Μουσική για βιολί και πιάνο (30-05-2015)

Μουσικός Μάϊος 2015

Μουσική για βιολί και πιάνο

Τάνια Σικελιανού, βιολί

Αγγέλικα Παπανικολάου, πιάνο

Σάββατο 30 Μαΐου 2015, 9μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Το Σάββατο 30 Μαΐου στις 9μ.μ., ολοκληρώνεται ο 18ος “Μουσικός Μάϊος” που και φέτος διοργανώθηκε από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών με το Ίδρυμα Ι. & Ε. Τοπάλη και με συνεργασία της Λέσχης Φίλων της Κλασσικής Μουσικής. Η Τάνια Σικελιανού στο βιολί με την Αγγέλικα Παπανικολάου στο πιάνο θα ερμηνεύσουν έργα των: E. Bloch, O. Messiaen, I.S. Mofakham, F. Say. A. Part, W. Lutoslawsky, Β. Φιλιππαίου και Γ. Χλίτσιου.


H Αγγέλικα Παπανικολάου γεννήθηκε στο Ανόβερο της Γερμανίας και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από το “Ηπειρωτικό Ωδείο” Ιωαννίνων με πτυχίο πιάνου άριστα παμψηφεί και από το “Ορφείο” Ωδείο Αθηνών με δίπλωμα άριστα παμψηφεί χρυσό μετάλλιο και Α΄ Βραβείο. Πραγματοποίησε ανώτατες σπουδές πιάνου, θεωρητικών, συστημάτων βασικής μουσικής εκπαίδευσης και προπαιδείας, βιόλας, μουσικής δωματίου, συνοδείας Lied, καθώς και διεύθυνσης συνόλων, στη Ηοchschule für Musik und Theater Hannover, με τους Κonrad Meister Gudrun Schröffel Vladimir Krajnev, και συνέχισε τις σπουδές της στην Μουσική Ακαδημία της Καρλσρούης, όπου εισήχθη με την ανώτατη προβλεπόμενη βαθμολογία, στις τάξεις των Günter Reinhold, Michael Uhde, Peter-Michael Riehm και Ulrich Michels αποφοιτώντας με άριστα παμψηφεί. Από το μεταπτυχιακό σολιστικό τμήμα αποφοίτησε με  δίπλωμα, άριστα παμψηφεί και διάκριση. Παρακολούθησε μαθήματα και έλαβε μέρος σε διεθνή σεμινάρια και Master Classes για πιάνο solo, μουσική δωματίου και ειδικά σεμινάρια τεχνικής και παιδαγωγικών στην Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα, με τους Victor Merzanov, Miguel Proenca, Joackin Soriano, Diether de la Motte, Yara Taal, Peter Feuchtwanger, Lew Vlasenko, Roberto Szidon, Valery Sagaidazny και άλλους Έχει βραβευτεί με το Chopin Medailie στο φεστιβάλ Chopin του Dusseldorf. Στο 3ο Διεθνές Seminar πιάνου στo Wrozlaw της Πολωνίας συμμετείχε στην εκτέλεση έργων που μετέδωσε η πολωνική ραδιοφωνία. Πλήθος συναυλιών, πλαισιώνουν το ενεργητικό της, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αρκετές από τις οποίες έχουν μεταδοθεί και από την ελληνική ραδιοφωνία. Από το 1997 ερμηνεύει κυρίως σύγχρονη μουσική, έργων Ξένων και Ελλήνων συνθετών, κυρίως σε πρώτες εκτελέσεις, σε συναυλίες και φεστιβάλ.

Έχει λάβει μέρος στην ηχογράφηση του συλλεκτικού CD “Σολίστες του αύριο” με έργα του αργεντινού συνθέτη, Alberto Ginastera. Eίναι μέλος της γερμανικής Ε.Ρ.Τ.Α, (Εuropean Piano and Teachers Association) από το 1997, και του συλλόγου συνδέσμου μουσικών του Baden Württemberg (T.K.V), με ενεργό συμμετοχή και εμφανίσεις. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Kammerorchester Munster, Hochschulorchester Hannover, Kleines Symphonieorchester Harz, Theaterorchester Braunscheweig, Goslar Orchester. Εχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης συνθέτες όπως Arvo Pärt, Tierry Huillet Mauricio Kagel. Συμπράττει συχνά και συνεργάζεται με τον D.T.K.V (γερμανικός σύνδεσμος μουσουργών). Ως παιδαγωγός διακρίθηκε αρκετές φορές για τις διδακτικές της ικανότητες (Badishes Konservatorium, Assistentin του καθηγητή πιάνου Günter Reinhold στην Ακαδημία της Καρλσρούης, καθώς επίσης και σε ειδικά σεμινάρια τεχνοτροπίας πιανιστικού ρεπερτορίου σε έργα σύγχρονης μουσικής). Παράλληλα με την διδασκαλική της δραστηριότητα στο πιάνο, δημιουργεί και εφαρμόζει ιδιαίτερες και πρωτότυπες μεθόδους για τη διδασκαλία στη μουσική προπαιδεία και τη μουσική δωματίου. Το βιβλίο της με τίτλο “Το παραμύθι της οδού Πενταγράμμου”, εκδόσεις “Panas Music”, αποτελεί μέρος αυτών των μεθόδων.

Αρθρογραφεί επίσης σε ελληνικά και ξένα μουσικά περιοδικά και εφημερίδες, όπως “Con Brio”, “Neue Muzikzeitung”, “Πολύτονο”. ‘Ίδρυσε και καθιέρωσε στην Ελλάδα το “Μουσικό ΝηπιαγωΔείο” (ομαδικά μαθήματα πιάνου, ρυθμολογίας, μουσικοκινητικής, για παιδιά ηλικίας 3,5 έως 10 ετών). Υπήρξε μέλος επιτροπών μουσικών διαγωνισμών. Είναι υποψήφια διδάκτορ στον τομέα Μουσικής και θεάτρου στη Ludwig-Maximilians-Universität του Μονάχου. Είναι επίσης κάτοχος του διπλώματος της γερμανικής φιλολογίας. Διδάσκει πιάνο, μουσικoαισθητική ρυθμολογία σε σχέση με τη κινησιογραφία των χεριών, μουσικοπαιδαγωγικά, τεχνοτροπίες σύγχρονου ρεπερτορίου για πιάνο και μουσικά σύνολα και γράφει κείμενα για παιδικό μουσικό θέατρο καθώς και θεατρικά κείμενα: “Ελάτε να μπούμε σ’ ένα παραμύθι”, “Η τοσοδούλα αυτοσχεδιάζει”, “Ταξίδι στο μουσικό πλανήτη”, “Η Αζαλέα του Τζο”, “Οι Νότες σώζουν τον Πλανήτη Γη”. Είναι ιδρυτικό μέλος του “TerraEnsembleTrio” και του “Duo-ErgOn-a-TastOn”.

Ιδιαίτερη θέση τόσο στο παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό της έργο όσο και στο καλλιτεχνικό κατέχουν οι συνεργασίες της με συνθέτες απ’ όλο τον κόσμο και η παρουσιάσεις έργων τους στην Ελλάδα. Το ίδιο σημαντικές είναι και οι παρουσιάσεις έργων νέων Ελλήνων συνθετών κυρίως σε πρώτες εκτελέσεις.

Συνθέτες έχουν γράψει και αφιερώσει έργα τους: Νίκος Χαριζάνος, Monographs II, Εκδόσεις Musica Ferrum, Γιάννης Γαλίτης, “Θεόφιλος Χατζημιχαήλ”- Προσωπογραφία, Εκδόσεις Panas-Music, Nίκος Κατσούλης και άλλοι.


Η Τάνια Σικελιανού γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε σύνθεση και βιολί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ξεκίνησε τις σπουδές βιολιού και ανώτερων θεωρητικών στην Πάτρα, τις οποίες τις τελειοποίησε με διπλωματικές εξετάσεις στην Αθήνα, στο βιολί με τον σολίστα Γιάννη Γεωργιάδη και σύνθεση με τον Καθ. Μιχάλη Τραυλό. Έχει συμμετάσχει στο διεθνούς φήμης masterclass the “Summit music festival” στη Ν. Υόρκη με υποτροφία του Ωνασείου Ιδρύματος, στο “Recontres Internationales de Jeunesses Musicales” στην Γενεύη, στο 7th “International Masterclasses” in Brugge με Καθ. τον A. Brussilovsky, καθώς στην Κοζάνη και Αθήνα με τον Σ. Καφαντάρη. Σύνεχισε μαθήματα βιολιού στο Παρίσι με τον A. Brussilovsky, στην Αθήνα με την Καθ. Ν.Πατρικίδου, και στο Conservatorium οf Amsterdam, με την Joyce Tan και Reinette Thiadens. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και ρεσιτάλ σε φεστιβάλ στην Ελλάδα (Ιεράπετρα, Σκιάθος, Σίφνος), επίσης στην ΑΣΟΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Κύπρο και στο Εξωτερικό, USA, Amsterdam (International Gaudeamous Music Week), Italian Institute 2009, Βερολίνο 2009, Schumann House, Bonn 2009, Champ D’Action,de Singel, Antwerp Orpheus Instituut, Gent and Flagey in Brussels (2011). Έχει κάνει την ηχογράφηση στην ταινία “Paradise now” (2005)Amsterdam.

Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες με τον βιολονίστα Γιάννη Γεωργιάδη στο Ωνάσειο Ίδρυμα και στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Αποφοίτησε με Bachelor (2006) και Master degree(2008) στη Σύνθεση στο Conservatorium οf Amsterdam (Καθ.W.Henderickx). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με Καθ. Klaas de Vries, Daan Manneke, Fabio Nieder και παρακολούθησε σεμινάρια με καθ.Theo Loevendie, Tan Dun & Fabio Nieder. Στη μουσική κινηματογράφου με Καθ. J. Haanstra (2005) και στην electronic music με Καθ. J. Tamminga and live electronic music με Καθ. J. Zwaanenburg. To ακαδημαικό έτος (2009-2010) παρακολούθησε στο Royal Conservatorium of den Hague, το Sonologie course και ήταν ενεργό μέλος στο field recording workshop με Καθ. Justin Bennet. Το έτος 2010-2011 έγινε δεκτή Advance  Master programme, University College in Gent.(Βέλγιο), για violin-performance στη σύγχρονη μουσική. Tο Μάρτιο του 2011 πήρε μέρος στο Champ d’Action, Laboratorium 2011 workshop (Αntwerp) με μεγάλη επιτυχία.( κέρδισε 3 βραβεία).

Έργα της έχουν παρουσιαστεί από το Nieuw Ensemble, Asko Ensemble, Goeyvaerts Strijktrio και στο Contemporary music Festival, Gaudeamus Music Week, Festival in electronic music, Lüneburg, καθώς και σαν guest συνθέτρια σε project “Seven deadly sins” με τους “Nederlands Blazers Ensemble” και το “Eerste Christelijk Lyceum” στην Ολλανδία. Επίσης έχει παρουσιαστεί στο Radio 4, στο Amsterdam. Το Μάϊο του 2008 παρουσίασε με επιτυχία την πρώτη της Όπερα “Μήδεια” σε συνεργασία με την θεατρική σχολή του Amsterdam. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, Ολλανδία (Muziekgebouw aan’t IJ, Paradiso) ,Βέλγιο, Γερμανία, Mεξικό. Συνεργάζεται με visual artists, χορευτές και χορογράφους καθώς και πιανίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Σεπτέμβριο του 2010, πήρε το πρώτο βραβείο, στο Διεθνή Διαγωνισμό “Αndreas Drekis award” για Όπερα με θέμα Ελίκη Αθάνατος. To 2009 στο Διεθνή διαγωνισμό Σύνθεσης “Queen Elizabeth competition”, με το έργο της Μορφοπλασία, για πιάνο και ορχήστρα, προκρίθηκε στο semi-final. Έγινε μέλος στην Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και Genootschap van Nederlandse Componisten (Ένωση Ολλανδών Συνθετών).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates