Μουσικός Μάϊος 2018
“Μουσικές της Ελλάδας
και της Ανατολικής Μεσογείου”
Γιάννης Παναγιωτόπουλος - ούτι
Θεοδόσης Μπεκούλης - ούτι
Â
Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, 9μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του 21ου “Μουσικού Μαΐου”, από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, διοργανώνεται συναυλία με μουσικές της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, για δύο Ούτι. Ερμηνεύουν ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος και ο Θεοδόσης Μπεκούλης.
Αναζητώντας τις μουσικές συγγένειες της Μεσογείου, τους κοινούς δρόμους των λαών της marenostrum, θα ερμηνευτούν έργα της ελληνικής παράδοσης, έργα κλασικής ανατολικής παράδοσης ρωμιών, αλλά και σύγχρονη μουσική δημιουργία στα ίχνη των δρόμων της Μεσογείου. Διαφορετικοί λαοί, που μέσα από τις αλληλεπιδράσεις ειρηνικής συμβίωσης ή πολεμικών συρράξεων ανέπτυξαν τις μουσικές δεξιότητές τους, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο μουσικό σύστημα με συγκεκριμένους και καθοριστικούς τρόπους.
Ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πάτρα. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική μέσα από το ρεμπέτικο ρεπερτόριο (Σμυρναίικο, Πειραιώτικο). Λίγο αργότερα, μαγεμένος από τα στολίδια και τα χρώματα της Ανατολής στρέφεται στο ούτι και την πολίτικη λύρα αρχικά ακούγοντας πληθώρα παλιών ηχογραφήσεων. Λίγο αργότερα, καταλυτική θα είναι η συνάντηση του με τον Χρήστο Τσιαμούλη όπου θα μαθητεύσει στο τμήμα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και Λόγιας Μουσικής της Πόλης του Δημοτικού Ωδείου Πατρών για επτά έτη την θεωρία των τροπικών μουσικών συστημάτων του Ελλαδικού χώρου και της Ανατολής. Παράλληλα ξεκινά μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στην Σχολή Ελληνικής Μουσικής της Ι. Μ. Πατρών με δάσκαλο τον άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Δημήτριο Γαλάνη όπου και θα αποκτήσει το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Έχει παρακολουθήσει Master Classes για το ούτι μέσω των οποίων ήρθε σε επαφή με διάφορες σχολές και καθηγητές απ’ όλη τη Μεσόγειο όπως τους Τούρκους Necati Celik και Yurdal Tokcan, τον Λιβανέζο Charbel Rouhana, τον Τυνήσιο Kamel Ferjiani και τον Ιρακινό Omar Bashir. Αντίστοιχα παρακολούθησε masterclasses για την πολίτικη λύρα με δασκάλους τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Τούρκο DeryaTurkan. Καταλυτική ήταν, επίσης, η διαμονή του στο Κάιρο όπου μαθήτευσε στο "Σπίτι του Ουτιού" πλάι στον Nasiir Samma, και η συνεργασία του με το ζεύγος Ghassan & Dinael Youssef, στην Όπερα του Καΐρου (2008).
Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, της Σχολής Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής-Χορού της Ι. Μ. Πατρών, του Μουσικού Σχολείου Πατρών, σε φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, κ.ά. Έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για την θεατρική παράσταση "Η γυναίκα της Πάτρας", με τη θεατρική ομάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Πατρών για την θεατρική παράσταση "Ένα παιδί ονειρεύεται" με την Ορχήστρα Πανεπιστημίου Πατρών, την ΔΕΠΑ Ρίου, και άλλους φορείς. Έχει διδάξει Πολίτικη Λύρα και ούτι στο Μουσικό Σχολείο Πατρών από το 2003 έως και το 2012. Το 2010, δημιούργησε και λειτουργεί Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής στην Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών, καθώς και Μουσικό Εργαστήρι Τροπικών Μουσικών Συστημάτων δηλαδή των τρόπων ευρύτερης ανατολικής μουσικής. Παράλληλα θα δημιουργήσει και την Ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείο Πατρών. Η ιστορική διαδρομή του ουτιού από τον αραβικό κόσμο προς την Ευρώπη μέσα από τη ανδαλουσιανή μουσική και το φλαμένγκο τον οδήγησε στην συμμετοχή του στο σχήμα "Tio Currito" συνδυάζοντας τους ήχους της λύρας και του ουτιού με το φλαμένγκο (2008). Συνεργάστηκε με μουσικούς της σύγχρονης έντεχνης ελληνικής μουσικής προωθώντας τα παραδοσιακά όργανα στο σήμερα (Μακάμι 2009-2010). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του παραδοσιακού μουσικού σχήματος "Εαρινή Ζυγιά" (2003). Μέσα από αυτό το σχήμα θα επεκτείνει το ρεπερτόριό του με μουσικές απ’ όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο (π.χ. Θράκη, Ήπειρο). Ιδρυτής του μουσικού trio ethnic σχήματος "ΜΟΥΣΑΓΕΤΕΣ" (2010). Το σχήμα διανύει μουσικές διαδρομές με επιρροές από Βαλκάνια, Ανατολή και παραδοσιακών ακουσμάτων με διάθεση αυτοσχεδιασμού, ηλεκτρισμού και μίξης με σύγχρονα μουσικά είδη (jazz, blues). Είναι ιδρυτής του μουσικού σχήματος "FLAMARABENCO", ένα σχήμα που ενώνει μουσικές παραδόσεις τις Ανδαλουσίας, Αραβίας και της ευρύτερης Ανατολής (2011). Την ίδια χρονιά δημιουργεί το μουσικό σχήμα "VEGA" και ενώνει μουσικές acoustic και world σε συνδυασμό με πιάνο.
Τέλος, από τα μέσα του 2012 ασχολείται και με την κατασκευή λύρας, Πολίτικης, Κρητικής αλλά και καινούργια μοντέλα. Τον Οκτώβρη του 2014 κάνει την πρώτη του έκθεση και παρουσιάζει τα πρώτα του είκοσι μοντέλα λύρας. Παράλληλα δημιουργεί το μουσικό σχήμα "Οκτώηχος", μετατρέποντας Βυζαντινά μουσικά κείμενα (Κρατήματα) από φωνητικά "Εν Χορδαίς".
Διδάσκει στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών όπου και έχει δημιουργήσει την Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων.
Ο Θεοδόσης Μπεκούλης κατάγεται από το Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας και γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σε ηλικία οκτώ χρονών άρχισε να σπουδάζει στη σχολή “ΔΑΥΙΔ Ο ΨΑΛΜΩΔΟΣ” την τέχνη της Βυζαντινής μουσικής, στην οποία είναι κάτοχος πτυχίου. Η φοίτησή του στο μουσικό σχολείο Αγρινίου τον έφερε σε επαφή με το ούτι αλλά και με την εκμάθηση της Ευρωπαϊκής μουσικής. Από το 2013 βρίσκεται στην Πάτρα και είναι μαθητής του Γιάννη Παναγιωτόπουλου στο ούτι. Από το 2013 έως το 2015 συμμετείχε στην παραδοσιακή ορχήστρα του χορευτικού συλλόγου του δήμου Πατρέων, καθώς παράλληλα έκανε εμφανίσεις με το σχήμα “ΝΥΚΤΟΙ ΕΝ ΝΥΚΤΙ”. Το 2016 εμφανίστηκε στο θέατρο Act με το μουσικό σχήμα “ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ” με ακούσματα από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και την Αρμενία. Έκτοτε είναι ενεργό μέλος της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών καθώς και του παραδοσιακού σχήματος “ΜΕΪΧΑΝΕ”.
Â
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες, στη Γραμματεία του Ωδείου, τηλ. 2610-277740.