22ο Φεστιβάλ Κιθάρας

Αψηφώντας το κλίμα των ημερών που επιβάλει λιτότητα και περικοπές, το Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα συνεχίζει για 22η χρονιά με ένα πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Οι φετινοί προσκαλεσμένοι μας είναι ο Goran Krivokapic και η Sabrina Vlaskalic δυο από τους κορυφαίους σολίστες της γενιάς τους. Οι δυο νεαροί Σέρβοι έχουν επιτύχει στη νεότητά τους όσα άλλοι καλλιτέχνες δεν έχουν καταφέρει στη διάρκεια ολόκληρης ζωής: Με αναρίθμητα  βραβεία και διακρίσεις (συμπεριλαμβανομένου του GFA), με πολλαπλές εμφανίσεις σε Φεστιβάλ καθώς και με συμμετοχές ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες, ο Goran και η Sabrina έχουν δίκαια κατακτήσει τη διεθνή αναγνώριση.

Στο πρόγραμμα των συναυλιών συμμετέχουν ακόμη οι διαπρεπείς σολίστες Αλέξης Φρουδαράκης και Μάκης Καραντωνίου καθώς και οι Αστρινός Καραγεωργάκης και Δημήτρης Κωστόπουλος που απέσπασε το Α΄ Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό κιθάρας 2012 του Athenaeum.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπληρώνει ο δεξιοτέχνης του Σιτάρ Δημήτρης Ρουμελιώτης που θα δώσει ρεσιτάλ και θα κάνει διάλεξη-διδασκαλία γύρω από την ινδική κλασική μουσική. Διδασκαλία επίσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι και από τους Vlaskalic και Krivokapic.

Τέλος, είναι πια γνωστό πως η τελευταία μέρα του Φεστιβάλ ανήκει κυρίως στους διαγωνισμούς των τριών κατηγοριών που θα έχουν ως μέλη της επιτροπής τους προσκαλεσμένους μας σολίστες.

Θέλουμε θερμά να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ για την αφιλοκερδή προσφορά τους, την Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών για τη φιλοξενία της και τέλος όλους όσοι μας στηρίζουν στην προσπάθειά μας αυτή.

Λίζα Ζώη - Ευάγγελος Ασημακόπουλος

 

Λίζα Ζώη - Ευάγγελος Ασημακόπουλος

Έχοντας σπουδάσει με τον Δημήτρη Φάμπα, τους Presti-Lagoya και τον Andrés Segovia, με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις στο ενεργητικό τους, αλλά και με διθυραμβικές κριτικές από εφημερίδες κύρους (New York Times, Paris Matin, Chicago Sun, Los Angeles Times κ.α.), η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος συνεχίζουν μια καλλιτεχνική διαδρομή που έκλεισε μισό αιώνα.

Οι δύο καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποίησαν εκτεταμένες περιοδείες στην Ευρώπη, Αμερική και Καναδά, συμμετείχαν σε μεγάλα Φεστιβάλ (Νέα Υόρκη, Αμβέρσα, Άμστερνταμ, Ρώμη, Μεξικό), εμφανίστηκαν ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες και έδωσαν εκατοντάδες κοντσέρτα στις γνωστότερες αίθουσες συναυλιών περιλαμβανομένων των Carnegie Hall, Queen Elizabeth Hall, Concertgebouw, Wigmore Hall, Lincoln Center, Salle de la Ville, Ηρωδείου.

Εκτός από τις μεταγραφές και τους δίσκους για μία και δύο κιθάρες, η καλλιτεχνική προσφορά του ντουέτου περιλαμβάνει ακόμη διδασκαλία σε Master Classes σε γνωστά Πανεπιστήμια και Ακαδημίες όπως Julliard School, Royal Academy, Royal College, U.C.L.A, Βοστώνη, Μίσιγκαν, Stony Brook, Mannes College, αλλά και πολλές παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων (Fantasia Latina του J. Morel - Καμεράτα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών/Κοντσέρτο για δύο κιθάρες και Ορχήστρα του Δημήτρη Δραγατάκη - Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ντούισμπουργκ, Ηρώδειο κ.ά.).

Πέρυσι κυκλοφόρησε ένα νέο Άλμπουμ της Λίζας Ζώη και του Ευάγγελου Ασημακόπουλου από την εταιρεία Legend που περιέχει 2 CD για τα “50 χρόνια της δημιουργικής τους προσφοράς”.

Το πρώτο, με τίτλο Dedications περιλαμβάνει έργα που Έλληνες και ξένοι συνθέτες αφιέρωσαν στους Ευάγγελο & Λίζα, ενώ στο δεύτερο με τίτλο Concerti Live οι δυο κιθαριστές ερμηνεύουν σε ζωντανή ηχογράφηση 3 κονσέρτα (Haydn, Morel, Δραγατάκης) σε Α΄ παγκόσμια εκτέλεση.     

Το Άλμπουμ αυτό βραβεύτηκε από την “Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών” σε ειδική τελετή στις 13/12/10 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates