Σεμινάριο Αυτοσχεδιασμού (10.06.2017)

Σεμινάριο αυτοσχεδιασμού

διδάσκει ο καθηγητής κλασσικής κιθάρας

και κοντραμπάσσου

Χάρης Πεγιάζης

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, ώρα 10.30-13.00

 

Η ετυμολογία της λέξης Αυτοσχεδιασμός έγκειται στην εξής σύνοψη: η διαδικασία - ικανότητα που ακολουθείται με εφευρετικό τρόπο προς επίλυση ενός ζητήματος και μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια. Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως εκτός στερεοτύπων (άτυπη μέθοδος) πράγμα που δηλώνει την μοναδικότητα της, άρα και την ικανότητα του δημιουργού της. Για παράδειγμα η χρήση μιας συσκευής ή αντικειμένου με διαφορετικό τρόπο από αυτόν για τον οποίο υπάρχει. Ο μουσικός αυτοσχεδιασμός προσδιορίζεται στη συνθετική διαδικασία που συμβαίνει σε παρόντα χρόνο από τον ερμηνευτή – εκτελεστή της.

Πιο συγκεκριμένα και αυτό κυρίως στη Δυτική μουσική, μπορούμε να ορίσουμε τον αυτοσχεδιασμό ως το βαθμό απόκλισης μεταξύ παρτιτούρας και εκτέλεσης, όταν συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Ο όρος αυτοσχεδιασμός ενυπάρχει και διδάσκεται σε όλες τις τέχνες (θέατρο, χορός, συγγραφή, ζωγραφική).

Αυτοσχεδιασμό χρησιμοποιούμε καθημερινά σε ποικίλες λειτουργίες μας, εφόσον μόνο στη βάση της μπορεί να προβλεφθεί. Ας αναρωτηθούμε πόσο αυτοσχεδιαστική είναι η έκβαση της επικοινωνίας μας με κάποιον φίλο μας σε ένα καφέ! Είναι αναγκαία και χρήσιμη η καλλιέργεια του μουσικού αυτοσχεδιασμού;

Ο Χάρης Πεγιάζης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1976. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασσική κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά στις τάξεις Γ. Μουλουδάκη και Γ. Βουτσινά, αντίστοιχα. Το 2002 αποφοιτά το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, με πτυχιακή στην Τζαζ πρωτότυπη μουσική και το 2007 αποκτά Δίπλωμα Κοντραμπάσου από το Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του Α. Κάζαγλη.

Ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής με συμμετοχές στην "Εβδομάδα Ελληνικής Μουσικής" (Κέρκυρα 2000), workshops Δημοτικού Ωδείου Πατρών 2003, "Μουσικός Μάϊος" 2010 (Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών), 3ο εργαστήρι σύγχρονης μουσικής, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2009, Ionian jazz ensemble, περιοδικό τζαζ & jazz 2002, καθώς και μουσική για θέατρο. Καλλιτεχνική δραστηριότητα ως Κοντραμπασίστας με συμμετοχές σε σχήματα της ελληνικής τζαζ και έντεχνης μουσικής, δίπλα σε μουσικούς όπως: Μ. Φραγκούλης, Ζ. Τηγανούρια, Γ. Κοντραφούρης, Τ. Πατερέλης, Μ. Μπενετάτος, Δ. Δημητριάδης, Μ. Φαραντούρη, Σ. Ντούβας, κ.α. Συνεργασίες με την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων Δ. Πάτρας, Πολυφωνική, Δημοτικό Ωδείο και το ΔΗΠΕΘΕ, στην τοπική κοινωνία.

Το 2012 δημιουργεί το σχήμα Nuevo Siete πραγματοποιώντας αφιέρωμα στη μουσική του A. Piazzolla και το αργεντίνικο τάνγκο. Από 2009 είναι μόνιμος καθηγητής στο Μουσικό σχολείο Πάτρας και διδάσκει κλασσική κιθάρα στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών.

Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία του Ωδείου, Ρήγα Φερραίου 7, τηλ. 2610-277740.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates