Στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών λειτουργεί και το τμήμα:
"Αστικής Λαϊκής Μουσικής-Ρεμπέτικου Τραγουδιού":
- Εναρμόνιση, ρυθμοί, μουσικοί δρόμοι-μακάμια
- Λαϊκή κιθάρα, τρίχορδο μπουζούκι, μπαγλαμάς.
στο οποίο διδάσκει ο Σπύρος Δελέγκος.
Το τμήμα αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την εκμάθηση ρεμπέτικης-λαϊκής κιθάρας, τρίχορδου μπουζουκιού ή μπαγλαμά, αλλά και ευρύτερα -ανεξαρτήτως του οργάνου που γνωρίζουν (π.χ. ακορντεόν, βιολί κ.ά.)- σε όσους θέλουν να αποκτήσουν μια γενική γνώση και αντίληψη του φαινομένου της εναρμόνισης, των μουσικών δρόμων (μακαμιών) και των ρυθμών στην προπολεμική και μεταπολεμική Αστική Λαϊκή Μουσική (κοινώς Ρεμπέτικο). Οι γνώσεις αυτές διευρύνουν το μουσικό ορίζοντα των εκπαιδευομένων στο εν λόγω μουσικό πεδίο και συχνά βρίσκουν εφαρμογή σε αρκετές σύγχρονες δημιουργίες, που έχουν τη βάση τους στη "λαϊκή-παραδοσιακή" φόρμα (Χαΐνηδες, Θανάση Παπακωνσταντίνου κ.ά.).
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει 1 διδακτική ώρα ατομικό μάθημα με τον εκάστοτε εκπαιδευόμενο και 2 ώρες μουσικό εργαστήρι (ομαδικό μάθημα-μουσικά σύνολα), με σκοπό τη συλλογική προσέγγιση των διαφόρων θεωρητικών-αισθητικών ζητημάτων, αλλά και την ανάπτυξη των απαραίτητων μουσικών δεξιοτήτων των σπουδαστών μέσα από την προετοιμασία τους σε μουσικό σύνολο για την από κοινού απόδοση ρεπερτορίου του εν λόγω είδους (Μάρκος Βαμβακάρης, Β. Τσιτσάνης, Γ. Μπάτης, Γ. Παπαϊωάννου, Σκαρβέλη, Παπάζογλου κ.ά.).
Ο Σπύρος Δελέγκος γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάχτηκε παραδοσιακή μουσική και λάφτα στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών υπό τη διεύθυνση του Χρίστου Τσιαμούλη και θεωρητικά της Δυτικής Κλασικής Μουσικής αργότερα στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, ενώ ήρθε σε επαφή με την Ανατολική μουσική και το κλασικό μαντολίνο μέσα από την παρακολούθηση ιδιαίτερων μαθημάτων.
Έχει συμμετάσχει σε αρκετά σεμινάρια-masterclasses ("Λαβύρινθος" υπό τη διεύθυνση του Ross Daly κ.ά.). Από το 1997 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και έχει επιμεληθεί αφιερώματα ("Γιώργος Κατσαρός-Θεολογίτης", "Μελοποιημένη ποίηση: Δ. Καρατζάς & Αντ. Φωστιέρης" κ.ά.) μέσα από μουσικά σχήματα - ύφους ρεμπέτικου, παραδοσιακού, σύγχρονου και κλασικής μουσικής ("Μπάσο Καντίνι", "Τρίκυκλο", Πατραϊκή Μαντολινάτα κ.ά.) - εκτελώντας κιθάρα, μαντολίνο και λάφτα. Έχει συνθέσει-επιμεληθεί τη μουσική στο θεατρικό έργο "Αδέσποτον" της Μαρίας Ανδρ. Σπυροπούλου, που βασίζεται σε αρχειακό του υλικό, ενώ έχουν ιδρύσει από κοινού την ομάδα τέχνης "Σταλακτίτες".
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής – ερευνητικής του ιδιότητας έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις σε διάφορα συνέδρια. Διδάσκει στo τμήμα "Αστικής Λαϊκής Μουσικής" της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών και έχει την ευθύνη-επιμέλεια της "Ορχήστρας Αστικής Λαϊκής Μουσικής".
Οι εγγραφές αρχίζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών στη Ρήγα Φεραίου 7 και στο τηλ. 2610-277740.