio, Αρ. 2, της Elfrida Andree. Η συναυλία γίνεται σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής και τελεί υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας.

Η πιανίστρια Λευκή Καρποδίνη έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στον Καναδά, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Αμερική και τα νησιά Μπαρμπέιντος καθώς και σε μεγάλα φεστιβάλ όπως τα, Schlesswig Holstein, Banff Festival, Cully Classique, Brighton, Cheltenham, Mecklenburg Vorponnerm, Symi, Paxos, κ.ά. Έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες και σύνολα, και εξαιρετικούς μουσικούς εκ των οποίων η Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο Αγγελος Λιακάκης, η Ruby Hughes, το κουαρτέτο Stenhammar, τα τρίο Trios kop και Fibbonacci και από το 2013 δίνει συναυλίες με τον πιανίστα Michael Brownlee Walker, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Η Λευκή Καρποδίνη είναι αριστούχος διπλωματούχος πιάνου του Ωδείου Αθηνών και απόφοιτος του Guildhall School of Music and Drama (Bmus, Mmus, PGDip) και της Ακαδημίας ΙΕΜΑ της Φρανκφούρτης. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και των Mozarteum, Schlesswig Holstein, Banff Centre, Tel Haiκαι Belgais Centre, όπου συμμετείχε σε σεμινάρια διάσημων μουσικών. Έχει βραβευτεί με τον τίτλο Sir Henry Richardson Award (MBF) και έχει πάρει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Schubert (GSMD) καθώς και το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο μουσικό διαγωνισμό “Φίλων”. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών.

Ο καναδοσουηδός τσελίστας Erik Williams κατάγεται από οικογένεια μουσικών. Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου στο Μόντρεαλ. Το 1995, με πλήρη υποτροφία συνέχισε τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Royal Academy of Music της Στοκχόλμης με τον καθηγητή Ola Karlsson. Κατά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στη Σουηδία, του απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο αριστείας.

Το 2000 ως υπότροφος συνέχισε τις σπουδές του στο Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο με τον διάσημο David Takeno στο πρόγραμμα Advanced Instrumental Studies.

Από την ίδρυση του το 2002, το Stenhammar Quartet θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κουαρτέτα εγχόρδων της Σκανδιναβίας. Τα έργα σουηδών συνθετών διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στα προγράμματα του συνόλου, αλλά δίνεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή στο Βιεννέζικο κλασσικό ρεπερτόριο και στη σύγχρονη μουσική. Το κουαρτέτο αναθέτει τακτικά έργα σε σκανδιναβούς συνθέτες, όπως ο Sven-David Sandström, ο Anders Hillborg και ο Bent Sörensen.Επίσης πολλοί συνθέτες από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία έχουν αφιερώσει στο σύνολο έργα τους. Το Stenhammar Quartet έχει ηχογραφήσει περίπου σαράντα έργα για την Σουηδική ραδιοφωνία και έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές από το Strad και το The Guardian για τις λυρικές και εξαιρετικές ηχογραφήσεις των κουαρτέτων του Wilhelm Stenhammar (Bis). Το CD τους με όλα τα κουαρτέτα εγχόρδων του Lars-Erik Larsson (Daphne) έλαβε υποψηφιότητα για τα βραβεία του Σουηδικού Grammy, καθώς και κριτική αναγνώριση τόσο στα σουηδικά όσο και στα διεθνή μουσικά περιοδικά. Το 2014 ηχογράφησαν τα κουαρτέτα του Kurt Atterberg (CPO). Το 2009 το κουαρτέτο έκανε το ντεμπούτο του στο Λονδίνο και κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους εμφανίστηκε στο γαλλικό μουσικό κανάλι Mezzo. Το Stenhammar Quartet δίνει τακτικά συναυλίες σε πολλά σκανδιναβικά φεστιβάλ. Σε πρόσφατες συναυλίες του συγκαταλέγονται εμφανίσεις στην Πολωνία, την Αλγερία, τη Γερμανία και την Ινδία.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φεραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates