Η ARIA τον 17ο αιώνα (30-05-2012)

Η ARIA τον 17ο αιώνα

Μια περιπλάνηση στις Αυλές του 17ου αιώνα 

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012, 9.00μ.μ.

είσοδος ελεύθερη

Την Τετάρτη 30 Μαΐου στις 9μ.μ. ολοκληρώνεται ο «Μουσικός Μάϊος», με μουσική Μπαρόκ για φωνή και πιάνο.

Η σοπράνο Αλεξία Μαράτου με την Κωνσταντίνα Ανδρουτσοπούλου στο πιάνο θα ερμηνεύσουν γνωστές Άριες των Monteverdi, Bassani, Scarlatti, Vivaldi, Caccini, Händel, Durante, Paisiello και Giordani.

Η συναυλία θα πλαισιωθεί με προβολή και παρουσίαση στοιχείων για τα έργα και την εποχή τους από τη Βασιλική Φιλιππαίου.

Η Αλεξία Μαράτου γεννήθηκε στην Πάτρα και άρχισε τις μουσικές της σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο με Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά. Σπούδασε κλασσικό τραγούδι και πήρε το Δίπλωμα Μονωδίας με τη Στέλλα Κούρτη-Αποστόλου. Μετά το Δίπλωμα Μονωδίας έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο κλασσικό τραγούδι και στη Μελοδραματική με τον καθηγητή Ο. Σώχο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικής ερμηνείας με το Γ. Χατζηνίκο και είχε ενεργό συμμετοχή σε σεμινάριο για την «Τέχνη της Φωνής στη Jazz Μουσική» με τη Γεωργία Συλλαίου.

Συμπράττει με τη Μικτή Χορωδία του Καθολικού Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών, υπό το Μο Νίκο Σινιγάλια, από το 1966 σαν χορωδός και σολίστ στην Πάτρα και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Σαν σολίστ αυτής της Χορωδίας και στα πλαίσια της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας-Πάτρα 2006», συμμετείχε σαν σολίστ σε ένα πρόγραμμα αξιώσεων με έργα W.A. Mozart, C. Gounod και έργα σε Α΄εκτέλεση, όπως το Ορατόριο του Alberto Adlovitz.

Έχει λάβει μέρος σαν σολίστ σε διάφορα σύνολα Μουσικής Δωματίου. Έχει διοργανώσει, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών, συναυλία πάνω σε ποίηση του Β. Ουγκώ και μουσική των G. Bizet και G. Faurè, σημειώνοντας επιτυχία. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε συναυλίες σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και χορωδίες της Πάτρας (Μαντολινάτα, Ορφεύς Πατρών κ.ά.). Στα πλαίσια του «Μουσικού Μαΐου» έχει συμμετάσχει σε συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του Γιώργου Καζάσογλου. Σε συνεργασία της χορωδίας του Καθολικού Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών με την Ορχήστρα Πατρών, συμμετείχε σαν σολίστ μαζί με σολίστες της Λυρικής Σκηνής (Βασιλική Καραγιάννη-soprano, Ειρήνη Καράγιαννη- mezzo) σε έργα Mozart, Verdi και Pergolesi (Stabat Mater). Με την Πατραϊκή Μαντολινάτα συμμετείχε μαζί με την Νίνα Λοτσάρη σε ένα πρόγραμμα με ρετρό τραγούδια και αποσπάσματα από Οπερέτες.

Διδάσκει τραγούδι στη μουσική σχολή Δίηχο και στο Ωδείο Απόλλων ενώ έχει την υπευθυνότητα της σχολής Μονωδίας της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, όπου διδάσκει κλασσικό και σύγχρονο τραγούδι.  

Η Κωνσταντίνα Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά. Ξεκίνησε το πιάνο σε μικρή ηλικία με την κ. Φρόσω Παναγιωταρέα και συνέχισε τις σπουδές της μέχρι τη Μέση Σχολή με την κ. Εύη Πάππας, στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών. Από την Ανωτέρα Σχολή φοίτησε στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών στην τάξη του κ. Αναστασίου Πάππας, όπου και πήρε το πτυχίο πιάνου με το βαθμό Άριστα Παμψηφεί.  Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια των V. Krainev, F. Wibaut, A. Shorr, A. Παπαστεφάνου. Έχει διακριθεί σε εσωτερικούς διαγωνισμούς του Δημοτικού Ωδείου Πατρών αποσπώντας υποτροφία και έχει πάρει μέρος επανειλημμένως σε εκδηλώσεις του. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα Πατρών καθώς και με την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, υπό την διεύθυνση του Saulius Sondeckis.

Στις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου και πολλές συμμετοχές σε εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών. Έχει μόνιμη συνεργασία με τη Σοπράνο Αλεξία Μαράτου. Είναι μέλος του συνόλου «Φλάουτα με Ράμφος»  της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών. Έχει σπουδάσει Ανώτερα Θεωρητικά στην τάξη της κ. Βασιλικής Φιλιππαίου και είναι κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας.

Είναι Καθηγήτρια Πιάνου και Θεωρητικών στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και έχει την επιμέλεια της προετοιμασίας, στον τομέα της συνοδείας, των τάξεων της Μονωδίας και του Βιολιού του Ωδείου.  

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates