Μουσική για ... 242 χορδές (26-05-2012)

Μουσική για ... 242 χορδές

Σάββατο 26 Μαΐου 2012, 9.00μ.μ.

είσοδος ελεύθερη

Το Σάββατο 26 Μαΐου, στις 9μ.μ., και στα πλαίσια του «Μουσικού Μαΐου» διοργανώνεται από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, συναυλία Μουσικής Δωματίου από τους, Χριστόφορο Καραθανάση - βιολί, Μάνο Γουβέλη - βιόλα, Ιωάννη-Κωνσταντίνο Γιοβάνο - βιολοντσέλλο και το Βασίλη Ρακιτζή - πιάνο. Θα ερμηνεύσουν το Κουαρτέτο για πιάνο αρ.1 του W.A. Mozart, το Τρίο εγχόρδων (ημιτελές) του F. Schubert και το Κουαρτέτο για πιάνο op.47 του R. Schumann.

Ο Βασίλης Ρακιτζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε πιάνο με την Πόπη και τη Μαρία Ευστρατιάδη στο Ωδείο Αθηνών από όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα το 2003. Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου (Postgraduate Diploma) και του Ωδείου του Άμστερνταμ (Master of Music-cum laude). Κατά την διάρκεια των σπουδών του στο εξωτερικό μελέτησε δίπλα στους Martin Roscoe, Naum Grubert, Christopher Elton και Matti Raekallio, ενώ υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και του σωματείου "Τζ. Μπαχάουερ".

Έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια των Paul Badura-Skoda, Boris Berman και Dominique Merlet. Έχει εμφανισθεί σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ιταλία και έχει συμπράξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Έχει τιμηθεί από το σωματείο "Τζ. Μπαχάουερ" με το "Βραβείο του Νέου Ανερχόμενου Σολίστ" (2008) και από την Ακαδημία Αθηνών με το "Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου" (2010) και έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επί του παρόντος συνεχίζει τις σπουδές του - ως υπότροφος του ιδρύματος "Α. Ωνάσης" - σε διδακτορικό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου με θέμα την αισθητική προσέγγιση του Alfred Cortot στη μελέτη του Γερμανικού Ρομαντισμού.

Ο Χριστόφορος Καραθανάσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 10 ετών. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης. Σπούδασε με τον καθηγητή Ιωάννη Τζουμάνη στο Ωδείο Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε με βαθμό Άριστα παμψηφεί και χρηματικό έπαθλο. Το 1999 έγινε δεκτός στην Παγκόσμια Ορχήστρα Νέων με την οποία έδωσε συναυλίες σε πάνω από 30 πόλεις σε Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπη υπό τη διεύθυνση διάσημων αρχιμουσικών όπως οι Kurt Masur, Yakov Kreizberg,Yoav Talmi και σολίστ τους Anne Sophie-Mutter, Δάφνη Ευαγγελάτου κ.α.

Συμμετείχε στην ορχήστρα για δύο ακόμη χρόνια. Το 2003 ήταν μέλος στην ορχήστρα νέων Gustav Mahler με την οποία έδωσε συναυλίες σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης (Λουκέρνη, Βερολίνο, Στουτγάρδη κ.α.) υπό τη διεύθυνση του Γερμανού μαέστρου Ingo Metzmacher και σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο. Προσεκλήθη και συμμετείχε στην ίδια ορχήστρα το 2006 υπό τη διεύθυνση του Ελβετού αρχιμουσικού Phillipe Jordan. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το έτος 2004-2005 σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία του Άμστερνταμ με τον καθηγητή Istvan Parkanyi. Έχει πάρει μαθήματα από διάσημους βιολονίστες όπως οι: Christoph Poppen, Λεωνίδας Καβάκος Hagai Shaham κ.α. Από το έτος 2007 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ο Μάνος Γουβέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Ωδείο Αθηνών αρχικά με την Μαρία Καλιοντζή και στη συνέχεια με τον Ιωάννη Τζουμάνη. Το 2005 παίρνει Πτυχίο με "Άριστα παμψηφεί" και χρηματικό έπαθλο. Το 2007 αποφοιτά από τη σχολή βιολιού του Ωδείου Αθηνών με δίπλωμα με "Άριστα παμψηφεί", με τιμητική διάκριση και για ακόμα μια φόρα χρηματικό έπαθλο. Από το 2005 έχει ξεκινήσει και η ενασχόλησή του με το όργανο της βιόλας. Το 2008 αποφοίτησε από την τάξη του Ηλία Σδούκου, στο ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες, με Άριστα και Πρώτο βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 2008 συνεχίζει τις σπουδές του στο Άμστερνταμ με τον Sven Arne Tepl. Ταυτόχρονα από το 2008 ως το 2010 είναι μαθητής της διακεκριμένης σολίστ Nobuko Imai και το 2011 του Jürgen Kussmaul. Το 2009 γίνεται υπότροφος από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφείων. Το 2011 τελειώνει τις σπουδές του στο Conservatorium van Amsterdam.

Έχει λάβει ενεργή συμμετοχή σε σεμινάρια στην Ολλανδία, Γερμανία και Αγγλία με τους Michael GIeler,TIimothy Boulton και Stefan Mendhelsson. Από το 2006 έως σήμερα υπήρξε έκτακτος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Από το 2009 έως και το 2010 υπήρξε μέλος της Nederlnds Youth Orccestra. Δραστηριοποιείται στη Μουσική Δωματίου συμμετέχοντας σε σύνολα δίνοντας συναυλίες στις σημαντικότερες αίθουσες στην Ελλάδα, "Χρήστος Λαμπράκης" και "Δημήτρης Μητρόπουλος" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα "Παρνασσός", στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα αλλά και στο εξωτερικό, Αλεξάνδρεια, Χάγη, Άμστερνταμ, Αιντχόβεν.    

Ο Ιωάννης-Κων/νος Γιοβάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο Βιολοντσέλλο το 1989 στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του κ. Νίκου Κοτζιά, όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα το 2005, με βαθμό "Άριστα Παμψηφεί". Το 2006 συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία του Münster της Γερμανίας με καθηγητή τον Matias de Oliveira Pinto και το 2008 έλαβε το Δίπλωμα (Diplom-Kunstlerische  Instrumentalausbildung). Είναι πλέον τελειόφοιτος στο Master, στο Μπαρόκ τμήμα (Alte Musik-Barockcello) της ίδιας σχολής, στην τάξη της Susanne Wahmhoff. Από το 1994 ήταν μέλος της Ορχήστρας Μαθητών Αθήνας και από το 1997 μέλος της Μαθητικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, ενώ έχει συνεργαστεί με την Πειραματική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ρεθύμνου, την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, την Ορχήστρα Λεπτών Οργάνων του Χριστόδουλου Χάλαρη, την Παιδική Σκηνή της Τζένης Φωτίου, την ομάδα Τέχνης "Πάροδος", διάφορα σύνολα και ορχήστρες στη Γερμανία κ.α,. με εμφανίσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, Αίγυπτο.

Από το 2005 είναι έκτακτο μέλος του Οκτέττου Αθηνών του Παντελή Δεσποτίδη και από το 2006 έκτακτο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Έχει Συμμετάσχει σε αρκετά σεμινάρια κλασσικής και προκλασσικής μουσικής σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ άλλων, με τους, Antonio Meneses, Peeter Paemuru, Gesa Bifio, Nomos Quartett, Nicholas Selo, Neue Düsseldorfer Hofmusik, Werner Matzke κ.α  Από το 2011 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates