Συναυλία σπουδαστών του τμήματος "Αστικής Λαϊκής Μουσικής" (10-06-2015)

Συναυλία σπουδαστών του τμήματος

Αστικής Λαϊκής Μουσικής

 Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015,  ώρα 8.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Το τμήμα “Αστικής λαϊκής μουσικής” της σχολής Παραδοσιακής μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, με υπεύθυνο διδασκαλίας το Σπύρο Δελέγκο, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015, ώρα 8.30μ.μ., εκδήλωση με τίτλο “Η μείζονα συγχορδία και το χρωματικό διάστημα σε 7 μακάμια”, Ρεμπέτικα τραγούδια και σκοποί της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου (1927-1947).

Το μουσικό είδος του Ρεμπέτικου, μέρος της Αστικής Λαϊκής Μουσικής του παρελθόντος, αποτελεί προϊόν μιας ισχυρότατης πολιτισμικής ζύμωσης ανάμεσα στις δύο μεγάλες μουσικές φιλοσοφίες: της Δύσης και της Ανατολής. Όροι, όπως «συγχορδία» από τη Θεωρία της Αρμονίας της Δύσης και «μακάμια» από τη Θεωρία των Μακάμ της Ανατολής, συναντιούνται  με ιδιάζοντα τρόπο μέσα στο μουσικό φαινόμενο του εν λόγω είδους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει κομμάτια που αναπτύσσονται μελωδικά σύμφωνα με 7 μακάμια: Χιτζάζ, Ζιργκιουλελί Χιτζάζ, Ουζάλ, Ζιργκιουλελί Σουζινάκ, Πειραιώτικος, Χιτζασκιάρ και Αραμπάν, όπως εκφράζονται στο ίσα-συγκερασμένο διαστηματικό περιβάλλον. Στο εν λόγω περιβάλλον κοινά γνωρίσματα αυτών είναι η βασική συγχορδία εναρμόνισης, η οποία είναι η μείζονα - κοινώς ματζόρε- και το χρωματικό διάστημα (τριημιτόνιο), που εμπεριέχεται στην πενταχορδική ή τετραχορδική δομή της βάσης του εκάστοτε μακαμιού.

Θα ακουστούν δημιουργίες της προπολεμικής και μεταπολεμικής γενιάς συνθετών, όπως του Μάρκου Βαμβακάρη, Ανέστη Δελιά, Ιωάννη Δραγάτση, Γιώργου Μητσάκη, Γιώργου Μπάτη, Παναγιώτη Τούντα κ.α.

Το ρεπερτόριο αυτό αποτελεί καρπό του μουσικού εργαστηρίου που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου 2014-2015 από τους μαθητές του τμήματος “Αστικής Λαϊκής Μουσικής” και τον υπεύθυνο διδασκαλίας Σπύρο Δελέγκο. Επιπλέον θα παρουσιαστούν και οργανικές συνθέσεις μαθητών, οι οποίες προέκυψαν μέσα από την εκπαιδευτική τους εμπειρία και τριβή με σαφείς αναφορές στα παραπάνω μακάμια.


Συμμετέχουν:

Θοδωρής Βλαχογιάννης: κιθάρα, τραγούδι

Γιάννης Βουτσάς: κιθάρα, τραγούδι

Θάνος Γεωργαντής: κιθάρα

Κυριάκος Δουλγέρης: κιθάρα, τραγούδι

Πάνος Ιωάννου: τζουράς, τραγούδι

Διονυσία Καραμπουρνιώτη: μπαγλαμάς, τραγούδι

Σπύρος Μακρής: τρίχορδο μπουζούκι

Γιώργος Μοιράγιας: τρίχορδο μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι

Μάνος Τζάνος-Βρυωνάκης: κιθάρα

Αργύρης Ψάχος: κιθάρα, τραγούδι


Υπεύθυνος διδασκαλίας

Σπύρος Δελέγκος: τρίχορδο μπουζούκι, κιθάρα, τραγούδι


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών “Κων. Κυδωνιάτης” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates