Συναυλία με τον Haig Yazdjian (18-03-2018)

Συναυλία με τον

Haig Yazdjian

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, 8.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, στις 8.30μ.μ. ο Haig Yazdjian θα συμπράξει με την Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής world-jazz μουσικής σκηνής την τελευταία δεκαετία, ο εξαίρετος σολίστας μουσικός (στο ούτι), συνθέτης και ερμηνευτής, Χάικ Γιαζιτζιάν, θα ερμηνεύσει μερικές από τις πιο γνωστές του συνθέσεις, αναμειγνύοντας ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου καθώς επίσης και μουσική μέσα από την ελληνική παράδοση.

Αρμένιος στην καταγωγή, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Συρία, ο Χάικ Γιαζιτζιάν ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Εδώ ανακάλυψε τη μαγεία της Ανατολίτικης μουσικής, αλλά και το όργανο με το οποίο εκφράζεται δημιουργικά, το ούτι. Η δεξιοτεχνία του στο ούτι αλλά και η ιδιαίτερη αισθαντικότητα της φωνής του τον καθιέρωσαν γρήγορα σε μία από τις πολλά υποσχόμενες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Συνεργάστηκε δημιουργικά με πολλούς Ελληνες συνθέτες και ερμηνευτές (Νίκο Ξυδάκη, Μιχάλη Νικολούδη, Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.α.) όσο και με σολίστες διεθνούς κύρους (Glen Velez, Omar Faruk Tekbilek, Loreena McKennitt, Theodossii Spassov, Djivan Gasparyan κ.α.).

Κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Talar (αειθαλές), το 1996 γεγονός που τον ανέδειξε σε έναν από τους πολλά υποσχόμενους συνθέτες της γενιάς του. Το 1998, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του Garin και το single Gift, που εδραιώνει το σεβασμό και την αναγνώριση του Χάικ. Το καλοκαίρι του 2000 κυκλοφορεί σε cd η μουσική του για το έργο Το κτήνος στο φεγγάρι, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα στροφή στις μουσικές του αναζητήσεις. Το 2001, κυκλοφορεί ο δίσκος Yeraz, σ’ ένα σημείο εκφραστικής και εκτελεστικής ωριμότητας του συνθέτη, ένας ονειρικός κόσμος για ακροατές με τις ίδιες ευαισθησίες. Το 2007, κυκλοφορεί ο δίσκος Amalur, με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Ara Dinkjian. Στο δίσκο αυτό, ο Χάικ Γιαζιτζιάν ερμηνεύει για πρώτη φορά τραγούδια με ελληνικό στίχο, ενώ -επίσης για πρώτη φορά- χρησιμοποιεί ένα όργανο δικής του επινόησης, το ηλεκτρικό ούτι.

O Haig Yazdjian έρχεται στην Πάτρα καλεσμένος από τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο, καθηγητή του τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, για να συνεργαστεί με την ορχήστρα και τους μαθητές του τμήματος.

Η Συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της “Φιλαρμονικής”, στη Ρήγα Φεραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates