Εκδηλώσεις του 28ου Φεστιβάλ Κιθάρας (21-04-2019)


28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας

Εκδηλώσεις της Κυριακής 21 Απριλίου 2019

 

Διάλεξη

από τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο

Κυριακή 21 Απριλίου 2019, 6.30 μ.μ.

 

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 στις 6.30 μ.μ. ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος θα δώσει διάλεξη με θέμα: "Η μελέτη της κιθάρας στις μέρες μας".

Ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα. Πήρε το Δίπλωμα του το 1960 με Α' Βραβείο παμψηφεί και "Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως" ενώ την ίδια χρονιά κατακτά το Α' Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό της Νάπολης Ιταλίας. Λίγο αργότερα παρακολουθεί με υποτροφία για τέσσερις συνεχείς περιόδους μαθήματα με το ντούο Presti - Lagoya στη Γαλλία και με τον Andres Segovia στην Ισπανία.

Από το 1959 δίνει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε όλη την Ελλάδα ενώ το 1965 παντρεύεται τη Λίζα Ζώη και μαζί καθιερώνουν το πρώτο στην χώρα μας ντουέτο κιθάρας που στις μέρες μας θεωρείται από τα κορυφαία στον κόσμο. Οι δύο Έλληνες καλλιτέχνες δεν έχουν αποσπάσει μόνο τα εγκωμιαστικότερα σχόλια από εφημερίδες κύρους όπως οι New York Times, Daily Telegraph, Paris Matin, Chicago Sun, Los Angeles Times, κ.α., αλλά και την εκτίμηση του μεγάλου Andres Segovia. Η διεθνής σταδιοδρομία του ντουέτου Evangelos & Liza αρχίζει το 1967. Από τότε οι δύο σολίστ πραγματοποιούν εκτεταμένες περιοδείες ανά τον κόσμο, δίνοντας εκατοντάδες κοντσέρτα στις γνωστότερες αίθουσες συναυλιών, περιλαμβανομένων του Carnegie Hall, του Queen Elizabeth Hall, της Conzertgebauw, του Wigmore Hall, του Theatre de la Ville του Lincoln Center και του Ηρώδειου. Παίζουν επίσης σε Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς σταθμούς - BBC, Παρίσι RTVF, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Κολωνία, Βερολίνο κ.α. - καθώς και σε μεγάλα Φεστιβάλ μεταξύ των οποίων της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης, της Αμβέρσας, του Άμστερνταμ, της Ρώμης και του Μεξικού. Συμπράττουν ακόμη ως σολίστ με γνωστές συμφωνικές ορχήστρες, όπως του Μόντρεαλ, του Μίσιγκαν, του Σινσινάτι, του Μπέρμιγχαμ και διδάσκουν σε Σεμινάρια και Master Classes σε φημισμένες μουσικές Ακαδημίες και Πανεπιστήμια: The Juilliard School, The Royal Academy of Music, The Royal College of Music, UCLA, Stony Brook University, Mannes College of Music κ.ά.

Στη Λίζα Ζώη και τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο αφιέρωσαν έργα τους Έλληνες και ξένοι συνθέτες, ενώ παράλληλα οι δύο καλλιτέχνες εμπλούτισαν το ρεπερτόριο για μια και δύο κιθάρες με πολλές μεταγραφές τους που διατίθενται παντού σε πολυάριθμες εκδόσεις, ενώ τέλος δίσκοι τους και CDs με την ΕΜΙ Classics κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο.

Στον παιδαγωγικό τομέα, ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος στα 50 και πλέον χρόνια διδασκαλίας του, έχει δημιουργήσει μία σχολή εκλεκτών κιθαριστών που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Â

 

Ρεσιτάλ κιθάρας

της Μαρίας Κουρσάρη

Κυριακή 21 Απριλίου 2019, 8.30 μ.μ.

 

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 στις 8.30 μ.μ. η Μαρία Κουρσάρη θα δώσει ρεσιτάλ κιθάρας με έργα Purcell, Koshkin, Dyens, Κυπουργός, Τζωρτζινάκης, Ανδρονίκου.

Η Μαρία Κουρσάρη σπούδασε κιθάρα στο Ωδείο Athenaeum κοντά στη Λίζα Ζώη. Στις διπλωματικές της εξετάσεις το 2000 αποφοίτησε με τον βαθμό “Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο”. Την ίδια χρονιά διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Αρχανών στην Κρήτη. Αργότερα εμπλούτισε τις μουσικές της σπουδές παρακολουθώντας Σεμινάρια γνωστών καλλιτεχνών (R. Dyens, O. Ghiglia, D. Russell, M. Dylla, Γ. Χατζηνίκος).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου Athenaeum το οποίο επί σειρά ετών είχε πολλαπλές δραστηριότητες με εμφανίσεις στην Τηλεόραση, σε αίθουσες συναυλιών της Αθήνας και της περιφέρειας καθώς και στις εκδηλώσεις προς τιμήν των Ολυμπιονικών του Σίδνεϋ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η Μαρία Κουρσάρη έλαβε μέρος στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας όπου και κατέκτησε το δεύτερο Βραβείο.

 

 

Ρεσιτάλ κιθάρας

του Goran Krivokapic

Κυριακή 21 Απριλίου 2019, 9.30 μ.μ.

 

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 στις 9.30 μ.μ. ο Goran Krivokapic θα δώσει ρεσιτάλ κιθάρας με έργα Bach, Pereira, Giuliani.

Ο Goran Krivokapič γεννημένος το 1979, θεωρείται στις μέρες μας ως ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες της γενιάς του στην διεθνή μουσική σκηνή.

Εκτός από τα 18 διεθνή Α΄ Βραβεία που κατέκτησε σε ισάριθμους διαγωνισμούς, έχει τιμηθεί και στον Διεθνές Συνέδριο της Alessandria (Ιταλίας) το 2005 ως “ο καλύτερος νέος κιθαριστής” ενώ το CD του το 2006 βραβεύτηκε ως το “καλύτερο CD της χρονιάς”.

Ο Goran Krivokapic λάβαινε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς από 14 ετών, αλλά η χρονιά που πραγματικά τον καθιέρωσε στο παγκόσμιο κιθαριστικό στερέωμα ήταν το 2004, όταν κατέκτησε το Α΄ Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό του G.F.A. στις Ην. Πολιτείες και το Α΄ Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό της Viña del Mar στη Χιλή.

Έκτοτε δίνει συνεχώς ρεσιτάλ σε κάθε γωνιά της υφηλίου, παίρνει μέρος σε γνωστά Φεστιβάλ και εμφανίζεται σε ονομαστές αίθουσες όπως η Concertgebouw του Άμστερνταμ, η Tchaikovsky στη Μόσχα, η Lubkowitz Palace της Βιέννης και η Conde Duque της Μαδρίτης.

Ο Goran παράλληλα με τις εμφανίσεις του, συχνά προσκαλείται για Master Classes και διαλέξεις σε διεθνείς Ακαδημίες και Πανεπιστήμια ενώ η συνεργασία του με σύγχρονους συνθέτες έχει σαν αποτέλεσμα να γραφούν καινούργια έργα τα οποία παρουσιάζει ο ίδιος στα ρεσιτάλ του μαζί με τις προσωπικές του μεταγραφές από συνθέτες της Μπαρόκ και της Κλασικής περιόδου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως από το 2010 ο Goran Krivokapic διδάσκει ως Λέκτορας στη Διεθνή Ακαδημία Κιθάρας του Koblenz της Γερμανίας.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates