Μουσική Δωματίου (20-05-2016)

Μουσικός Μάϊος 2016

Μουσική Δωματίου

Μαρία Γούτου, βιολί

Σπύρος Κουτσουβέλης, πιάνο

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, 9.00μ.μ.

Αίθουσα Συναυλιών “Φιλαρμονικής” (Ρήγα Φεραίου 7)

Είσοδος ελεύθερη
 

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του 19ου “Μουσικού Μαΐου” που διοργανώνουν η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών με το Ίδρυμα Ι. & Ε. ΤΟΠΑΛΗ, παρουσιάζουν σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής, τη Μαρία Γούτου στο βιολί και το Σπύρο Κουτσουβέλη στο πιάνο, που θα ερμηνεύσουν δύο σημαντικά έργα του ρεπερτορίου της Μουσικής Δωματίου. Την Sonata No. 1, op. 78 του J. Brahms και την Sonatina op.100 του A. Dvorãk.

Η Σονάτα Νο 1 σε σολ μείζονα, Op.78 για βιολί και πιάνο γράφτηκε τον Johannes Brahms τα καλοκαίρια του 1878. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 8 Νοεμβρίου 1879 στη Βόννη από τον Robert Heckmann (βιολί) και Μαρία Heckmann-Hertig (πιάνο). Το θεματικό υλικό είναι παρμένο από δύο τραγούδια του Μπραμς "Regenlied" και "Nachklang", Op.59 και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η σονάτα ονομάζεται επίσης Βροχή Sonata (Regen-Sonate). Αυτή η σονάτα αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος, Vivace ma non troppo είναι γραμμένο σε μορφή σονάτας σε σολ μείζονα. Το δεύτερο μέρος, Adagio - Più Andante - Adagio, είναι μια διευρυμένη τριμερή μορφή στην Μi♭Μείζονα και το τρίτο μέρος, Allegro molto Moderato είναι ένα ρόντο σε σολ ελάσσονα με coda σε Σολ μείζονα. Το διακεκομμένο ρυθμό μοτίβο από τα δύο τραγούδια αναφέρεται ως ηγετικό θέμα στο τρίτο μέρος αυτής της σονάτας, αλλά εμφανίζεται συνεχώς ως κατακερματισμένο ρυθμικό μοτίβο και στα τρία μέρη της σονάτας, έτσι ώστε όλη η σονάτα να έχει μια ορισμένη συνοχή. Ο ρυθμός του μοτίβου "βροχής" που εμφανίζεται στο μεσαίο τμήμα του δεύτερου μέρους είναι προσαρμοσμένο σε ένα πένθιμο εμβατήριο. Οι δύο διασπαστικές εμφανίσεις του το κύριο θέμα του Adagio αντιπροσωπεύουν την κυκλική μορφή που χρησιμοποιείται σε αυτήν την σονάτα.

Η Σονατίνα σε σολ μείζονα για βιολί και πιάνο, Op.100, γράφτηκε από τον Αντονίν Ντβόρζακ μεταξύ της 19ης Νοεμβρίου και της 3ης Δεκεμβρίου του, 1893, στη Νέα Υόρκη. Είναι το τελευταίο έργο σύνθεσης που έγραψε, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική. Σε επιστολή του προς τον Fritz Simrock στις 2 Ιανουαρίου 1894, ο Ντβόρζακ αναφέρει για την σύλληψη του έργου: "προορίζεται για τους νέους (αφιερωμένο στα δύο παιδιά μου, Ottilie και Tonik), αλλά ακόμη και για ενήλικες, ... ". Η Σονατίνα δημοσιεύθηκε από τον Simrock στο Βερολίνο το 1894. Υπάρχει επίσης μια έκδοση για βιολοντσέλο και πιάνο.

Η Μαρία Γούτου γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με βαθμό Άριστα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο βιολί στην τάξη της κ. Μίλκοβα Όλγας και συνέχισε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανώτερες σπουδές με τον  Σπύρο Γκικόντη. Είναι Διπλωματούχος Βιολιού με βαθμό  Άριστα (10) και Α΄ Βραβείο παμψηφεί, από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, τάξη καθηγητή Σπύρου Γκικόντη. Στο ίδιο Ωδείο και στην τάξη της καθηγήτριας Βασιλικής Φιλιππαίου πήρε το Πτυχίο Αρμονίας, με βαθμό Άριστα (10). Υπήρξε μέλος στο Ιόνιο Κουαρτέττο και στη Συμφωνική Ορχήστρα του Ιόνιου Πανεπιστημίου ως κορυφαία στα Β΄ Βιολιά. Έχει συμπράξει σε συναυλίες με διαφορετικά σύνολα όπως το Κουϊντέτο Ιονίου Πανεπιστημίου, Afetti (Σύνολο Παλαιάς Μουσικής), σαν Α΄ Βιολί σε ορχήστρες συνοδεύοντας καλλιτέχνες (Μ. Φαραντούρη, Ε. Αρβανιτάκη, Ν. Ξυδάκη, Ν. Λοτσάρη), έχει παίξει σε μουσικές σκηνές και  χώρους συναυλιών όπως Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ζάππειο (συνεργασία με την ΕΡΤ), Παρνασσός, Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, κ.ά. Είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Περιφέρειας Κρήτης στα Α΄ Βιολιά και του σχήματος “Nuevo siete”. Το 1997 έλαβε το Β΄ Βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Έχει κάνει ηχογραφήσεις σε cd για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004 με τίτλο «Αντίς για Όνειρο», με την Ε. Αρβανιτάκη, καθώς και σε Α΄ εκτέλεση έργων του Ν. Χαλκιόπουλου – Μάντζαρου. Έλαβε μέρος σε σεμινάρια και master class Βιολιού, σεμινάρια ορχήστρας και Θερινές Μουσικές Ακαδημίες, με υποτροφίες, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με τους S. Kravtsenko, Broon, Beluska, Χατζηνίκο κ.ά. Από το 2006 διδάσκει Βιολί στην Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και παράλληλα εργάζεται ως καθηγήτρια Μουσικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Σπύρος Κουτσουβέλης, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τον Άρη Γαρουφαλή. Μετά την απόκτηση του διπλώματός του, ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές με την Carola Grindea στο Λονδίνο. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Αγγλία επελέγη από την Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου ως πιανίστας για τις παραστάσεις, εξετάσεις και σεμινάρια που διοργανώνει.

Παράλληλα με την διδακτική του δραστηριότητα εμφανίζεται με ρεσιτάλ και συναυλίες στην Αθήνα, Λαύριο, Πρέβεζα, Λάρισα, Πάρο και άλλες πόλεις, επίσης στο εξωτερικό στην Φραγκφούρτη της Γερμανίας. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει διδάξει στο Δημοτικό Ωδείο Άργους, στο Ωδείο Αττικής Ν. Σμύρνης και στο Ωδείο Μουσική Σπουδή. Επίσης διδάσκει στις τάξεις πτυχίου και διπλώματος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της “Φιλαρμονικής” (Ρήγα Φεραίου 7) με ελεύθερη είσοδο.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Χορηγοί επικοινωνίας: ΤΕΤΑΡΤΟ,  ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ,  TAR, H ΓΝΩΜΗ,  NewsPatrasso, gnomip.gr

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates