Piano Trio (23-05-2012)

Piano Trio

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012, 9.00μ.μ.

είσοδος ελεύθερη

Την Τετάρτη 23 Μαΐου στις 9μ.μ, και στα πλαίσια του Μουσικού Μαΐου, διοργανώνεται συναυλία με έργα για Piano Trio. Η Ιωάννα Γαϊτάνη στο βιολί, ο Νικόλας Καβάκος στο βιολοντσέλο και η Ai Motohashi στο πιάνο θα ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα αξιώσεων με τη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο του S. Prokofiev, το έργο First Rhapsody για βιολί και πιάνο του B. Bartok και το Piano Trio no.2, op.67 του D. Shostakovitch. Η Συναυλία Μουσικής Δωματίου διοργανώθηκε από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής.

 

Η Ιωάννα Γαϊτάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το1986. Από έξι ετών άρχισε  μαθήματα φλάουτου, χορωδίας  και Μουσικής Θεωρίας. Το1997 ξεκίνησε παράλληλα και βιολί. Το 2004 πήρε  το δίπλωμα βιολιού στην  Αθήνα με  Άριστα Παμψηφεί  και Α΄ Βραβείο. Από τότε ζει και σπουδάζει στην Γερμανία. Ως υπότροφος της μουσικής οργάνωσης VILLA MUSICA, της παραχωρήθηκαν δυο βιολιά μεγάλης αξίας (το 2004 το βιολί V. Panormo Kρεμόνα 1760, το 2005 και το 2008 ένα Pietro Guarneri 1702).

Επίσης συμμετέχει κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Οργάνωσης σε ηχογραφήσεις στο Γερμανικό Ραδιόφωνο και σε συναυλίες μουσικής δωματίου  με τους μουσικούς C. Altenburger, O. Triendl, R. Kussmaul, Wenn Sin Yang, N. Chumanchenko, Wolfgang Meyer. Eχει κάνει σεμινάρια με τους βιολονίστες T. Gabora, Sergei Kravtshenkof, Den.Zsigmondy, Viktor Tretjakov, Peter Sheppard, Nilolas Chumachenko, Konstantin Vardeli.

Έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις  στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Α΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Violines por la paz της Ισπανίας, B΄Βραβείο στον Διαγωνισμό ΤΕΧΝΗ Θεσσαλονίκης, ειδική διάκριση στο διαγωνισμό EUROVISION στην Αθήνα, στον Canetti Competition 2008 στην Βουλγαρία, και Wieniawski στην Πολωνία. Σαν σολίστ έχει εμφανιστεί με την Klassishe Philharmonie Bonn με Μαέστρο τον Ηeribert Βeissel σε tournier στο Βερολίνο, Βίζμπουργκ, Βόννη, Μπρυλ και στην Ελλάδα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης,  την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και μαέστρο τον Κάρολο Τρικολίδη, και με την ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων με τον Μιχάλη Οικονόμου. Έχει πραγματοποιήσει πολλά ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο.

Η Ιωάννα Γαϊτάνη είναι υπότροφος του ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). To 2011 αποφοίτησε από την Musikhochschule της Κολωνίας στην τάξη του εξαίρετου παιδαγωγού Prof. Zakhar Bron.

 

Ο Νικόλας Καβάκος γεννήθηκε στην Αθήνα, και άρχισε τσέλο με τον Βύρωνα Φιδετζή. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση στην Γερμανία με τους J.F. Sellheim και την Xenia Jankoviç. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους Phillip Muller και Hatto Bayerle (Alban Berg quartett). Πρόσφατα πήρε το "Master's degree" στην μουσική δωματίου με τον Vladimir Mendelssohn.

Έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων ως σολίστας και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Λατινική Αμερική, με συνεργάτες όπως: Igor Oistrach, Δημήτρης Σγούρος, Vladimir Mendelssohn, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Katrine Gislinge. Έχει ηχογραφήσει για το ελληνικό και γερμανικό ραδιόφωνο και τηλεόραση καθώς και CDs με έργα μουσικής δωματίου (Mozart, Brahms και Χρήστου Μεντή in memoriam). Είναι ιδρυτικό μέλος του Artis Piano Trio με εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής, Carnegie Hall, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Ναυπλίου κ.α.

Έχει διδάξει στην Ισπανία και Ελβετία (Siguensa Festival, Initiative Music Wochen). Από το 2001 είναι solo cello στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Διδάσκει στο "Ορφείο Ωδείο Αθηνών".

 

 

H Ai Motohashi γεννήθηκε στο Τόκυο το 1979. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τη μητέρα της. Σε ηλικία 16 ετών συνέχισε τις σπουδές της κοντά στον καθηγητή Prof. Arnulf von Arnim, πρώτα στο τμήμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Künstlerische Ausbildung) και αργότερα στην τάξη των σολίστ (Konzertexamen) στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής του Detmold/Dortmund και του Essen. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου με τους K. Hellwig, O. Gardon, J. Revier, P. Gililov, A. Jasinski, K. Ganev, S. Perticaroli και στην Internationale Ensemble Modern Akademie. Έχει κερδίσει το Πρώτο Βραβείο στους διεθνείς διαγωνισμούς του ΡΤΝΑ στο Τόκυο (1993) και Pinerolo (1997), το Τρίτο Βραβείο στους Japan Classic Music Competition (1995) και Lionsclub Herdecke (2002) ενώ έχει διακριθεί με το ειδικό Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου του Ettlingen. Το 2002 τιμήθηκε από το Soroptimist Club Dortmund ως η καλύτερη απόφοιτος μουσικής για το έτος αυτό και το 2003 με την υποτροφία Richard Wagner.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρα, σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα συμπράττοντας με σημαντικούς καλλιτέχνες και ορχήστρες όπως ο David Geringas, η Neue Westfällische Philharmonie, η Ορχήστρα  Δωματίου του Τόκυο, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βαϊμάρης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ζει μονίμως στην Ελλάδα και συμμετέχει σε σημαντικά φεστιβάλ όπως το Ruhr Klavier Festival στη Γερμανία, τη διεθνή θερινή Μουσική Ακαδημία του Cervo στην Ιταλία, το φεστιβάλ Klasik Keyifler στην Καππαδοκία και το διεθνές μουσικό φεστιβάλ Κυκλάδων, έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στο χώρο της μουσικής δωματίου, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Ergon Ensemble.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates