Λίζα Ζώη - Ευάγγελος Ασημακόπουλος
Έχοντας σπουδάσει με τον Δημήτρη Φάμπα, τους Presti-Lagoya και τον Andrés Segovia, με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις στο ενεργητικό τους, αλλά και με διθυραμβικές κριτικές από εφημερίδες κύρους (New York Times, Paris Matin, Chicago Sun, Los AngelesTimes κ.α.), η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος συνεχίζουν μια καλλιτεχνική διαδρομή που έκλεισε μισό αιώνα.
Οι δύο καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποίησαν εκτεταμένες περιοδείες στην Ευρώπη, Αμερική και Καναδά, συμμετείχαν σε μεγάλα Φεστιβάλ (Νέα Υόρκη, Αμβέρσα, Άμστερνταμ, Ρώμη, Μεξικό), εμ-φανίστηκαν ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες και έδωσαν εκατοντάδες κοντσέρτα στις γνωστότερες αίθουσες συναυλιών περιλαμβανομένων των Carnegie Hall, Queen Elizabeth Hall, Concertgebouw, Wigmore Hall, Lincoln Center, Salle de la Ville, Ηρωδείου.
Εκτός από τις μεταγραφές και τους δίσκους για μία και δύο κιθάρες, η καλλιτεχνική προσφορά του ντουέτου περιλαμβάνει ακόμη διδασκαλία σε Master Classes σε γνωστά Πανεπιστήμια και Ακαδημίες όπως Julliard School, Royal Academy, Royal College, U.C.L.A, Βοστώνη, Μίσιγκαν, Stony Brook, Mannes College, αλλά και πολλές παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων (Fantasia Latina του J. Morel - Καμεράτα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών/Κοντσέρτο για δύο κιθάρες και Ορχήστρα του Δημήτρη Δραγατάκη - Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ντούισμπουργκ, Ηρώδειο κ.ά.).
Πέρυσι κυκλοφόρησε ένα νέο Άλμπουμ της Λίζας Ζώη και του Ευάγγελου Ασημακόπουλου από την εταιρεία Legend που περιέχει 2 CD για τα “50 χρόνια της δημιουργικής τους προσφοράς”.
Το πρώτο, με τίτλο Dedications περιλαμβάνει έργα που Έλληνες και ξένοι συνθέτες αφιέρωσαν στους Ευάγγελο & Λίζα, ενώ στο δεύτερο με τίτλο Concerti Live οι δυο κιθαριστές ερμηνεύουν σε ζωντανή ηχογράφηση 3 κονσέρτα (Haydn, Morel, Δραγατάκης) σε Α΄ παγκόσμια εκτέλεση.
Το Άλμπουμ αυτό βραβεύτηκε από την “Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών” σε ειδική τελετή στις 13/12/10 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Roland Dyens
Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο της κιθάρας, ο Roland Dyens έγινε παγκόσμια γνωστός από τις συνθέσεις του, τους αυτοσχεδιασμούς, τις διασκευές, τη διδασκαλία και τις εμφανίσεις του σε συναυλίες και ρεσιτάλ.
Γεννημένος το 1955 στην Τυνησία άρχισε κιθάρα σε ηλικία 9 ετών και τέσσερα χρόνια αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τον Αλμπέρτο Πόνσε στην Ecole Normale de Musique στο Παρίσι απ’ όπου αποφοίτησε το 1976.
Το πλούσιο βιογραφικό του όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνει βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις από αναγνωρισμένα ιδρύματα, οργανισμούς και φεστιβάλ ενώ οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις του σε γνωστές αίθουσες συναυλιών σε κάθε γωνιά του πλανήτη επιβεβαιώνουν τη φήμη που τον συνοδεύει.
Οι πρωτότυπες συνθέσεις και οι διασκευές του Roland Dyens, γνωστές πλέον από τα πολυάριθμα CD που κυκλοφορούν παντού αλλά και από τις εκτεταμένες περιοδείες που ο ίδιος πραγματοποιεί κάθε χρόνο, έχουν εμπλουτίσει σημαντικά το ρεπερτόριο της κιθάρας και παράλληλα εδραιώνουν το όνομά του ως μοναδικού και κορυφαίου στην εποχή μας συνθέτη – εκτελεστή του οργάνου. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός πως σπανίζουν στις μέρες μας προγράμματα συναυλιών άλλων κιθαριστών χωρίς να περιλαμβάνουν μουσική του.
Φίλος μας και φίλος της Ελλάδας ο Roland Dyens έχει επισκεφθεί την χώρα μας πολλές φορές τόσο για συναυλίες όσο και για Master Classes αλλά είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ της Πάτρας όπου μέσα σ’ αυτό το τετραήμερο θα διδάξει, θα δώσει ρεσιτάλ και θα προεδρεύσει της επιτροπής του διαγωνισμού. Γι’ αυτό και η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, μάς γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά.
Μπέσσυ Διαγωμά
Αντώνης Χατζηνικολάου
Δυο από τους εκλεκτότερους κιθαριστές της νέας γενιάς στον τόπο μας, η Μπέσσυ Διαγωμά και ο Αντώνης Χατζηνικολάου συνεργάζονται φέτος για πρώτη φορά παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα για δυο κιθάρες.
Σοβαροί μελετητές του οργάνου και οι δυο, με πολύχρονες σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχοντας στο ενεργητικό τους ποικίλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες από συναυλίες, ρεσιτάλ και ηχογραφήσεις, μοιράζονται τώρα τις ιδέες και την αισθητική τους σε ένα ρεπερτόριο από μεταγραφές και πρωτότυπα έργα – κάποια από τα οποία ακούγονται για πρώτη φορά.
Η αβίαστη τεχνική, η καλαίσθητη ερμηνεία, η ποιότητα της έκφρασης και το υψηλό γούστο, σε συνδυασμό με τον πλούσιο και κατεργασμένο ήχο που διαθέτουν, υπήρξαν πάντα στις εμφανίσεις τους η εγγύηση για ένα απολαυστικό μουσικό αποτέλεσμα, αλλά και δικαιώνουν όλους όσοι ισχυρίζονται πως η Μπέσσυ και ο Αντώνης αποτελούν στις μέρες δυο ξεχωριστές κιθαριστικές παρουσίες που έχουν να προσφέρουν πολλά στο χώρο της κιθάρας.
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΟΥΙΝΤΕΤΟ
“Δημήτρης Δούνης”
Γιώργος Γουμενάκης (μαντολίνο)
Μιχάλης Σιδηρόπουλος (μαντολίνο)
Γιάννης Γουμενάκης (μαντόλα)
Γιώργος Θεοδωρόπουλος (μαντολοτσέλο)
Βασιλική Λεοντάρη (κιθάρα),
Οι πέντε ταλαντούχοι καλλιτέχνες έχοντας ήδη πραγματοποιήσει ο καθένας χωριστά μια επιτυχημένη διαδρομή στο χώρο της μουσικής, ίδρυσαν το 2009 το Αθηναϊκό Κουιντέτο “Δημήτρης Δούνης”. Το όνομα αυτό δόθηκε για να τιμηθεί ένας απ' τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του μαντολίνου με διεθνή σταδιοδρομία, που παράλληλα υπήρξε και ένας εκ των κορυφαίων δάσκαλων του βιολιού στον 20όν αιώνα χάρη στις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας του.
Το Αθηναικό Κουιντέτο “Δημήτρης Δούνης”. εμφανίσθηκε το 2010 στο Μπέργκαμο (Sala Locatelli) της Ιταλίας καθώς επίσης και στο Teatro Filodramatici της Κρεμόνα, όπου έλαβε μέρος στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη βράβευση της Αθηναϊκής Μαντολινάτας και του μαέστρου της Νικόλαου Λάβδα στην πόλη αυτή.
Το Αθηναϊκό κουιντέτο “Δημήτρης Δούνης” φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προώθηση της ιστορίας των νυκτών εγχόρδων, ερμηνεύοντας αφ’ ενός έργα του αυθεντικού κλασικού ρεπερτορίου και επιδιώκοντας αφ’ ετέρου να παρακινήσει σύγχρονους συνθέτες στην δημιουργία νέων έργων για τα όργανα αυτά.
Αντιγόνη Μπαξέ
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1995 η Αντιγόνη Μπαξέ ξεκίνησε σπουδές σε ηλικία πέντε χρονών με τον πατέρα της και συνεχίζοντας μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, σήμερα βρίσκεται στην ανώτερη τάξη κιθάρας του ιδίου στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με αξιόλογους έλληνες και ξένους σολίστες ενώ έχοντας λάβει μέρος κατά καιρούς σε επτά πανελλήνιους διαγωνισμούς κιθάρας έχει αποσπάσει έξι πρώτα βραβεία και ένα δεύτερο.
Μαθήτρια σήμερα της Α΄ Λυκείου του Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, η Αντιγόνη Μπαξέ διακρίθηκε το 2007 με ειδικό βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργάνωσε το Μουσείο και Ακαδημία Παιδικής τέχνης της Ξάνθης για τη συγγραφή του πιο πρωτοποριακού παραμυθιού.
Τέλος στον περσινό Διαγωνισμό Κιθάρας του 19ου Φεστιβάλ της Πάτρας η Αντιγόνη Μπαξέ κατέκτησε το Α΄ Βραβείο.
Απόστολος Καρποντίνης
Ο Απόστολος Καρποντίνης γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για τη μουσική και ειδικά για την κιθάρα.
Πρώτος του δάσκαλος υπήρξε ο Γιάννης Κακολύρης στο Ωδείο "Φ. Νάκας" ενώ αργότερα συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην τάξη του Ευάγγελου Ασημακόπουλου στο ίδιο Ωδείο.
Στις διπλωματικές του εξετάσεις έλαβε τον βαθμό "Άριστα Παμψηφεί" για τις δεξιοτεχνικές του ικανότητες και τα εκφραστικά του προσόντα.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και master classes επιφανών κιθαριστών ενώ ο ίδιος έχει συμμετάσχει κατ’ επανάληψη σε συναυλίες κλασικής, ethnic, παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.
Στον περσινό Διαγωνισμό Κιθάρας του 19ου Φεστιβάλ της Πάτρας ο Απόστολος Καρποντίνης απέσπασε το Α΄ Βραβείο.