Συναυλία της Ορχήστρας Αστικής Λαϊκής Μουσικής (20-06-2017)

18η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2017

Συναυλία της

Ορχήστρας Αστικής Λαϊκής Μουσικής

της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, ώρα 10μ.μ.

(πλατεία Τριών Ναυάρχων έναντι του "cafe Το νέον)

Είσοδος ελεύθερη

 

Η "Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής" της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών παρουσιάζει “Αστικά λαϊκά τραγούδια της εποχής του γραμμοφώνου [1926-1952]” την Τρίτη 20 Ιουνίου, ώρα 10μ.μ. στην πλατεία Τριών Ναυάρχων έναντι του "cafe To νέον" στα πλαίσια της "18ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2017". Η επιμέλεια-διδασκαλία-ενορχήστρωση ανήκει στο μουσικό Σπύρο Δελέγκο, καθηγητή της  Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

Η ενός έτους “Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” απαρτίζεται από 29 μουσικούς, συνδυάζοντας νυκτά έγχορδα (μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κιθάρες, μπάσο), πνευστά (κλαρίνο, φλάουτο, τρομπέτα, άλτο και τενόρο σαξόφωνο), πιάνο, ακορντεόν και κρουστά. Η ορχήστρα επικεντρώνεται στην Αστική Λαϊκή μουσική του παρελθόντος - ενός αρκετά πολυδιάστατου πεδίου λόγω των καταβολών από Ανατολή και Δύση - με στόχο να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πληθώρα των πτυχών της μουσικής αυτής.

Πρόκειται για ένα ιδιάζον εγχείρημα λόγω της συνύπαρξης οργάνων διαφορετικής φύσεως, που δεν είθισται να συναντιόνται στη συγκεκριμένη μουσική, αλλά και λόγω της ενορχήστρωσης, η οποία, ενώ κινείται με σεβασμό και χωρίς εμμονή στο πλαίσιο του παλαιού ύφους, περιλαμβάνει και κάποιες προσεγγίσεις με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά. Η γενικότερη πρωτοβουλία εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τις λεγόμενες “εστουδιαντίνες”, ορχήστρες, όπου εμφανίστηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το Β` Παγκόσμιο πόλεμο και ερμήνευαν λαϊκή μουσική των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής (Πόλη, Σμύρνη, Αθήνα κ.ά.).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικούς σκοπούς, από τα οποία κάποια έχουν εγγραφεί στην κοινή συνείδηση ως Ρεμπέτικα και ανήκουν σε συνθέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου και κάποια προέρχονται από τον ευρύ χώρο της ανώνυμης δημιουργίας της αστικής παράδοσης.

Μπουζούκια 1: Γιώργος Μοιράγιας, Θύμιος Μπούντας, Γιώργος Νικολόπουλος, Θεόδωρος Ντόλκας, Κώστας Τσιμπούκης.

Μπουζούκια 2: Γιάννης Καραντζιάς, Ανδρέας Κούφης, Θοδωρής Μενεγής, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Τάσος Τσεκούρας.

Μπαγλαμάδες: Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Ισμήνη Κούφη.

Κιθάρες: Εύη Ασπιώτη, Θοδωρής Βλαχογιάννης, Απόστολος Γουγουλάκης, Γιώργος Νικολακόπουλος, Τάκης Σπυράτος, Νικόλας Φελώνης, Νίκος Φραγκούλης.

Πνευστά. Τρομπέτα: Γιώργος Ανδριόπουλος / Άλτο σαξόφωνο: Γιάννης Βουτσάς

Τενόρο σαξόφωνο: Θανάσης Σπηλιωτόπουλος / Φλάουτο, Κλαρίνο: Λευτέρης Πετρόπουλος

Ακορντεόν: Κωνσταντίνος Σταυριανός

Κρουστά: Μαίρη Κάργα

Τραγούδι: Θοδωρής Βλαχογιάννης, Απόστολος Γουγουλάκης, Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Θεόδωρος Ντόλκας, Νίκος Φραγκούλης.

Επιμέλεια-ενορχήστρωση-διδασκαλία: Σπύρος Δελέγκος (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι)


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί έναντι του "cafe To νέον" στην πλατεία Τριών Ναυάρχων 42 & Μαιζώνος.

Πληροφορίες στη Γραμματεία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7, τηλ: 2610-277740.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates