Duo Montenegrin
Το Montenegrin Guitar Duo αποτελείται από δύο επιφανείς κλασικούς κιθαρίστες από το Μαυροβούνιο – τον Goran Krivokapić και τον Danijel Cerović.
Το ντουέτο προσκαλείται συχνά σε αναγνωρισμένους διεθνείς χώρους σε όλο τον κόσμο, όπως η Αίθουσα Φιλαρμονίας της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, η αίθουσα Manuel de Falla στη Μαδρίτη και το Concertgebouw στο Άμστερνταμ. Γνωστά Φεστιβάλ συμπεριλαμβανομένων των Koblenz Guitar Festival, Festival Internacional de Musica y Danza de Granada, Kotor Art Festival, Istanbul Classical Guitar Festival, Ohrid Summer Festival, Guittaras del Mundo (Αργεντινή), Qinling Mountains International Guitar Festival, Shenyang International Guitar Festival και Daejeon International Guitar Festival προσκάλεσαν το Montenegrin Guitar Duo να δώσει ρεσιτάλ, να κάνει διαλέξεις και Μaster classes και να είναι κριτική επιτροπή σε σημαντικούς διαγωνισμούς. Εκτελούν επίσης τακτικά κονσέρτα για δύο κιθάρες, όπως το Concierto Madrigal του J. Rodrigo.
Το Duo έχει ένα μεγάλο ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει μεταγραφές παλιάς μουσικής και πρωτότυπες συνθέσεις που γράφτηκαν τον 19ο, 20ο και 21ο αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη μουσική που γράφτηκε για δύο κιθάρες. Οι δύο κύριοι στόχοι τους είναι να διευρύνουν το ρεπερτόριο της κιθάρας και να ενσωματώσουν περαιτέρω την κιθάρα στη μουσική δωματίου. Δίδαξαν σε Master classes στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Ωδείο του Μόντρεαλ στον Καναδά, στα Πανεπιστήμια Chapman και Metropolitan στις ΗΠΑ, στο Ωδείο Μάαστριχ στην Ολλανδία και στο Πανεπιστήμιο Tianjin στην Κίνα.
Το πρώτο τους CD με κομμάτια των C. Domeniconi, A. Piazzolla και D. Bogdanović εκδόθηκε από το Μαυροβούνιο Μουσικό Κέντρο το 2013. Το 2015, η δισκογραφική εταιρεία ‘Νάξος’ κυκλοφόρησε τον πρώτο από τους δύο τόμους στις Αγγλικές Σουίτες του Μπαχ, που μεταγράφηκαν από το ντουέτο για δύο κιθάρες. Ολοκληρώνοντας αυτό το μοναδικό έργο για τη μεταγραφή και ηχογράφηση του συνόλου των "English Suites", ο τόμος 2 κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2018.
Οι εμφανίσεις του ντουέτου γίνονται πάντα δεκτές με ενθουσιασμό, τόσο από το κοινό τους όσο και από τον Τύπο, και αυτές οι ιστορικά πρωτοποριακές διασκευές τους για κιθάρα στις Αγγλικές Σουίτες του J. S. Bach έχουν λάβει ιδιαίτερους επαίνους από τους κριτικούς.
Vojin Kocić
Ο Vojin Kocic γεννήθηκε το 1990 στο Smederevo/Σερβία όπου ξεκίνησε να παίζει κιθάρα σε ηλικία 8 ετών. Στη Ζυρίχη σπούδασε στο Hochschule der Künste (ZHdK) και απέκτησε πτυχίο Master of Arts με ειδίκευση στην κιθάρα υπό τον καθηγητή Anders Miolin και επίσης πτυχίο Master of Arts στη μουσική παιδαγωγική. Έλαβε πρόσθετες ειδικότητες από τον Maestro Oscar Ghiglia στην Accademia Musicale Chigiana στη Σιένα το 2007, 2009, 2010, 2014, 2015 όπου έλαβε το Diploma d'Onore ως ο μόνος κιθαρίστας που το έκανε ποτέ σε αυτή τη σημαντική Ακαδημία.
Ο Vojin Kocic διατηρεί ένα πολύ μουσικό, εκφραστικό και συνάμα δεξιοτεχνικό παίξιμο και έχει ένα ρεπερτόριο από την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα. Ο Vojin Kocic ανήκει στην κορυφή της διεθνούς κιθαριστικής σκηνής και οι κριτικοί τον αποκαλούν και "master of soft tones" (κατά SRF).
Στην καριέρα του, ο Vojin Kocic έχει βραβευτεί σε πάνω από 50 αξιολογίσεις μέχρι σήμερα, οι οποίες περιλαμβάνουν πρώτες θέσεις σε υψηλόβαθμους διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας, ειδικά βραβεία, υποτροφίες και πιστοποιητικά. Μεταξύ άλλων, το 2014 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Prix Credit Suisse Jeunes Solistes, στο οποίο συμμετέχουν σολίστ όλων των κλασικών οργάνων, καθώς και βραβεία στους ακόλουθους διαγωνισμούς: "Incontri Chitarristici di Gargnano", "Ruggero Chiesa", Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας και Διαγωνισμός στο Heinsberg, Michele Pittaluga Guitar Competition στην Alessandria.
Ο Vojin Kocic ηχογράφησε 2 CD για τη δισκογραφική εταιρεία NAXOS και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 300 συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ρεσιτάλ σε φημισμένα φεστιβάλ όπως Lucerne Festival, Verbier Festival, Guitar Virtuosos at Tchaikovsky Hall, Music Olympus στην Αγία Πετρούπολη κ.λπ.
Από το φθινοπωρινό εξάμηνο του 2022 έγινε καθηγητής κιθάρας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης. Παίζει με κιθάρα του οργανοποιού Jean Noel Rohe και χρησιμοποιεί χορδές D'Addario.
Anton Baranov
Ως νικητής του διαγωνισμού Guitar Foundation of America το 2013 και σε περισσότερους από 20 ακόμη διαγωνισμούς κύρους σε όλο τον κόσμο, ο Anton Baranov έχει καθιερωθεί στις μέρες μας ως ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες.
Οι εμφανίσεις του σε μια σειρά από διακεκριμένες αίθουσες όπως το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, το Mariinsky Concert Hall στην Αγία Πετρούπολη, το Tchaikovsky Hall στη Μόσχα, το Centenario Hall στο Πεκίνο έχει χαρακτηριστεί από τους μουσικοκριτικούς ως "καθαρή μαγεία" (Cleveland Classical), "καταφέρνει να ζωγραφίσει όμορφες ηχητικές εικόνες πλούσιου βάθους που χρωματίζει με την κιθάρα του". (The Guitar).
Εκτός από τη συναυλιακή του δραστηριότητα ο Anton Baranov δίνει master-class στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, στο Ωδείο Νοτίου Βιετνάμ στην πόλη Χο Τσι Μινχ, στην Εσθονική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου στο Ταλίν και άλλα μουσικά ιδρύματα.
Οι ηχογραφήσεις του Baranov περιλαμβάνουν ένα άλμπουμ για την ‘Naxos Classical’ και ένα CD για την Contrastes Records. Η κυκλοφορία του Latin American Guitar Sonatas έλαβε το βραβείο American Classical Records Guide ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2014. Το άλμπουμ Contrastes Records αποτελείται από ισπανική μουσική για κιθάρα και κυκλοφορεί στην αγορά από τον Αύγουστο του 2014. Κυκλοφόρησε η πιο πρόσφατη ηχογράφηση "White Nights Serenade" τον Αύγουστο του 2019 από την "Fleur de son classics" και διανέμεται παγκοσμίως από τη "Naxos" της Αμερικής.
Ο Anton Baranov γεννήθηκε το 1984 και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα σε ηλικία δέκα ετών. Ολοκλήρωσε τη μουσική του εκπαίδευση στο παλαιότερο και πιο διάσημο ρωσικό σχολείο της μουσικής, το Κρατικό Ωδείο Rimsky-Korsakov της Αγίας Πετρούπολης το 2010 και αυτή τη στιγμή διδάσκει στο μουσικό κολέγιο Mussorgsky. Ο Αντον Baranov χρησιμοποιεί χορδές D' Addario από το 2013 και παίζει με κιθάρα κατασκευής Max Cuker.
Άκης Σιψάς
Ο Άκης Σιψάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 2000. Το 2018 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα στην κατεύθυνση κλασικής κιθάρας, όπου είναι πλέον τελειόφοιτος. Ήταν μαθητής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας από το 2014 έως και το 2021 που πήρε το δίπλωμά του, στην τάξη κλασικής κιθάρας του Αντώνη Κουφουδάκη, με άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ως ενεργό μέλος με τους: Leo Brouwer, Sergio Assad, Anielo Desiderio, Hubert Käppel, Ricardo Gallen, Marco Tamayo, Pablo Marquez, Dale Kavanagh κ.ά. Έχει λάβει διακρίσεις σε διαγωνισμούς με μερικές από τις οποίες να είναι οι εξής: Α’ Βραβείο στο 29⁰ Διεθνές φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, Α’ Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων στον Μόλυβο, Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, Β’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Κιθάρας Παλαιού Φαλήρου κ.ά. Τέλος έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες σε σημαντικούς χώρους, είτε παίζοντας σόλο κιθάρα, είτε μουσική δωματίου, όπως: Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Ιόνιος Ακαδημία, Αχίλλειο Ανάκτορο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ.ά.
Πάνος Τζανής
Ο Πάνος Τζανής γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 2001 στην Πάτρα και είναι εν ενεργεία φοιτητής στο 3ο έτος του τμήματος Ιατρικής Πατρών. Ξεκίνησε κιθάρα στην ηλικία των έξι ετών στη Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών, στην τάξη του Παναγιώτη Κυδωνιάτη. Το 2020 πήρε το πτυχίο του με Άριστα ενώ δύο χρόνια αργότερα πήρε και το Δίπλωμα κιθάρας με βαθμό επίσης Άριστα, ολοκληρώνοντας τον κύκλο σπουδών του στο Ωδείο. Εκτός από τις σπουδές του έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια ως ενεργό μέλος με καταξιωμένους σολίστ όπως: Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Λίζα Ζώη, Έλενα Παπανδρέου, Anton Baranov, Marcin Dylla.
Ο Πάνος Τζανής έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς κιθάρας με τελευταία του διάκριση το 2ο Βραβείο στο διαγωνιστικό μέρος του 29ου Φεστιβάλ Κιθάρας Λίζα Ζώη-Ευάγγελος Ασημακόπουλος στην Πάτρα το 2022.
Τσαμπίκα Καράκιζα
Η Τσαμπίκα Καράκιζα σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ/κών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην επικοινωνία (ΕΚΠΑ) και στη διοίκηση σχολικών μονάδων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Είναι διδάκτωρ του τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, η διδακτορική της διατριβή έχει θέμα "Η μετατροπή της παιδαγωγικής σχέσης στη δικτυωμένη σχολική τάξη". Έχει εργασθεί ως μηχανικός πληροφορικής, τηλεπικοινωνιακός μηχανικός και τεχνική σύμβουλος στον ιδιωτικό τομέα και αργότερα ως εκπαιδευτικός Πληροφορικής, υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Καράκιζα δίδαξε στην Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή της ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΠΔ 407/80) τα μαθήματα "Συστήματα Διαχείρισης Μάθησης", 'Η Παιδαγωγική Σχέση στη διδασκαλία με τα νέα Μέσα" και "Επικοινωνία και Διαδικασία της Μάθησης με τις Νέες Τεχνολογίες στο Σύγχρονο Σχολείο". Είναι πιστοποιημένη επιμορφώτρια του ΙΕΠ, του ΟΕΠΕΚ, του ΕΚΔΔΑ, του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, σε θέματα πληροφορικής, διδακτικής της πληροφορικής, παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, σχεδιασμού και προγραμματισμού έργου, διαχείρισης ομάδων και σχολικής τάξης, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Η Τσαμπίκα Καράκιζα υπηρέτησε για δύο θητείες ως Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Νοτίου Αιγαίου, και κατά την τελευταία θητεία ως Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Βθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και ως αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Νοτίου Αιγαίου. Εργάστηκε για 4 χρόνια στο ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο του Ντίσελντορφ Γερμανίας και από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι αποσπασμένη στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, στο εργαστήριο της Ψυχολογίας της Επικοινωνίας και των Μέσων. Είναι επίσης καθηγήτρια-σύμβουλος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Ψυχολογία" του ΕΑΠ στην θεματική ενότητα "Ψηφιακός κόσμος και ψυχολογική ανάπτυξη"
Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Τσαμπίκας Καράκιζα περιλαμβάνονται ζητήματα που σχετίζονται με την επικοινωνία και τη μάθηση στη σύγχρονη και τεχνολογικά αναβαθμισμένη σχολική τάξη, με τη διαχείριση προβλημάτων της σχολικής τάξης, με την παιδαγωγική αξιοποίηση των νέων μέσων καθώς και με την εκπαίδευση και τον γραμματισμό στα μέσα. Έχει συγγράψει το βιβλίο "Κοιτάζοντας την οθόνη, αγγίζοντας τα πλήκτρα: Μετατροπές της παιδαγωγικής σχέσης στο Δικτυωμένο περιβάλλον" (2010, εκδ. Παπαζήσης), βασισμένο στη διδακτορική της διατριβή.
Η Καράκιζα έχει δημοσιεύσει, μόνη της ή με άλλους, άρθρα σχετικά με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά.
Χάρης Ματζάρογλου
Ο Χάρης Ματζάρογλου είναι Ιατρός Ορθοπεδικός Χειρουργός και Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς επίσης είναι υπεύθυνος Ορθοπεδικός στην "Μονάδα Νευρομυϊκών Νοσημάτων", του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, που αναγνωρίστηκε το 2019, ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων Νεύρων και Μυών και διευθύνει η Καθηγήτρια Νευρολογίας και διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Ελισάβετ Χρόνη.
Μέλος της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών με αντικείμενο "minimal επεμβατικές τεχνικές Σπονδυλικής Στήλης" από τον Μάρτιο του 2004 έως και τον Ιούνιο του 2014, που εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής, ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ορθοπεδικής, Τραυματολογίας στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας, με κύρια αντικείμενα: την Xειρουργική Τραύματος, την Xειρουργική Σπονδυλικής Στήλης και Άκρου ποδός. Εκπαιδεύτηκε στην Χειρουργική της σπονδυλικής στήλης σε 8 ευρωπαϊκά κέντρα, με υποτροφία της Spine Society of Europe SSoE (1999) (Τhe Greek Spinal Fellow of 1999 μετά από επιτυχείς εξετάσεις ΕΕΧΟΤ το 1998). Spine Society of Europe - eurospine.org
Επίσης μετεκπαιδεύτηκε στην Γερμανία στο Πανεπιστήμιο του ULM (Universität Ulm) (9/2005-4/2006) στην Xειρουργική και Εμβιομηχανική της Σπονδυλικής Στήλης υπό την επίβλεψη των Καθηγητών, Hans - Joachim Wilke και Lutz Claes. Εξειδικεύτηκε επίσης στην Γερμανία και στις τεχνικές πλοήγησης – ρομποτικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης, στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς (2/2010 – 9/2011) - (Johannes Gutenberg-Universität Mainz) υπο την επίβλεψη του Καθηγητή Paul - Maria Rommens και του Αν. Καθηγητή K. Kafchitsas. Είναι εξειδικευμένος επίσης και στην "Επείγουσα Ιατρική". Αποφοίτησε με "άριστα" από το ετήσιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής της Ε.Π.Ι. της χρονιάς του 2002 και ολοκλήρωσε επίσης με επιτυχία την υποτροφία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας “EMERGENCY MEDICINE – INTEREG II – ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ” στο Πανεπιστήμιο του LECCE (HOSPITAL VITO VACCI – ITALY - 2000). Είναι κάτοχος ΑΤLS (Advanced Trauma Life Support), 1999 και basic and Instructor PHTLS (Prehospital Trauma Life Support), 2001. Κάτοχος Πτυχίου παιδαγωγικών σπουδών ΠΑΤΕΣ ΣΕΛΕΤΕ Πανεπιστημίου Πατρών με άριστα (9,9) (2001) και διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Πατρών με αντικείμενο την "Αυχενική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης" (2007). Τέλος κάτοχος Πτυχίου Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εισαγωγής με Πανελλαδικές εξετάσεις (1992). Έχει λάβει 8 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για εργασίες του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.