Dr. Maybe Darling - μια παράσταση της Τζένης Αργυρίου (20-22.05.2011)

Μετά από την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη, και στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας η παράσταση Dr.Maybe Darling περιοδεύει στην Πάτρα.

20/21/22 Μαΐου, Λιθογραφείο, Πάτρα

 

Σύντομη περιγραφή παράστασης: 

Η Dr. Maybe Darling είναι μια περφόρμανς που συνδυάζει κίνηση, λόγο, εικόνα και τεχνολογία. Η εικόνα (ζωντανή κάμερα και προ-μαγνητοσκοπημένα βίντεο) και ο λόγος (ζωντανός και ηχογραφημένος) βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τον ερμηνευτή στη σκηνή και είναι απαραίτητα στοιχεία για την εξέλιξη της ιστορίας. Το σώμα αφυπνίζεται σταδιακά και παίρνει τον πρώτο λόγο. Η παράσταση θεματικά διερευνά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από πολλές επιστημονικές πλευρές και αναρωτιέται κατά πόσον ο τρόπος που αποφασίζουμε επηρεάζεται από τις φαινομενικά πολλές αλλά ουσιαστικά λίγες επιλογές που οι σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν στον άνθρωπο. Το κοινό κατά την είσοδο του στο εργαστήριο της Dr.Darling καλείται προαιρετικά να συμμετέχει στην έρευνα για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου.

 

Σύντομη περιγραφή σεναρίου: 

Η Dr. Maybe Darling προετοιμάζει, στο εργαστήριο της, τη διάλεξη που πρόκειται να δώσει με θέμα το αίνιγμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Η διάλεξη αρχίζει εξετάζοντας τη δομή και τη λειτουργία του σύγχρονου ανθρώπινου εγκέφαλου. Καθώς όμως εξελίσσεται η Doctor έρχεται αντιμέτωπη με τις μη συγκλίνουσες επιστημονικές, και όχι μόνο, απόψεις και η ανάγκη της να κατανοήσει αναπάντητα έως τώρα ερωτήματα την οδηγεί σε ένα ταξίδι μέσα στον εγκέφαλο της. Χρησιμοποιεί τον εαυτό της για τα πειράματά της ονομάζοντας τον Maybe. Γίνεται ταυτόχρονα ο επιστήμονας και το πείραμα του.

 

Σύντομο Ιστορικό:

Η παράσταση στηρίζεται σε πολυετή έρευνα που Ξεκίνησε το 2006 στη Λισσαβόνα με αφορμή το πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνών Pepinieres Europeennes pour Jeunes Artistes ΜAP XXL. Από τότε έχει εμπλουτιστεί με οπτικό και ακουστικό υλικό, συνεντεύξεις, βιβλιογραφία και βιντεογραφία πάνω στο θέμα της διαδικασίας λήψης απόφασης και της ελευθερίας της βούλησης και έχει πάρει διαφορετικές μορφές και ως προς το σενάριο και  ως προς τη σκηνική εγκατάσταση. Το Dr.Maybe Darling είναι ένα έργο στο οποίο η έρευνα γίνεται μέρος του υλικού της παράστασης. Λόγω της φύσης του, το έργο θα βρίσκεται μια ζωή υπό εξέλιξη και θα προσαρμόζεται κάθε φορά βάση νέων δεδομένων. Πρώιμες εκφάνσεις του έχουν παρουσιαστεί με τον τίτλο makeup_you®mind στο Lugar Comum στη Λισσαβόνα, στο Abbaye de Neumuster στο Λουξεμβούργο (2006), στη Judson Church του   Movement Research στη Νέα Υόρκη (2007) και στους Αλευρόμυλους Σαραντόπουλου στην Αθήνα (2009). Η τελευταία μορφή του έργου με τον τίτλο Dr. Maybe Darling παρουσιάστηκε μέσα σε μία Τέντα/Θόλο στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς, Αθήνα (2010). Τέλη του 2010 το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας δίνει έναυσμα για την ολοκλήρωση του έργου σε θεατρικό χώρο και έτσι αρχίζει η περιοδεία της.

 

Παραστάσεις:

Πότε: Παρασκευή 20, Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου ώρα 21:30 

Που: Θέατρο Λιθογραφείο, Μαίζωνος 164β, Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 328394

Την Παρασκευή 20/05 μετά την παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό στην οποία θα συμμετέχει και ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής κ. Κούβελας Ηλίας.

Τιμή εισιτηρίου: 12€ γενική είσοδος

Παράλληλα με τις παραστάσεις θα δωθεί ένα σεμινάριο βασισμένο στους προβληματισμούς και στο κινητικό υλικό της παράστασης στην Ακαδημία Χορού, Καραΐσκάκη 125, Σάββατο 21/05 13:00-15:00 και Κυριακή 22/05 12:00-14:00. Για περισσότερες πληροφορίες τηλ.2610 279544

 

Στην παράσταση περιλαμβάνονται συνεντεύξεις των: 

Ηλία Κούβελα – Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής Σχολής, 

Αριστείδη Μπαλτά - Καθηγητή Φιλοσοφίας των Επιστημών,

Θανάση Τζαβάρα -  Ψυχίατρου / Ψυχαναλυτή.

 

Συντελεστές παράστασης

Σύλληψη - Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Αργυρίου Τζένη

Ερμηνευτικό Alter : Σιάμου Σταυρούλα

Εικόνα – Βίντεο: Σωτηρίου Λίλα

Βοηθοί χορογράφου: Σιάμου Σταυρούλα, Βαρσάμη Ανδρομάχη

Πρωτότυπη Μουσική και live : Πούλιος Γιώργος

Φωτισμός: Μιχόπουλος Θόδωρος

Σκηνογραφία και Ενδυματολογία: Δεληδήμος Χρήστος, Μακαρούνη Δέσποινα

Εφαρμογή προγράμματος: Πάνος Τσαγκαράκης 

Οργάνωση περιοδείας/παραγωγής: Αργυρίου Μαρία

Γραφιστικά: Antidot

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates