Ευάγγελος & Λίζα
Έχοντας σπουδάσει με τον Δημήτρη Φάμπα, το ντούο Presti-Lagoya και τον Andrés Segovia, με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις στο ενεργητικό τους, αλλά και με διθυραμβικές κριτικές από εφημερίδες κύρους (New York Times, Daily Telegraph, Paris Matin, Chicago Sun, El Sol de Mexico, Los Angeles Times κ.ά.) η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος συνεχίζουν μια καλλιτεχνική διαδρομή που ξεπερνά τον μισό αιώνα.
Οι δύο καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποίησαν εκτεταμένες περιοδείες στην Ευρώπη, Αμερική και Καναδά, συμμετείχαν σε μεγάλα Φεστιβάλ (Νέα Υόρκη, Αμβέρσα, Άμστερνταμ, Βοστώνη, Ρώμη, Μεξικό, Αθηνών), εμφανίστηκαν ως σολίστ με ονομαστές ορχήστρες και έδωσαν εκατοντάδες κοντσέρτα στις γνωστότερες αίθουσες συναυλιών περιλαμβανομένων των Carnegie Hall, Queen Elizabeth Hall, Concertgebouw, Wigmore Hall, Lincoln Center, Salle de la Ville και Ηρώδειου.
Εκτός από τις μεταγραφές και τα CD τους για μία και δύο κιθάρες, η καλλιτεχνική προσφορά του ντουέτου περιλαμβάνει ακόμη διδασκαλία σε Master Classes σε γνωστά Πανεπιστήμια και Ακαδημίες όπως Juilliard School, Royal Academy, Royal College, U.C.L.A., Βοστόνη, Μίσιγκαν, Stony Brook, Mannes College, αλλά και πολλές παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων.
Επίσης στη δημιουργική προσφορά τους αξιολογείται και το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της Πάτρας, ένας από τους μακροβιότερους θεσμούς παγκοσμίως, ένας θεσμός που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια πηγή έμπνευσης, ενθάρρυνσης και επιμόρφωσης για χιλιάδες σπουδαστές του οργάνου.
Τέλος στα 60 και πλέον χρόνια διδασκαλίας τους, τόσο η Λίζα Ζώη όσο και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος έχουν δημιουργήσει μία σχολή εκλεκτών κιθαριστών που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Marcin Dylla
Είναι δεδομένο πως η αξία ενός καλλιτέχνη προσδιορίζεται ουσιαστικά από την απήχηση που έχει στο κοινό που απευθύνεται.
Το γεγονός της μετάκλησης του Marcin Dylla στη χώρα μας για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει αυτόν τον κανόνα, αφού πράγματι ο Πολωνός βιρτουόζος θεωρείται στις μέρες μας ως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον κόσμο της κιθάρας.
Γεννημένος στο Χόρσοβ της Πολωνίας το 1976, ο Marcin Dylla πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της γενέτειράς του και συνέχισε στη μουσική Ακαδημία του Κάτοβιτς με την Adi Wanda Palacz για να ολοκληρώσει αργότερα τις σπουδές του στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Ολλανδία με τους Oscar Ghiglia, Sonja Prunnbauer και Carlo Marchione αντίστοιχα.
Ο Marcin Dylla που χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα Washington Post ως “ο πλέον ταλαντούχος κιθαριστής του πλανήτη”, έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς κατακτώντας 19 Πρώτα Βραβεία με αποκορύφωμα αυτόν του GFA στο Λος Άντζελες το 2007, ένα βραβείο που του έδωσε την ευκαιρία την επόμενη χρονιά να εμφανιστεί σε περισσότερα από 50 ρεσιτάλ στις ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, να ηχογραφήσει CD και DVD με γνωστές εταιρείες και να υπογράψει συμβόλαια για εκτεταμένες περιοδείες σε όλο τον κόσμο.
Στις μέρες μας ο Marcin Dylla εκτός από τις συνεχείς εμφανίσεις σε κάθε γωνιά της υφηλίου, λαβαίνει μέρος σε διεθνή Φεστιβάλ, παίζει με συμφωνικές ορχήστρες ενώ παράλληλα διδάσκει σε πολυάριθμα Master Classes σε όλο τον κόσμο.
Το Φεστιβάλ της Πάτρας υποδέχεται και πάλι με μεγάλη εκτίμηση τον καταξιωμένο καλλιτέχνη που για μια ακόμη χρονιά προσφέρθηκε να παίξει ρεσιτάλ να διδάξει σε Master Classes και να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς, στα πλαίσια της 31ης διοργάνωσης του θεσμού.
Johan Fostier
“Ο ήχος είναι ο καθρέφτης της ψυχής”
Σημαντική φιγούρα των σύγχρονων κλασικών κιθαριστών, ο ήχος και η ερμηνευτική τέχνη του Johan Fostier δεν περνά ποτέ απαρατήρητη! Ερμηνεύει σε όλο τον κόσμο ως σολίστ και μουσικός δωματίου (Take Four Guitar Quartet, Almaviva Duo, Estrellitas Duo) και στα πιο διάσημα κοντσέρτα για κιθάρα. οι περιοδείες του τον οδήγησαν σε Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Χιλή, Βραζιλία, Μεξικό, Κολομβία, Αργεντινή, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Ρουμανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Εσθονία, Αλβανία, Αφγανιστάν...
Το παίξιμό του ξεχωρίζει χάρη σε έναν δυνατό και γενναιόδωρο μουσικό λόγο, που υπηρετείται πρώτα από μια σχέση σώματος-οργάνου που πάντα επιδιώκει την αύξηση της αρμονίας και της ελευθερίας και δεύτερον από μια αφοσιωμένη, λυρική και απείρως πολύχρωμη προσέγγιση στην οποία κυριαρχεί η βαθιά αγάπη για το τραγούδι. Άλλωστε, του αρέσει να συνοδεύει σοπράνο και άλλους mezzos, ενώ η παιδεία του στο τραγούδι τον κάνει να ενταχθεί στο κουιντέτο φωνητικών Wappa Tonic.
Η κυρίαρχη τεχνική του, βαθιά συνδεδεμένη με τη μουσική, του έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσει αρκετούς διεθνείς διαγωνισμούς κύρους (μεταξύ των οποίων το Guitar Foundation of America το 2001, Mottola, De Bonis, Tromp Muziek,…).
Γλωσσολόγος με πανεπιστημιακή μόρφωση, που ενδιαφέρεται για τις λέξεις, έχει επίσης συνεργαστεί με αρκετούς κωμικούς, τραγουδιστές και σκηνοθέτες, κάτι που διαφοροποίησε και εμπλούτισε την αντίληψή του για τη σκηνή.
Μεταφερόμενος και μεταμορφωμένος από τις σπουδές του στις Βρυξέλλες (μαέστρος Guy van Waas), στο Παρίσι (Maestro Alberto Ponce, Ecole Normale) και στην Ελβετία (Joaquim Freire, Susane Mebes, τα αστέρια του στην κιθάρα!), τελειοποίησε την τέχνη του στα masterclasses του Nigel North και του Eduardo Isaac.
Διδάσκει σε προγράμματα Bachelor και Master στο Tilburg (Fontys Hogeschool voor Kunsten AMPA) ενώ προσκαλείται σε όλο τον κόσμο να δώσει masterclasses.
Ο Johan Fostier συνοψίζει την καλλιτεχνική του προσέγγιση σε 3 σημεία:
1. Να είσαι
2. Να δώσεις
3. Δεν υπάρχει τρίτο…