Έκθεση Λύρας του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου (01-10-2014)

Έκθεση Λύρας

του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου

 1 - 7 Οκτωβρίου 2014

είσοδος ελεύθερη

Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνει την Έκθεση Λύρας του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, Μουσικού, Υπεύθυνου του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής και του Μουσικού Εργαστηρίου “Τροπικών Μουσικών Συστημάτων” του Ωδείου.

Ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος έχει πολυετή ενασχόληση με την παραδοσιακή μουσική. Έχει μαθητεύσει παραδοσιακή μουσική στον Χρήστο Τσιαμούλη και Βυζαντινή Μουσική πλάι στον Πρωτοψάλτη Δημήτριο Γαλάνη. Έχει παρακολουθήσει Master Classes για την πολίτικη λύρα και το ούτι με καθηγητές απ’ όλη τη Μεσόγειο όπως οι Derya Turkan, Necati Celik, Charbel Rouhana, Σωκράτης Σινόπουλος. Καταλυτική ήταν η διαμονή του στο Κάιρο όπου μαθήτευσε στο “Σπίτι του Ουτιού” πλάι στον Nasiir Samma, και η συνεργασία του με το ζεύγος Ghassan & Dina el Youssef, στην Όπερα του Καΐρου. Συνεργάστηκε με μουσικούς της σύγχρονης έντεχνης ελληνικής μουσικής προωθώντας τα παραδοσιακά όργανα στο σήμερα και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συναυλιών, καθώς και σε χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις. Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική στο Μουσικό Σχολείο Πατρών για μια 10ετία. Είναι ιδρυτής παραδοσιακών και ethnic μουσικών σχημάτων (Εαρινή Ζυγιά, ΜΟΥΣΑΓΕΤΕΣ, FLAMARABENCO, VEGA).

Από τα μέσα του 2012 ασχολείται και με την κατασκευή λύρας. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν λύρες διαφόρων ειδών, κυρίως του αχλαδόσχημου τύπου, όπως Πολίτικη, Κρητική αλλά και καινούρια μοντέλα όπως τσελόλυρα και λύρες σε μικρότερες και μεγαλύτερες κλίμακες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2014 και ώρα 8:30 μ.μ., στην Αίθουσα Συναυλιών Κων. Κυδωνιάτης, Ρήγα Φεραίου 7, στην Πάτρα.

Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει με μουσική το νεοϊδρυθέν σχήμα Βυζαντινής οργανικής μουσικής “Οκτάηχος” το οποίο αποτελείται από τον Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, Πολίτικη Λύρα, το Σωτήρη Καφούσια, Κανονάκι και το Θάνο Νικόπουλο, Λύρα Alto (τσελόλυρα). Το σχήμα θα αποδώσει βυζαντινά κρατήματα εν χορδαίς.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτωβρίου 2014. Το ωράριο της έκθεσης θα είναι τις καθημερινές, 17:30-20:30, και το Σάββατο & Κυριακή 10:00-12:00.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates