Εκδηλώσεις 27ου Φεστιβάλ Κιθάρας (31-03-2018)

27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας

 

Διάλεξη

του Τάσου Κολυδά

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, 6.30 μ.μ.

 

Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στις 6.30 μ.μ. ο Τάσος Κολυδάς θα μιλήσει με θέμα: "Το ρεπερτόριο των πρώτων σολίστ κιθάρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό".

Ο Τάσος Κολυδάς είναι διδάκτωρ Μουσικολογίας, διπλωματούχος μεταπτυχιακών σπουδών Πληροφορικής και κιθαριστής.

Έχει διδάξει κιθάρα και Ιστορία της μουσικής σε ωδεία των Αθηνών (Athenaeum, Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας, Εθνικό Ωδείο κ.ά), καθώς και μαθήματα Θεωρητικών της ευρωπαϊκής μουσικής και μουσική τεχνολογία στα Μουσικά Σχολεία Πρέβεζας και Ιλίου. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται κείμενα σχετικά με την Μουσικολογία και την Πληροφορική δημοσιευμένα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η μονογραφία του για τον πρωτεργάτη της ελληνικής Σχολής κιθάρας, Δημήτρη Φάμπα.

Έχει συμμετάσχει με δικές του εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει, επίσης, αναπτύξει διαδικτυακές εφαρμογές στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και έργων ψηφιοποίησης πολιτιστικών συλλογών για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής Ακουστικής, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου κ.ά.

Είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

 

Â

27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας

 

Ρεσιτάλ κιθάρας

της Έλενας Παπανδρέου

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, 8.30 μ.μ.

 

Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στις 8.30 μ.μ. η Έλενα Παπανδρέου θα δώσει ρεσιτάλ κιθάρας με έργα Dyens, Χατζιδάκι και Ramirez.

Η Έλενα Παπανδρέου, "μια ποιήτρια της κιθάρας" σύμφωνα με την έγκυρη Washington Post, θεωρείται σήμερα μια από τις αυθεντικότερες παρουσίες στον κόσμο της κιθάρας.

Με βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς – μεταξύ των οποίων του GFA – με συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ και με αξιομνημόνευτα CD από γνωστές δισκογραφικές εταιρείες, η Έλενα Παπανδρέου έχει στην ωριμότητά της αποσπάσει όλα αυτά τα χρόνια τον θαυμασμό και την εκτίμηση κοινού και κριτικών όπου κι αν εμφανίζεται. Oι αλλεπάλληλες επιτυχίες της σε αίθουσες συναυλιών, τα Κοντσέρτα με συμφωνικές ορχήστρες και οι συμμετοχές της σε Σεμινάρια και Master Classes, σε συνδυασμό με τις συνεργασίες της με επώνυμους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι A. Diaz, O. Ghiglia, R. Dyens, Λ. Καβάκος και L. Gorokhov, έχουν προσδώσει στο όνομά της ένα αναμφισβήτητο κύρος αποτέλεσμα του οποίου είναι και οι αφιερώσεις έργων στην ίδια από Έλληνες και ξένους συνθέτες.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1966, η Έλενα Παπανδρέου σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, τον Oscar Ghiglia και τον Gordon Crosskey, διαγράφοντας από νωρίς μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία, η οποία της απέφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια δίκαιη  αναγνώριση αλλά και μια αναμενόμενη καταξίωση τόσο από τους κύκλους της κιθάρας όσο και από τους μουσικοκριτικούς του εξωτερικού στις 40 περίπου χώρες που έχει επισκεφτεί. Στις μέρες μας και παράλληλα με τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες η Έλενα Παπανδρέου είναι καθηγήτρια στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη στο οποίο διδάσκει από το 2005.

Το 27ο Φεστιβάλ Κιθάρας υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά την διαπρεπή Ελληνίδα κιθαρίστρια, η οποία προσφέρει τη συμμετοχή της σε ρεσιτάλ, σε διδασκαλία Master Class καθώς και τη συμμετοχή της στους διαγωνισμούς της τελευταίας ημέρας. 

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates