Συναυλίες στο 31o Φεστιβάλ Κιθάρας

Marcin Dylla

Είναι δεδομένο πως η αξία ενός καλλιτέχνη προσδιορίζεται ουσιαστικά από την απήχηση που έχει στο κοινό που απευθύνεται.
Το γεγονός της μετάκλησης του Marcin Dylla στη χώρα μας για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει αυτόν τον κανόνα, αφού πράγματι ο Πολωνός  βιρτουόζος θεωρείται στις μέρες μας ως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον κόσμο της κιθάρας.
Γεννημένος στο Χόρσοβ της Πολωνίας το 1976, ο Marcin Dylla πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της γενέτειράς του και συνέχισε στη μουσική Ακαδημία του Κάτοβιτς με την Adi Wanda Palacz για να ολοκληρώσει αργότερα τις σπουδές του στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Ολλανδία με τους Oscar Ghiglia, Sonja Prunnbauer και Carlo Marchione αντίστοιχα.
Ο Marcin Dylla που χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα Washington Post ως “ο πλέον ταλαντούχος κιθαριστής του πλανήτη”, έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς κατακτώντας 19 Πρώτα Βραβεία με αποκορύφωμα αυτόν του GFA στο Λος Άντζελες το 2007, ένα βραβείο που του έδωσε την ευκαιρία την επόμενη χρονιά να εμφανιστεί σε περισσότερα από 50 ρεσιτάλ στις ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, να ηχογραφήσει CD και DVD με γνωστές εταιρείες και να υπογράψει συμβόλαια για εκτεταμένες περιοδείες σε όλο τον κόσμο.
Στις μέρες μας ο Marcin Dylla εκτός από τις συνεχείς εμφανίσεις σε κάθε γωνιά της υφηλίου, λαβαίνει μέρος σε διεθνή Φεστιβάλ, παίζει με συμφωνικές ορχήστρες ενώ παράλληλα διδάσκει σε πολυάριθμα Master Classes σε όλο τον κόσμο.
Το Φεστιβάλ της Πάτρας υποδέχεται και πάλι με μεγάλη εκτίμηση τον καταξιωμένο καλλιτέχνη που για μια ακόμη χρονιά προσφέρθηκε να παίξει ρεσιτάλ να διδάξει σε Master Classes και να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς, στα πλαίσια της 31ης διοργάνωσης του θεσμού.

 

Johan Fostier

“Ο ήχος είναι ο καθρέφτης της ψυχής”
Σημαντική φιγούρα των σύγχρονων κλασικών κιθαριστών, ο ήχος και η ερμηνευτική τέχνη του Johan Fostier δεν περνά ποτέ απαρατήρητη! Ερμηνεύει σε όλο τον κόσμο ως σολίστ και μουσικός δωματίου (Take Four Guitar Quartet, Almaviva Duo, Estrellitas Duo) και στα πιο διάσημα κοντσέρτα για κιθάρα. οι περιοδείες του τον οδήγησαν σε Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Χιλή, Βραζιλία, Μεξικό, Κολομβία, Αργεντινή, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Ρουμανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Εσθονία, Αλβανία, Αφγανιστάν...
Το παίξιμό του ξεχωρίζει χάρη σε έναν δυνατό και γενναιόδωρο μουσικό λόγο, που υπηρετείται πρώτα από μια σχέση σώματος-οργάνου που πάντα επιδιώκει την αύξηση της αρμονίας και της ελευθερίας και δεύτερον από μια αφοσιωμένη, λυρική και απείρως πολύχρωμη προσέγγιση στην οποία κυριαρχεί η βαθιά αγάπη για το τραγούδι. Άλλωστε, του αρέσει να συνοδεύει σοπράνο και άλλους mezzos, ενώ η παιδεία του στο τραγούδι τον κάνει να ενταχθεί στο κουιντέτο φωνητικών Wappa Tonic.
Η κυρίαρχη τεχνική του, βαθιά συνδεδεμένη με τη μουσική, του έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσει αρκετούς διεθνείς διαγωνισμούς κύρους (μεταξύ των οποίων το Guitar Foundation of America το 2001, Mottola, De Bonis, Tromp Muziek,…).
Γλωσσολόγος με πανεπιστημιακή μόρφωση, που ενδιαφέρεται για τις λέξεις, έχει επίσης συνεργαστεί με αρκετούς κωμικούς, τραγουδιστές και σκηνοθέτες, κάτι που διαφοροποίησε και εμπλούτισε την αντίληψή του για τη σκηνή.
Μεταφερόμενος και μεταμορφωμένος από τις σπουδές του στις Βρυξέλλες (μαέστρος Guy van Waas), στο Παρίσι (Maestro Alberto Ponce, Ecole Normale) και στην Ελβετία (Joaquim Freire, Susane Mebes, τα αστέρια του στην κιθάρα!), τελειοποίησε την τέχνη του στα masterclasses του Nigel North και του Eduardo Isaac.
Διδάσκει σε προγράμματα Bachelor και Master στο Tilburg (Fontys Hogeschool voor Kunsten AMPA) ενώ προσκαλείται σε όλο τον κόσμο να δώσει masterclasses.
Ο Johan Fostier συνοψίζει την καλλιτεχνική του προσέγγιση σε 3 σημεία:
1. Να είσαι
2. Να δώσεις
3. Δεν υπάρχει τρίτο…

 

Γιάννης Γιακουμάκης

Ο Γιάννης Γιακουμάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Ξεκίνησε τις σπουδές του με τον πατέρα του Αναστάση Γιακουμάκη ο οποίος και τον μύησε στον μαγικό κόσμο της μουσικής.
Σε ηλικία 14 χρονών έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ. Συνέχισε και τελείωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο και στις διπλωματικές του εξετάσεις απέσπασε την τιμητική διάκριση "Αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως".
Ο Γιάννης Γιακουμάκης έδωσε  ρεσιτάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ουγγαρία, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο Σουηδία, Δανία) και ηχογράφησε για πολλά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα.
Έχει συνθέσει μουσική για 15 θεατρικές παραστάσεις και έχει δημιουργήσει το μουσικό συγκρότημα "Νόστος".
Ο Γιάννης ζει και διδάσκει στην γενέτειρα του την Ρόδο, όπου έχει δημιουργήσει μία σχολή με νέους κιθαριστές που πολλοί από αυτούς πρωταγωνιστούν στην Ελληνική μουσική σκηνή.


Μανώλης Βροντινός

Ο Μανώλης Βροντινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά η καταγωγή του είναι από την Κρήτη. Σπούδασε κιθάρα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας, παίρνοντας το δίπλωμά του με Άριστα παμψηφεί & Α' Βραβείο, αποσπώντας επί πλέον την τιμητική διάκριση του Ωδείου, το «Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως». Αργότερα εμπλούτισε τις εμπειρίες του σε σεμινάρια και Master classes με γνωστούς καλλιτέχνες  (Oscar Ghiglia, Leo Brouwer, Manuel Barrueco, Roland Dyens κ.ά.).
Απέσπασε το Α' Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας στις Αρχάνες της Κρήτης καθώς και το Β' Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Riviera Guitar Festival της Ιταλίας.
Ο Μανώλης Βροντινός έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την ΑΣΟΝιέτα  και την Συμφωνική Ορχήστρα Νομαρχίας Ηρακλείου, σε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Στα πλαίσια της συνεργασίας του με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, έχει εμφανιστεί κατ’ επανάληψη σε συναυλίες, ρεσιτάλ και παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής της ΕΛΣ, καθώς επίσης και με το Μουσικό Σύνολο ALEA III της ορχήστρας της Βοστόνης.
Αξίζει ακόμη να υπογραμμισθεί η συνεργασία του με την κιθαρίστρια Βιργινία Αμαριωτάκη σε αλλεπάλληλες εμφανίσεις ως ντουέτο η οποία είχε ως επιστέγασμα να γραφούν από τους  Θεόδωρο Αντωνίου και Βασίλη Τενίδη 2 κονσέρτα για δυο κιθάρες και ορχήστρα αφιερωμένα μάλιστα στους ίδιους.
Τέλος, ο Μανώλης Βροντινός έχει ηχογραφήσει για το 3ο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα με τις σολιστικές του δραστηριότητες σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διδάσκει σήμερα κιθάρα στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης, στο Παγκρήτιο Ωδείο, στο Ωδείο Χάρης Σαρρής και στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης.


Κωνσταντίνα Μαλαπάνη

Η Κωνσταντίνα Μαλαπάνη γεννήθηκε το 2002 στην Καλαμάτα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην κλασική κιθάρα το 2009 και το 2020 αποφοίτησε από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (τάξη κιθάρας Αντώνη Κουφουδάκη). Κατά την διάρκεια της φοίτησης της τιμήθηκε με πλήρη υποτροφία τις χρονιές 2015-2020. Από το 2020 μέχρι και σήμερα σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην ειδίκευση κλασικής κιθάρας (τάξη Έλενας Παπανδρέου). Έχει συμμετάσχει σε masterclass με εξαιρετικούς μουσικούς όπως: Leo Brouwer, Odair Assad, Zoran Dukic, Giampaolo Bandini, Susana Prieto, Αλέξανδρο Μουζουράκη, Θάνο Μήτσαλα, Μιχάλη Κονταξάκη, Κωνσταντίνο Τοσίδη, Δημήτρη Κοτρωνάκη, Ʃωκράτη Μαστροδήμο και Γιώργο Νούση.
Η Κωνσταντίνα Μαλαπάνη έχει διακριθεί σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Κιθάρας όπως το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, αποσπώντας το 2017  Ά Βραβείο στην Εφηβική Κατηγορία.
Το 2023 διακρίθηκε με Ά Βραβείο στο 30ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας καθώς και με Ά Βραβείο στον ετήσιο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου 2023 «Ηλίας Κουσκουβέλης» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (ντουέτο φλάουτο-κιθάρα με την Θεοδώρα Αποστολίδου).
Τέλος έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες σε σημαντικούς χώρους είτε παίζοντας σόλο κιθάρα είτε μουσική δωματίου, όπως Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας κ.ά.


Ντίνος Παπαδημητρίου

Ο Ντίνος Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 2000 και μεγάλωσε στα Βάγια Βοιωτίας. Σε ηλικία 10 ετών, ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Θήβας με καθηγητή τον Δημήτρη Δερδενέ, από όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2023 παίρνοντας Δίπλωμα Κιθάρας με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο.
Έχει λάβει μέρος και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς στα πλαίσια διεθνών Φεστιβάλ Κιθάρας, όπως: Β’ Βραβείο στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Ρόδου, Β’ Βραβείο στο 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, Β’ Βραβείο στο 11ο Φεστιβάλ Παλαιού Φαλήρου, Γ’ Βραβείο στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, Γ’ Βραβείο στις «Γιορτές Κιθάρας 2023».
Έλαβε μέρος ως υπότροφος στο 17ο Volterra Project (14-23 Ιουλίου 2023),  το οποίο αποτελεί θερινή κιθαριστική ακαδημία που πραγματοποιείται στην Volterra της Ιταλίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αντιγόνης Γκόνη.     
Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει masterclasses με εξέχοντες μουσικούς, όπως οι O. Ghiglia, Ε. Ασημακόπουλος, Λ. Ζώη, Α. Γκόνη, M. Dylla, T. Hoppstock, L. Snowden, G. Krivokapic, D. Cerovic, R. Mamedkuliev, A. Baranov, V. Kocic, S. Vlaskalic, κ.α.
Από το 2018 ζει στην Αθήνα, όπου, παράλληλα με τη μουσική, σπουδάζει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates