Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών

Στο Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής

από το διδακτικό έτος 2019-20
θα διδάξει ο καθηγητής

Χάρης Ζωϊδάκης.


Ο Χάρης Ζωϊδάκης γεννήθηκε στην Πάτρα με καταγωγή από το Αμάρι του Ν. Ρεθύμνου. Από μικρός γαλουχήθηκε με την κρητική μουσική και λαογραφία, μιας κι ο πατέρας του είναι δάσκαλος, ψάλτης και παίζει μαντολίνο. Επιπλέον συμμετείχε σε δραστηριότητες του Συλλόγου Κρητών Πάτρας “Το Αρκάδι”,  όπου και έμαθε κρητικούς χορούς.

Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε εκμάθηση αρμονίου και αργότερα πιάνου. Στα δώδεκα καταπιάνεται με την κρητική λύρα ως αυτοδίδακτος. Με την εισαγωγή του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, μαθητεύει κοντά σε αξιόλογους Μουσικολόγους της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (Λιάβας, Αμαριανάκης, Κάββουρας, Στάθης) και επίσης διδάχθηκε Ταμπουρά από τον Γ. Καραφύλλη για τέσσερα εξάμηνα. Πτυχίο Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών πήρε το 2000.

Τα έτη 2003 & 2004 υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου μουσικού, συνθέτη και μουσικολόγου Χρήστου Τσιαμούλη στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας, στο εργαστηριακό μάθημα εκμάθησης Δρόμων και Μακάμ στην Ελληνική και Ανατολική Μουσική.
Είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονίας και Αντίστιξης με “άριστα παμψηφεί”.

Έχει συμμετάσχει παίζοντας κρητική λύρα , πολίτικη λύρα, λαούτο και μαντολίνο, σε πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει συνεργαστεί με τα χορευτικά τμήματα του Α.Ε.Ι και Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας καθώς και άλλων φορέων (σύλλογος Κρητών, σωματεία κ.ά).
Διδάσκει κρητική λύρα, πολίτικη λύρα, ταμπουρά, λαούτο (στεριανό και κρητικό) στη Δημόσια Εκπαίδευση στα Μουσικά Σχολεία Βαρθολομιού και Πάτρας, ανελλειπώς από το 2003 έως σήμερα.

Το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών δημιουργήθηκε το διδακτικό έτος 2010-11 και την πρώτη του συναυλία την πραγματοποίησε την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2011, στις 9μ.μ., με τους καθηγητές του Τμήματος Γιάννη Παναγιωτόπουλο και Γιάννη Τσεντούρο, σε θαλασσινές μελωδίες των νησιών μας και σε τραγούδια της στεριανής Ελλάδας που μιλούν για αγάπη (στοιχεία από το Αρχείο της “Φιλαρμονικής”). Η Συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

Η Ορχήστρα του τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών έδωσε αρκετές συναυλίες στην Αίθουσα Συναυλιών της “Φιλαρμονικής”, συνέπραξε με άλλους φορείς της πόλης (Πανύμνητος, Φωκαεύς, Πολυφωνική Χορωδία, κ.ά.) και με μουσικούς εκτός της Πάτρας, όπως με τον Χρήστο Τσιαμούλη και τον Haig Yazdjian.
Από το διδακτικό έτος 2019-20 την διδασκαλία έχει ο καθηγητής Χάρης Ζωϊδάκης.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates