Συναυλία με τους Flamarabenco (18-05-2013)

"Flamarabenco"

Σάββατο 18 Μαΐου 2013, 9.00μ.μ.

είσοδος ελεύθερη

 

Οι “Flamarabenco” ιδρύθηκαν το 2011 στην Πάτρα, ως μια ιδέα να συνδυαστούν οι κοινές ρίζες και τα ακούσματα της Αραβικής και της Φλαμένκο μουσικής. Τα μέλη του, Ανδρέας Κίκινας, (φλαμένκο κιθάρα), Γιάννης Παναγιωτόπουλος (ούτι, πολίτικη λύρα) και Γιάννης Τσεντούρος (κρουστά), ενώ προέρχονται από διαφορετικές μουσικές καταβολές, μοιράζονται μια κοινή ιδέα: το “πάντρεμα” διαφορετικών μουσικών κόσμων, που έχουν όμως δημιουργηθεί ή επηρεαστεί από τους ήχους της Ανδαλουσίας.

Έτσι, αναμιγνύοντας παραδοσιακές φόρμες της Ανατολής, με Φλαμένκο στοιχεία και αυτοσχεδιάζοντας δε κομμάτια συνθετών όπως ο Naseer Shamma, ο Anouar Brahem, ο Paco de Lucia, ο Gerardo Nunez και πολλών άλλων, το “Flamarabenco” είναι ένα ταξίδι στις ρίζες της παράδοσης, δοσμένο μέσα από μια μοντέρνα προσέγγιση, συνδυάζοντας έτσι την μυσταγωγία της Ανατολής με την “φλόγα” του Φλαμένκο και το άρωμα της Μεσογείου. Πηγή έμπνευσης είναι ο απέραντος θησαυρός των μουσικών αυτών παραδόσεων, ο οποίος επιτρέπει τον αυτοσχεδιασμό, το βασικότερο στοιχείο της μουσικής Φλαμένκο.
Και οι τρεις συντελεστές του συνόλου είναι καθηγητές, στις αντίστοιχες σχολές, στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών.
Οι “Flamarabenco” έχουν πραγματοποιήσει παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.


Ο Ανδρέας Κίκινας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1982. Στα 13 ξεκίνησε μαθήματα ηλεκτρικής και τζαζ κιθάρας, αλλά λίγα χρόνια  αργότερα ασχολήθηκε αποκλειστικά με ακουστικά όργανα (Κλασική κιθάρα, Φλαμένκο κιθάρα και 12-χορδη ακουστική). Σπούδασε κλασική κιθάρα με το Δημήτρη Καρατζά στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, από όπου πήρε το Δίπλωμα Κιθάρας με βαθμό “Άριστα” το 2008. Έκανε ανώτερα θεωρητικά με τον Ευάγγελο Κορδομπούλη και πήρε το Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας με βαθμό “Άριστα”, το 2007, από το Πρωτότυπο Ωδείο Πατρών. Εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια ως δάσκαλος κλασικής κιθάρας. Επιπλέον, έκανε μαθήματα φλαμένκο κιθάρας με τον Πάρι Πλιάκα.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής κιθάρας με τους: Oscar Ghiglia, Roland Dyens, Ευάγγελο Μπουντούνη, καθώς και σεμινάρια φλαμένκο κιθάρας στη Μαδρίτη με τον Jeronimo Maya.
Την τελευταία δεκαπενταετία έχει συμμετοχές σε συναυλίες σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα, καθώς και σε φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Πάτρας, το Φεστιβάλ Ζεύξεια, το Φεστιβάλ Λάδωνα κ.α., παίζοντας σε σχήματα τζαζ-εθνικ, και φλαμένκο μουσικής, όπως τους Altera Pars με τον Γιώργο Μεταξά, τους Finding the Way, τους Trio Currito του Πάρι Πλιάκα και τα τελευταία δύο χρόνια στο σχήμα Flamarabenco με τους Γ. Παναγιωτόπουλο και Γ. Τσεντούρο.


Ο Γιάννης Σ. Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πάτρα. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική μέσα από το ρεμπέτικο ρεπερτόριο (Σμυρναίικο, Πειραιώτικο). Λίγο αργότερα, μαγεμένος από τα στολίδια και τα χρώματα της Ανατολής στρέφεται στο ούτι και την πολίτικη λύρα αρχικά ακούγοντας πληθώρα παλιών ηχογραφήσεων. Λίγο αργότερα, καταλυτική θα είναι η συνάντηση του με τον Χρήστο Τσιαμούλη όπου θα μαθητεύσει στο τμήμα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και Λόγιας Μουσικής της Πόλης του Δημοτικού Ωδείου Πατρών για επτά έτη την θεωρία των τροπικών μουσικών συστημάτων του Ελλαδικού χώρου και της Ανατολής. Παράλληλα ξεκινά μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στην Σχολή Ελληνικής Μουσικής της Ι. Μ. Πατρών με δάσκαλο τον άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Δημήτριο Γαλάνη όπου και θα αποκτήσει το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Έχει παρακολουθήσει Master Classes για το ούτι μέσω των οποίων ήρθε σε επαφή με διάφορες σχολές και καθηγητές απ’ όλη τη Μεσόγειο όπως τους Τούρκους Necati Celik και Yurdal Tokcan, τον Λιβανέζο Charbel Rouhana, τον Τυνήσιο Kamel Ferjiani και τον Ιρακινό Omar Bashir. Αντίστοιχα παρακολούθησε master classes για την πολίτικη λύρα με δασκάλους τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Τούρκο  Derya Turkan. Καταλυτική ήταν, επίσης, η διαμονή του στο Κάιρο όπου μαθήτευσε στο "Σπίτι του Ουτιού" πλάι στον Nasiir Samma, και η συνεργασία του με το ζεύγος Ghassan & Dina el Youssef, στην Όπερα του Καΐρου (2008).  
Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, της Σχολής Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής-Χορού της Ι. Μ. Πατρών, του Μουσικού Σχολείου Πατρών, σε φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, κ.ά. Έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για την θεατρική παράσταση  “Η γυναίκα της Πάτρας”, με τη θεατρική ομάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Πατρών για την θεατρική παράσταση “Ένα παιδί ονειρεύεται” με την Ορχήστρα Πανεπιστημίου Πατρών, την ΔΕΠΑΡίου, και άλλους φορείς. Η ιστορική διαδρομή του ουτιού από τον αραβικό κόσμο προς την Ευρώπη μέσα από τη ανδαλουσιανή μουσική και το φλαμένγκο τον οδήγησε στην συμμετοχή του στο σχήμα "Tio Currito" συνδυάζοντας τους ήχους της λύρας και του ουτιού με το φλαμένγκο (2008). Συνεργάστηκε με μουσικούς της σύγχρονης έντεχνης ελληνικής μουσικής προωθώντας τα παραδοσιακά όργανα στο σήμερα (Μακάμι 2009-2010).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του παραδοσιακού μουσικού σχήματος "Εαρινή Ζυγιά" (2003). Μέσα από αυτό το σχήμα θα επεκτείνει το ρεπερτόριό του με μουσικές απ’ όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο (π.χ. Θράκη, Ήπειρο). Ιδρυτής του μουσικού trio ethnic σχήματος “ΜΟΥΣΑΓΕΤΕΣ” (2010). Το σχήμα διανύει μουσικές διαδρομές με επιρροές από Βαλκάνια, Ανατολή και παραδοσιακών ακουσμάτων με διάθεση αυτοσχεδιασμού, ηλεκτρισμού και μίξης με σύγχρονα μουσικά είδη (jazz, blues).
Δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στη πόλη της Πάτρας.

O Γιάννης Τσεντούρος γεννήθηκε το 1980 στον Καναδά. Από μικρή ηλικία ξεκινά την ενασχόληση με τη μουσική και τα παραδοσιακά κρουστά. Δάσκαλός του, ο Νίκος Φορλίδας που τον μυεί στον “κόσμο” των κρουστών. Κατόπιν συνεχίζει τη μελέτη των παραδοσιακών κρουστών και ρυθμών της πατρίδας μας, με καθηγητή τον Λευτέρη Παύλου στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΕΙ Άρτας), όπου είναι και τελειόφοιτος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και Master classes με τον Zohar Fresco (Χουδέτσι), τον N. Scott Robinson (Greek Frame Drums Meeting II) και νταούλι με τον Stoyan Yankoulov. Ως παραδοσιακός κρουστός έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για λογαριασμό πολλών φορέων και συλλόγων. Είναι ιδρυτικό μέλος του σχήματος “Εαρινή Ζυγιά” και μέλος του σχήματος “Μουσαγέτες” και “Άτροπον”. Τέλος, έχει λάβει μέρος στο cd “Yerma” του Γιάννη Μπαλαφούτη.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates