"Lucentestella" Μουσική του Μεσαίωνα (22-05-2016)

Μουσικός Μάϊος 2016

"Lucentestella" Μουσική του Μεσαίωνα

Ex Silentio - Σύνολο Παλαιάς Μουσικής

Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, φωνή

Ηλέκτρα Μηλιάδου, μεσαιωνική βιέλα

Δημήτρης Κούντουρας, φλάουτο με ράμφος,

μεσαιωνικό φλάουτο, γκέμσχορν & διεύθυνση

Κυριακή 22 Μαΐου 2016, 9.00μ.μ.

Αίθουσα Συναυλιών “Φιλαρμονικής” (Ρήγα Φεραίου 7)

Είσοδος ελεύθερη

 

Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του 19ου “Μουσικό Μαΐου”, που διοργανώνουν η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών με το Ίδρυμα Ι.& Ε. Τοπάλη, παρουσιάζουν σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής, το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio, που αποτελείται από τους: Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, φωνή, Ηλέκτρα Μηλιάδου, μεσαιωνική βιέλα και τον Δημήτρη Κούντουρα, φλάουτο με ράμφος, μεσαιωνικό φλάουτο, γκέμσχορν και διεύθυνση.

Σε αντίθεση με την ευρέως αποδεκτή άποψη που χαρακτηρίζει τον Μεσαίωνα ως μια «μέση εποχή» ανάμεσα στην Αρχαιότητα και την Αναγέννηση με κύρια χαρακτηριστικά τον σκοταδισμό και τη Θεοκρατία, από τον 12ο αιώνα κι έπειτα, η διανόηση, τα γράμματα και η μουσική γνώρισαν ιδιαίτερη άνθιση. Το παρόν πρόγραμμα, αφιερωμένο στον όψιμο Μεσαίωνα, εστιάζει σε μονοφωνικά και πολυφωνικά έργα σημαντικών συνθετών όπως o Guillaume de Machaut, o Johannes Ciconia και ο Guillaume de Fay, αλλά και άγνωστων συνθετών σε λατινικά, παλιά γαλλικά, ιταλικά και σε λαντίνο (την γλώσσα των σεφαρδιτών). Στη θεματολογία της ποίησης της εποχής, ξεχωρίζει σε θρησκευτικό επίπεδο η εξύμνηση της Παναγίας και σε κοσμικό, η ιδέα της απόμακρης αγαπημένης ως κεντρικός άξονας του αυλικού έρωτα. Το κοσμικό στοιχείο μπλέκεται με το θρησκευτικό, όπως συχνά η Παρθένος Μαρία συγχέεται με την «donnaangelicata», την ιδανική γυναίκα της αυλικής ποίησης. Η χρήση αντίγραφων οργάνων της εποχής, όπως οι βιέλες και τα μεσαιωνικά είδη φλάουτου, και η μελέτη της προφοράς των μεσαιωνικών γλωσσών, δεν επιδιώκουν μια φιλολογική-αρχαιολογική προσέγγιση της μουσικής αυτής. Το ιδίωμα των παλαιών γλωσσών ως μουσική χροιά και εκφραστικό μέσο μαζί με τoν ασυνήθιστο, στο ευρύ κοινό, ήχο των μεσαιωνικών οργάνων, μεταφέρουν το πνεύμα της εποχής και όχι το γράμμα.

Το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio ιδρύθηκε το 2001 και είναι ένα από τα λίγα ελληνικά σύνολα του είδους με διεθνή παρουσία. Χρησιμοποιεί όργανα της εποχής ή πιστά αντίγραφά τους και ειδικεύεται στην ιστορική ερμηνεία ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας. Έχει εμφανιστεί στο σειρά ιστορικής ερμηνείας Musica Antiqua da Camera της Χάγης, στο φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Μεσογείου στο Μπάρι, στην ετήσια μιλανέζικη σειρά Marco Fodella, στο θερινό φεστιβάλ παλαιάς μουσικής Sankt Ruprecht της Βιέννης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου, στις Ημέρες Μουσικής της Ρόδου, στο φεστιβάλ της Λευκωσίας, στο φεστιβάλ Guitar Plus κ.α. Μέλη του συνόλου διδάσκουν στο «Μουσικό χωριό» στον Άγιο Λαυρέντη και στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως ο κόντρα τενόρος Michael Chance, η τραγουδίστρια και αυτοσχεδιάστρια Σαβίνα Γιαννάτου ενώ συνεργάζεται τακτικά με την διακεκριμένη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα. Έχει ηχογραφήσει για τις γερμανικές εταιρείες Talanton (μουσική του Guillaume Du Fay) και Carpe Diem (MNΗMΗ - Μεσαιωνική μουσική της Μεσογείου) οι οποίες έλαβαν διθυραμβικές κριτικές. Στις προσεχείς συναυλίες του συνόλου για το 2016 περιλαμβάνονται εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Σουηδικό Φεστιβάλ Tidig Musik και στο διεθνές φεστιβάλ του Γκρατς Styriarte.

Η Συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της “Φιλαρμονικής” με ελεύθερη είσοδο.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Χορηγοί επικοινωνίας: ΤΕΤΑΡΤΟ,  ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ,  TAR, H ΓΝΩΜΗ,  NewsPatrasso, gnomip.gr

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates