Η Ντιάνα Βρανούση στη "Φιλαρμονική" (23.11.2019)

Η διακεκριμένη πιανίστα

Ντιάνα Βρανούση

στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, 8 μ.μ.

 

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, στις 8μ.μ. η διακεκριμένη πιανίστα Ντιάνα Βρανούση θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου στην Αίθουσα Συναυλιών της "Φιλαρμονικής".

Το ρεσιτάλ της θα εστιάσει σε δύο άγνωστους συνθέτες Ελληνικής καταγωγής που έζησαν και δημιούργησαν στο Παρίσι τον 19ο αιώνα. Έργα του Camille Marie Stamaty (1811-1870) και της Mario Foscarina Damaschino (1850-1921), θα ακουστούν για πρώτη φορά στην Πάτρα. Η πρώτη τους παρουσίαση έγινε από την ίδια το 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο ίδιο ρεσιτάλ θα ερμηνευτούν σύντομα έργα συνθετών που ανήκουν στην εποχή του ρομαντισμού, όπως G. Faure, E. Chabrier, C. Saint-Saens και R. Schumann. Λόγω της πρωτοτυπίας και της ιδιαιτερότητας του ρεσιτάλ θα προηγηθεί των ερμηνειών σύντομη εισαγωγική ομιλία του κριτικού και ιστορικού μουσικής Γιώργου Μονεμβασίτη.

 

Ντιάνα Βρανούση. Γεννήθηκε στο Παρίσι. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών, με υποτροφία. Αποφοίτησε δεκαεννέα ετών με δίπλωμα πιάνου (Α Βραβείο παμψηφεί), πτυχίο αρμονίας (άριστα και διάκριση) και πτυχίο αντίστιξης και φούγκας (άριστα παμψηφεί).

Μετά από διαγωνισμό κέρδισε υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών  για έξι χρόνια σπουδών πιάνου στο Παρίσι. Εκεί σπούδασε στην Ecole Normale de Musique, απ’ όπου αποφοίτησε με Licence de Concert (δίπλωμα σολίστ). Στο Παρίσι μελέτησε επίσης για τρία χρόνια με τον Pierre Sancan καθώς και με την Yvonne Loriod έργα του σύγχρονου πιανιστικού ρεπερτορίου και κυρίως έργα του Olivier Messiaen.
Συμμετείχε  στα σεμινάρια του Γιάκοβ Ζακ και της Μπέλα Νταβίντοβιτς στη Μουσική Ακαδημία της Βαϊμάρης. Διεύρυνε έτσι σημαντικά τους μουσικούς της ορίζοντες αλλά και τις ερμηνευτικές της προσδοκίες, αναπτύσσοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, το οποίο εκτείνεται από την προκλασική μουσική μέχρι τις σύγχρονες αναζητήσεις.

Έδωσε πολυάριθμα ρεσιτάλ και συμμετείχε σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ίδρυμα Κακογιάννη και σε άλλους συναυλιακούς χώρους), σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Παρίσι, Ρώμη, Φλωρεντία, Λονδίνο, Μασσαλία, Βρυξέλλες κ.α.). Εμφανίστηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως τα «Παγκόσμιες Μουσικές Μέρες», «Δημήτρια», «Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Νάπολης», «Διεθνείς Εβδομάδες Μουσικής της Ορλεάνης», «MIDEM – Classique» στις Κάνες, «Ελληνικό Φεστιβάλ  του Λονδίνου», «Φεστιβάλ Παλέρμο».

Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα τα κοντσέρτα για πιάνο των Francis Poulenc και Igor Stravinsky, καθώς και έργα για πιάνο των Darius Milhaud και Olivier Messiaen.

Το 2002 εγκαινίασε με ρεσιτάλ το ανακαινισμένο Βουλευτικό (Πρώτη Βουλή των Ελλήνων) στο Ναύπλιο, ενώ τον Απρίλιο του 2016 συμμετείχε ως σολίστ στην εκδήλωση των εγκαινίων του ανακαινισμένου σπιτιού στην Ξάνθη, στο οποίο γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Τον Ιανουάριο του 2018 παρουσίασε σε ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε πρώτη εκτέλεση, έργα δυο Ελλήνων συνθετών της διασποράς, που έζησαν στο Παρίσι τον 19ο αιώνα.

Συνεργάστηκε επανειλημμένα με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και έχει στο ενεργητικό της πολλές πρώτες ερμηνείες έργων για πιάνο σημαντικών Ελλήνων συνθετών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε συχνά στις εκδηλώσεις της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους Έλληνες μουσικούς, όπως ο Αντώνης Κοντογεωργίου, η Στέλλα Γαδέδη, ο Σπύρος Μουρίκης, η Μαριλένα Δωρή, ο Δημήτρης Τηλιακός, η Ειρήνη Καράγιαννη, η Χαρά Κεφαλά κ.α.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και έχει μαγνητοσκοπήσει μουσικά προγράμματα για την τηλεόραση. Ηχογράφησε επίσης για τη Γαλλική και τη Γερμανική Ραδιοφωνία. Συνεργάστηκε με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ., όταν διευθυντής του ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις ως σολίστ πιάνου, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών.
Συμμετείχε στην ηχογράφηση πέντε δίσκων με έργα Ελλήνων συνθετών (Σκαλκώτας, Γ.Α. Παπαϊωάννου, Τραυλός κ.α.). Από τη δισκογραφική εταιρεία MUSICA VIVA εκδόθηκε προσωπικό ηχογράφημά της (LP, CD) με έργα για σόλο πιάνο.

Δίδαξε πιάνο για πολλά χρόνια στο Ωδείο Αθηνών.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών με τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates