Διαδικτυακό Τμήμα Δεξιοτεχνίας Βιολιού

Νέο Τμήμα
Διαδικτυακό Τμήμα
Δεξιοτεχνίας Βιολιού

 

Η σολίστ βιολιού Τάνια Σικελιανού θα διδάξει στο Νέο Τμήμα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

Η Τάνια Σικελιανού, με συνεχόμενη δράση, τόσο ως βιολονίστα όσο και ως συνθέτις, θα αναλάβει τη διαδικτυακή διδασκαλία του νέου αυτού Τμήματος. Στόχος μας είναι η διδασκαλία και ανάλυση έργων για σόλο βιολί ή Μουσικής Δωματίου της Κλασικής, Ρομαντικής αλλά και Σύγχρονης εποχής καθώς και η μελέτη της Σύγχρονης Σημειογραφίας. Απευθυνόμαστε σε σπουδαστές Μέσης & Ανωτέρας, αλλά και σε Πτυχιούχους και Διπλωματούχους.

Η Τάνια Σικελιανού γεννήθηκε στην Πάτρα. Ξεκίνησε σπουδές βιολιού και ανώτερων θεωρητικών στην Πάτρα, τις οποίες ολοκλήρωσε µε διπλωµατικές εξετάσεις στην Αθήνα, αντίστοιχα µε τον Γιάννη Γεωργιάδη και τον Μιχάλη Τραυλό. Έχει συµµετάσχει σε διεθνούς φήµης σεµινάρια, όπως το "Summit music festival" στη Νέα Υόρκη µε υποτροφία του Ωνασείου Ιδρύµατος, το "Rencontres Internationales de Jeunesses Musicales" στην Γενεύη, το 7ο "International Masterclass" στη Μπρυζ µε τον Alexander Brussilovsky, στην Αθήνα µε τον Στέλιο Καφαντάρη και στο workshop de Singel Aµβέρσα, 2011 κερδίζοντας τρία βραβεία καλύτερης ερµηνείας πάνω στην σύγχρονη µουσική.

Συνέχισε µαθήµατα βιολιού στο Παρίσι µε τον Alexander Brussilovsky και στο Conservatorium του Amsterdam, µε τις Joyce Tan και Reinette Thiadens. Το 2010-2011 παρακολούθησε το µάστερ του University College της Γάνδης για το βιολί στην σύγχρονη µουσική µε τον Pieter Jannsen και τον George van Dam.

Το 2008 αποφοίτησε µε µεταπτυχιακό στην σύνθεση από το conservatorium του Άµστερνταµ (Καθ. Wim Henderickx). Στο ίδιο ίδρυµα παρακολούθησε επίσης µαθήµατα των Kλaas de Vries, Daan Manneke, Fabio Nieder και σεµινάρια των Theo Loevendie, Tan Dun, Fabio Nieder. Επίσης, έλαβε µαθήµατα µουσικής κινηµατογράφου από τους Jurre Haanstra (2005) και µαθήµατα ηλεκτρονικής µουσικής από τους Jorrit Tamminga και Jοs Zwaanenburg. To ακαδηµαϊκό έτος 2009-2010 παρακολούθησε στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης το Sonologie course.
Έχει πραγµατοποιήσει συναυλίες και ρεσιτάλ σε φεστιβάλ της Ελλάδας, Αµερικής και Ευρώπης. Έχει παρουσιάσει παγκόσµιες πρεµιέρες για σόλο βιολί, γραµµένα για την ίδια και πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα, όπως Μ. Feldman, T. Takemitsu κ.λπ. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερµανία, Εκουαντόρ και στις Η.Π.Α. Έχουν παρουσιαστεί έργα της σε φεστιβάλ όπως Contemporary music Festival - Gaudeamus Music Week, Festival in electronic music - Lüneburg, ενώ τον Μάιο του 2008 παρουσίασε µε επιτυχία την πρώτη της Όπερα "Μήδεια" σε συνεργασία µε την θεατρική σχολή του Άµστερνταµ.

To 2009 και το 2012 στο Διεθνή Διαγωνισµό Σύνθεσης “Βασίλισσα Ελισάβετ”, µε το έργο της "Μορφοπλασία" για πιάνο και ορχήστρα, προκρίθηκε στον ηµιτελικό. Το Σεπτέµβριο του 2010, πήρε το πρώτο βραβείο, στο Διεθνή Διαγωνισµό Όπερας Αndreas Drekis award για την Όπερά της, "Ελίκη Αθάνατος" και ήταν φιναλίστ στο Διεθνή Διαγωνισµό Σύνθεσης Forme Unique 2012 στην Μελβούρνη Αυστραλία.
Είναι µέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών της Genootschap van Nederlandse Componisten (Ένωση Ολλανδών Συνθετών) και του ΚΣΥΜΕ (Κέντρο σύγχρονης µουσικής έρευνας) στην Αθήνα. Η πρώτη της Όπερα ”Μήδεια” αποτελεί µέρος της Βιβλιοθήκης του Conservatorium of Amsterdam.
Τον Αύγουστο του 2014 και το 2017 δίδαξε βιολί και παρουσίασε συναυλίες στο 16ο και 17ο Διεθνές Σεµινάριο Μουσικής στην Κοζάνη. Το Μάιο του 2016 παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα στη Στέγη Γραµµάτων Τεχνών στην Αθήνα το έργο του Luigi Nono, για σόλο βιολί και ηλεκτρονικά, το έργο La lontananza nostalgica utopica futura.
Από την αρχή του 2016 ξεκίνησε ηχογράφηση για σόλο βιολί πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών εν ζωή, στην Αθήνα και τον Νοέµβριο 2016 στην Θεσσαλονίκη.
Επίσης το καλοκαίρι 2017 πραγµατοποίησε σεµινάρια βιολιού στην Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, καθώς και έναν κύκλο συναυλιών από Κλασσική µουσική µέχρι και µουσική του 21ου αιώνα.

www.taniasikelianou.com

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates