Σεμινάριο πιάνου με τον Ευάγγελο Σαραφιανό (17.02.2013)

Σεμινάριο Πιάνου

με τον Ευάγγελο Σαραφιανό

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, 12 π.μ.

 

Ο Ευάγγελος Σαραφιανός από τις πρώτες του εμφανίσεις (Ελβετία, Ιαπωνία) απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση. Ακολούθησαν συναυλίες στη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, που κατέκτησαν κοινό και κριτικούς. Στα εγκαίνια της Όπερας του Καΐρου, το 1989, ο διεθνής Τύπος χαρακτήρισε την ερμηνεία του της Σονάτας του Liszt, "φως ανώτερο", ενώ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στην Ιαπωνία το μεγαλύτερο περιοδικό κριτικής της χώρας έγραψε: "μουσική που αιωρείται και μετά την παράσταση".

Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τον Γ. Αρβανιτάκη,  απ΄ όπου απεφοίτησε με Δίπλωμα και Α΄ Βραβείο Παμψηφεί και συμπλήρωσε τις σπουδές του με τον Βασ. Δαρακλή. Παράλληλα φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών (1978-1983).

Με υποτροφία του Μουσικού Σωματείου "Τζίνα Μπαχάουερ" συνέχισε στη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας και απεφοίτησε το 1987 με το Ανώτατο Δίπλωμα. Εκεί ήρθε σε επαφή με προσωπικότητες όπως ο Λουτσιάνο Μπέριο, ο Ολιβιέ Μεσσιάν και ο Βιτόλντ Λουτοσλάβσκι. Το 1986 βραβεύτηκε στον πανελβετικό Διαγωνισμό Πιάνου "Winterthur" και έλαβε την υποτροφία του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης".

Την περίοδο 1987-1991 ασχολήθηκε με όργανα εποχής (Hammerklavier, Τσέμπαλο, Κλαβίχορδο) στο Ινστιτούτο Μελετών και Έρευνας Παλαιάς Μουσικής της Schola Cantorum Basiliensis και στο Conservatoire της Λωζάννης, απ΄ όπου πήρε Δίπλωμα στο Τσέμπαλο.

Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς: ατομικά ρεσιτάλ και εμφανίσεις ως Σολίστ με Ορχήστρες και Σύνολα Μουσικής Δωματίου στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αίγυπτο, καθώς και ηχογραφήσεις για την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο (μεταξύ άλλων και ζωντανές μεταδόσεις για τη Radio DRS II της Ελβετίας). Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελβετία (“Crans Montana” και Διεθνείς Μουσικές Ημέρες "Μποχουσλάβ Μαρτινού"), καθώς και στην Ιαπωνία.

Το Σεπτέμβριο του 1997, σε περιοδεία στην Ιαπωνία, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Πολιτιστικών Δρώμενων "Γιοσίντα Σάνσο" στο Κιότο, όπου του απενεμήθη ο "τιμητικός τίτλος του  αρχιμουσικού". Το 1999 σε μια εκτεταμένη περιοδεία στο Τόκυο, την Οσάκα, το Κιότο και το Κόμπε ερμήνευσε έργα Σοπέν για τα 150 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη. Το 2000 έπαιξε στο Τόκυο, υπό την αιγίδα του Δήμου Σιντζούκου της πόλης του Τόκυο, για τα 100 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας- Ιαπωνίας. Έκτοτε εμφανίζεται κάθε χρόνο στις μεγάλες αίθουσες της Ιαπωνίας δίνοντας παραλλήλως και masterclasses.

Την περίοδο 1996-1998 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Διεθνών Μουσικών Ημερών "Μποχουσλάβ Μαρτινού" στη Βασιλεία.

Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης σολίστ όπως: Ιβάν Μονιγκέττι, Ζαν-Ζακ Καντόροφ, Ράφαελ Όλεγκ και Γκόρνταν Νίκολιτς. Με έδρα τη Βασιλεία διδάσκει στο Konservatorium της Ζυρίχης, θέση που του δόθηκε μετά από Διαγωνισμό, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 100 υποψήφιοι.

Έχει ερμηνεύσει έργα Σοπέν που κυκλοφορούν σε CD από την Ελβετική εταιρεία Cantando.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates