Συναυλία με το "Φωνητικό Σύνολο Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών" (23-04-2016)

STABAT MATER

με το "Φωνητικό Σύνολο της

Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών"

Διδασκαλία-Διεύθυνση: Μαρίνα Ρετσκάλοβα

Σάββατο 23 Απριλίου 2016, 9μ.μ.

Καθολικός Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα Πατρών 

Είσοδος ελεύθερη

 

Πασχαλινή Συναυλία διοργανώνει η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 στις 9μ.μ., στον Καθολικό Ι. Ν. Αγ. Ανδρέας.

Το "Φωνητικό Σύνολο Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών" θα ερμηνεύσει το Stabat Mater του Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736). Σολίστ θα είναι η σοπράνο Marina Rechkalova και η μέτζο-σοπράνο Μαρουτσέλλα Γασπαρινάτου. Στο όργανο θα συνοδεύσει η Νίνα Μεταξά.

Stabat Mater Dolorosa («Ίστατο η Μήτηρ Τεθλιμμένη»). Θρησκευτικό ποίημα για την ολονυκτία της Παρθένου Μαρίας στο Σταυρό του Χριστού, που χρησιμοποιείται ως «σεκουέντσα» στη Ρωμαιοκαθολική λειτουργία από το 1727, σε μελωδία γρηγοριανού μέλους. Η πατρότητα του κειμένου κάποτε αποδόθηκε στον Τζιάκοπο ντε Μπενετέτι, γνωστόν ως Τζιακοπόνε ντα Τόντι (περ. 1228-1306). Μεταξύ των πολλών που έγραψαν μελοποιήσεις είναι οι: Παλεστρίνα, Περγκολέζι, Χάϊντν, Ροσσίνι, Βέρντι, Ντβόρζακ, Σιμανόφσκι, κ.ά.

Το "Φωνητικό Σύνολο Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών" δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2008. Έχει την μορφή γυναικείου σχήματος επαγγελματικού επιπέδου, αποτελούμενο από χορωδούς με κοινό ενδιαφέρον για τη μουσική εκτέλεση έργων του παγκοσμίου χορωδιακού ρεπερτορίου από όλες τις μουσικές εποχές με ιδιαίτερη προτίμηση σε κλασικούς συνθέτες.

Μέχρι σήμερα το Φωνητικό σύνολο έχει ερμηνεύσει έργα για γυναικεία χορωδία a capella των Bucstehude, Certon, Bach, Mozart, Mendelssohn, Tchaikovsky, Vissink, Gardel, Leontovich, Δροσίτη, Χαλιάσα, Κανά, Λάλλα, Τσέφου, κ.α. Έχει συμπράξει με την ορχήστρα Πατρών, με την Academica Athens Orchestra και έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Φεστιβάλ Σύρου, και στον "Μουσικό Μάϊο" στην Πάτρα.

Από την ίδρυσή του, το σύνολο διδάσκει και διευθύνει η Marina Rechkalova.


Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates