Συναυλία της Ορχήστρας Αστικής Λαϊκής Μουσικής (29-04-2018)

“Άγνωστες πτυχές του αστικού λαϊκού τραγουδιού

την εποχή του γραμμοφώνου”

Η "Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής"

της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών

Κυριακή 29 Απριλίου 2018, ώρα 8.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Η “Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών παρουσιάζει “Άγνωστες πτυχές του αστικού λαϊκού τραγουδιού την εποχή του γραμμοφώνου” στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 ώρα έναρξης 8.30μ.μ. Η επιμέλεια-διδασκαλία-ενορχήστρωση ανήκει στον μουσικό Σπύρο Δελέγκο, καθηγητή της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

Στην εκδήλωση αυτή θα φωτιστούν άγνωστες πτυχές του αστικού λαϊκού τραγουδιού της εποχής του γραμμοφώνου με έμφαση στην περίοδο του μεσοπολέμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικούς σκοπούς [1926-1952], από τα οποία κάποια έχουν εγγραφεί στην κοινή συνείδηση ως Ρεμπέτικα και ανήκουν σε συνθέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Δημήτρης Σέμσης ή “Σαλονικιός”, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου και κάποια προέρχονται από τον ευρύ χώρο της ανώνυμης δημιουργίας της αστικής παράδοσης.

Η “Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” στην παρούσα φάση απαρτίζεται από 21 μουσικούς συνδυάζοντας νυκτά έγχορδα (μαντολίνο, μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κιθάρες), πνευστά (κλαρίνο, φλάουτο, τρομπέτα), ακορντεόν, βιολί και κρουστά. Η ορχήστρα επικεντρώνεται στην αστική λαϊκή μουσική του παρελθόντος - ενός αρκετά πολυδιάστατου πεδίου λόγω των καταβολών από Ανατολή και Δύση - με στόχο να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πληθώρα των πτυχών της μουσικής αυτής.

Πρόκειται για ένα ιδιάζον εγχείρημα λόγω της συνύπαρξης οργάνων διαφορετικής φύσεως, που δεν είθισται να συναντιόνται στη συγκεκριμένη μουσική, αλλά και λόγω της ενορχήστρωσης, η οποία, ενώ κινείται με σεβασμό και χωρίς εμμονή στο πλαίσιο του παλαιού ύφους, περιλαμβάνει και κάποιες προσεγγίσεις με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά. Η γενικότερη πρωτοβουλία εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τις λεγόμενες “εστουδιαντίνες”, ορχήστρες, όπου εμφανίστηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και ερμήνευαν λαϊκή μουσική των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής (Πόλη, Σμύρνη, Αθήνα κ.ά.).

Οι μουσικοί που απαρτίζουν την Ορχήστρα είναι:
Αυγουστίνος Αγγελής, Γιώργος Μοιράγιας, Θεόδωρος Ντόλκας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Τάσος Τσεκούρας, Ανδρέας Κούφης, Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Δημήτρης Πετρίδης, Εύη Αγγελοπούλου, Εύη Ασπιώτη, Βαγγέλης Κουτσογιάννης, Σπύρος Μελιτσόπουλος, Νάσος Μπαρδάκης, Γιάννης Σαλαμαλίκης, Νίκος Φραγκούλης, Γιώργος Ανδριόπουλος, Λευτέρης Πετρόπουλος, Αριστείδης Λαύκας, Κωνσταντίνος Σταυριανός, Μαίρη Κάργα, Διονυσία Καραμπουρνιώτη και Νίκος Φραγκούλης.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φεραίου 7, τηλέφωνο: 2610-277740.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates