John Mills
Απόφοιτος του Royal College of Music στην τάξη του John Williams και αργότερα με Master Classes του Julian Bream και του Andrés Segovia στην Ισπανία, ο Άγγλος κιθαριστής John Mills έχει πριν πολλά χρόνια αποκτήσει μια διεθνή φήμη. Από το ντεμπούτο του στο Wigmore Hall του Λονδίνου το 1971 έως τις μέρες μας, έχει επισκεφθεί σε συνεχείς περιοδείες περισσότερες από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, Αμερικής, Αυστραλίας, Σιγκαπούρης και Νέας Ζηλανδίας. Εκτός από τα ρεσιτάλ για σόλο κιθάρα, έχει εμφανισθεί ακόμη σε πολυποίκιλες συναυλίες μουσικής δωματίου άλλοτε ως ντουέτο με βιολί, με τσέμπαλο, με πιάνο, με φωνή και βέβαια ως ντουέτο κιθάρας με την σύζυγό του κιθαρίστρια Cobie Smit.
Συνεχίζοντας τη διεθνή του καριέρα με εμφανίσεις σε φεστιβάλ, ηχογραφήσεις δίσκων και διδασκαλία σε πανεπιστήμια και μουσικές ακαδημίες, ο John Mills έχει κατακτήσει την φήμη του εξαίρετου κιθαριστή με τον βελούδινο ήχο και τις υπέροχες ερμηνείες.
Ένα διπλό CD που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο "Segovia - The Ramirez Years" απέσπασε το βραβείο του Music Magazine του BBC.
Αν και στην Αθήνα έχει έλθει και στο παρελθόν για συναυλίες και σεμινάρια αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, η επίσκεψή του στο Φεστιβάλ της Πάτρας γίνεται για πρώτη φορά και περιλαμβάνει ένα ρεσιτάλ, δυο Master Classes και τη συμμετοχή του ως προέδρου της επιτροπής στον διαγωνισμό κιθάρας, αποτελεί δε για όλους μας ένα ξεχωριστό γεγονός και προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις φετινές τετραήμερες εκδηλώσεις.
Vojin Kocić
Γεννημένος στο Smederevo της Σερβίας ο 23άχρονος Vojin Kocić σπούδασε κιθάρα στη Ζυρίχη και σήμερα για το Master Degree παρακολουθεί μαθήματα ειδικά για μουσικές εμφανίσεις στην τάξη του καθηγητή Anders Miolin, ενώ κατά καιρούς έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια και Master Classes με διακεκριμένους κιθαρίστες (Brouwer, Romero, Ghiglia, Käppel, Dukić κ.α).
Έχει λάβει μέρος ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες μουσικής δωματίου (μεταξύ των οποίων και την Καμεράτα Αθηνών) και έχει εμφανισθεί σε περισσότερα από 50 ρεσιτάλ στην Ευρώπη.
Το όνομα του Vojin Kocić έγινε ιδιαίτερα γνωστό από τα δεκάδες βραβεία που κατέκτησε σε διεθνείς διαγωνισμούς (Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Σερβία κ.α.), αλλεπάλληλα βραβεία που αποτελούν εγγύηση για την μελλοντική καλλιτεχνική του διαδρομή.
Στην Ελλάδα έρχεται για πρώτη φορά προσκεκλημένος του Φεστιβάλ της Πάτρας, όπου θα ερμηνεύσει ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα απαιτητικό, ένα πρόγραμμα που σπανίζει ακόμη και στο ρεπερτόριο καθιερωμένων κιθαριστών.
Θόδωρος Αντωνίου
Ο διεθνούς ακτινοβολίας συνθέτης και μαέστρος Θόδωρος Αντωνίου σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στην Ελλάδα και τη Γερμανία.
Πολυγραφότατος και με συνεχή παρουσία στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα, ο Θόδωρος Αντωνίου ένθερμος υποστηρικτής της σύγχρονης μουσικής, έχει βραβευθεί κατ` επανάληψη για τις συνθέσεις του, πολλά από τα έργα του έχουν παιχθεί σε διεθνή Φεστιβάλ ή έχουν ηχογραφηθεί σε δίσκους, δέχεται παραγγελίες από σημαντικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ πάνω από 150 έργα του έχουν εκδοθεί από μεγάλους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού.
Το πολυάριθμο και πολυποίκιλο συνθετικό έργο του Θόδωρου Αντωνίου περιλαμβάνει εισαγωγές, κονσέρτα, όπερες, μπαλέτα, συμφωνικά έργα, έργα για σολίστ, μουσική δωματίου, χορωδιακά, καθώς και μουσική για αρχαία τραγωδία, θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση.
Μεγάλη είναι η προσφορά του Αντωνίου και στους τομείς της διεύθυνσης ορχήστρας και της διδασκαλίας της σύνθεσης. Καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1978 στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1989, ο καταξιωμένος Έλληνας μουσουργός, έχει ιδρύσει διάφορα σύνολα σύγχρονης μουσικής, έχει διδάξει σε μεγάλα Πανεπιστήμια και Ακαδημίες, έχει διευθύνει ονομαστές ορχήστρες του εξωτερικού ενώ η μουσική του έχει παιχθεί σε γνωστούς συναυλιακούς και θεατρικούς χώρους.
Athenaeum Guitar Trio
Το Athenaeum Guitar Trio σχηματίστηκε το 2008 από τις Σοφία Στριγγάρη, Ελένη Συγκούνα και Ράνια Αγγελέτου, που και οι τρείς υπήρξαν διπλωματούχες – αριστούχες μαθήτριες της Λίζας Ζώη στο Ωδείο Athenaeum "Maria Callas".
Το Athenaeum Guitar Trio έχει εμφανιστεί κατ’ επανάληψη σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έλαβε μέρος σε διεθνή φεστιβάλ στην Ισπανία και την Αυστρία.
Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει έργα από το μπαρόκ μέχρι τα σύγχρονα ακούσματα που πρόσφατα εμπλουτίστηκαν με τη "μικροτονική τάση".
Με συνθέσεις των I. Albeniz, A. Castilla-Ávila, Β. Τενίδη κ.α. που παρουσιάζουν στο φετινό τους πρόγραμμα, οι τρεις κιθαρίστριες κάνουν το ταξίδι Ελλάδα – España πολύ ελκυστικό, συνδυάζοντας τους κλασικούς και παραδοσιακούς ήχους του οργάνου με τις πρωτόγονες δονήσεις και τις ρυθμικές ανατροπές τις σύγχρονης τεχνοτροπίας.
Γιάννης Γιαγουρτάς
Γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιάννης Γιαγουρτάς ξεκίνησε τις σπουδές του με τον Δ. Σβυντρίδη και συνέχισε αργότερα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο, παίρνοντας τελικά το Δίπλωμά του με Άριστα παμψηφεί, Α΄ Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο από το Ωδείο Athenaeum.
Στα χρόνια που ακολούθησαν μαθήτευσε στην Ιταλία, Ιρλανδία και Ολλανδία δίπλα στους O. Ghiglia, J. Feeley και Ζ. Dukić, ενώ παράλληλα εμπλούτισε τις γνώσεις του παίρνοντας μέρος σε αρκετά Master-Classes διακεκριμένων κιθαριστών (Dyens, Russell, Mikulka, Koshkin, Marchione, Gallen κ.ά).
Ο Γιάννης Γιαγουρτάς έχει κατ’ επανάληψη δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Σερβία, Ιρλανδία, Ολλανδία), έχει λάβει μέρος σε Φεστιβάλ και έχει εμφανισθεί με ορχήστρες στην Ελλάδα και Ολλανδία, ενώ οσάκις έλαβε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς έχει διακριθεί αποσπώντας βραβεία (Βέροια, Σερβία, Βερολίνο, Δουβλίνο).
Πρόσφατα ο Θόδωρος Αντωνίου έγραψε και του αφιέρωσε ένα κονσέρτο για κιθάρα και κουαρτέτο εγχόρδων, η πρεμιέρα του οποίου δόθηκε πέρυσι στη Ολλανδία.
Σήμερα ο Γιάννης Γιαγουρτάς ζει μόνιμα στη Χάγη από όπου και δραστηριοποιείται δίνοντας ρεσιτάλ, Master-Classes και διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.
Χορηγός του Γιάννη Γιαγουρτά είναι η Γαλλική εταιρεία Savarez.
Βασίλης Κανελλόπουλος
Ο Βασίλης Κανελλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 με καταγωγή από το Ριζόμυλο Μεσσηνίας. Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κιθάρα παίρνοντας το Δίπλωμά του με Άριστα και Α΄ Βραβείο στο Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης με καθηγητή τον Βασίλη Καναρά. Παράλληλα σπουδάζει ανώτερα θεωρητικά με καθηγητές τους Σωκράτη Γεωργιάδη και Δημήτρη Συκιά.
Από το 2002 ο Κανελλόπουλος συμμετέχει σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς και έχει αποσπάσει συνολικά 15 βραβεία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διακεκριμένους σολίστες και καθηγητές όπως τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο, Hubert Käppel, Γιώργο Μπεχλιβάνογλου, Βασίλη Μαστοράκη και Φώτη Κουτσοθόδωρο.
Εμφανίστηκε ως σολίστ κιθάρας στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών και στη Στέγη Πολιτισμού ‘Γιάννης Ρίτσος’ στη Πετρούπολη. Επίσης, το περιοδικό "Κ" της Καθημερινής το 2010 δημοσιεύει συνέντευξή του στα πλαίσια έρευνας για τους "Χρυσούς Εφήβους" και με αντίστοιχη προβολή στο κανάλι Άλφα.
Ο Βασίλης Κανελλόπουλος είναι δευτεροετής φοιτητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γιώργος Τοσικιάν
Ο Γιώργος Τοσικιάν γεννήθηκε στον Πειραιά το 1981. Σπούδασε κιθάρα με τον Ιάκωβο Κολανιάν στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2004 παίρνοντας το δίπλωμά του με βαθμό ‘Άριστα Παμψηφεί’. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα σε σεμινάρια των καταξιωμένων κιθαριστών Manuel Barrueco, Roland Dyens, Oscar Ghiglia, Ευάγγελου Ασημακόπουλου και Λίζας Ζώη.
Διακρίθηκε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πρώτα βραβεία και τιμητική διάκριση από τον Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας "Δημήτρης Φάμπας".
Από το 2005 ο Γιώργος Τοσικιάν δίνει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ όπως Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, Ekon Festival, International Renaissance Music Festival, Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, Θερινή Ακαδημία Κλασικής Κιθάρας, Ημέρες Μουσικής Πρέβεζας κ.α.
Από το 2007 είναι μόνιμος συνεργάτης και μέλος της ορχήστρας του συνθέτη Γιώργου Βαρσαμάκη, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι επίσης μέλος του κιθαριστικού συνόλου ‘Κίθαρις’.
Από το 2011 συνεργάζεται ως ντουέτο με τον κιθαριστή-συνθέτη Νότη Μαυρουδή.
Το 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική κατάθεση, με τίτλο ‘Guitar Music by Greek Composers’, ενώ τρία χρόνια αργότερα παρουσιάζει το δεύτερό του ηχογράφημα, με τίτλο "Mosaic".
O Γιώργος Τοσικιάν διδάσκει κλασική κιθάρα στο Ωδείο Σύγχρονη Μουσική Παιδεία και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Μίνως Τυλλιανάκης
Ο Μίνως Τυλλιανάκης είναι καθηγητής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπεδικών Χειρουργών.
Το κλινικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην τραυματολογία των άκρων και κυρίως σε παθήσεις και κακώσεις χειρός και ποδός.
Έχει εκπαιδευτεί στην Χειρουργική Χειρός και Μικροχειρουργική στο St. Gallen, Ελβετίας και στο Louisville, Kentucky, USA.
Ο Μίνως Τυλλιανάκης έχει δημοσιεύσει 85 άρθρα στα γνωστότερα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως, είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής 6 περιοδικών της αλλοδαπής και έχει δώσει 280 διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής, εκ των οποίων περισσότερες από 70 στο εξωτερικό ενώ έχει παρουσιάσει εργασίες του σε 90 διεθνή συνέδρια στην αλλοδαπή, 4 από τις οποίες έχουν τιμηθεί με ειδικές διακρίσεις. Είναι μέλος 13 διεθνών επιστημονικών εταιρειών και έχει διοργανώσει 24 διεθνή συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε 4 διεθνείς κλινικές μελέτες
Ο Μίνως Τυλλιανάκης είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΑΟΤrauma Chapter Greece που αποτελεί το ελληνικό Τμήμα του μεγαλύτερου παγκοσμίως ιδρύματος που ασχολείται με την μελέτη και αντιμετώπιση των καταγμάτων.