Αφιέρωμα στο Γιώργο Κατσαρό (17-04-2013)

"Ελληνική Απόλαυσις"

 Αφιέρωμα στο Γιώργο Κατσαρό-Θεολογίτη

 Τετάρτη 17 Απριλίου 2013,  ώρα 8.30 μμ

Είσοδος ελεύθερη

 

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 ώρα 8.30 μ.μ., η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνει μουσική εκδήλωση, με τον Σπύρο Δελέγκο (κιθάρα-τραγούδι, επιμέλεια), με τίτλο “Ελληνική Απόλαυσις”.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο δεξιοτέχνη της ρεμπέτικης κιθάρας Γιώργο Κατσαρό-Θεολογίτη (1888-1997), που έζησε και δημιούργησε στις Η.Π.Α. από τις αρχές του 20ου  αιώνα.

Ο Γ. Κατσαρός ενσαρκώνει ένα είδος λαϊκού τροβαδούρου, ταυτόχρονα τραγουδιστής και εκτελεστής κιθάρας με μια ιδιότυπη τεχνική, χωρίς τη συνοδεία άλλου οργάνου. Γεννημένος στην Αμοργό το 1888, ανήκει στο πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων στην Αμερική, και μέσα από μια πορεία που ξεπερνά έναν αιώνα -καθώς έζησε 109 έτη- εκφράζει ανάγλυφα  τον πόνο της ξενιτιάς, την νοσταλγία προς την πατρίδα, τον έρωτα, αλλά ακόμα και ιστορικά γεγονότα, όπως το οικονομικό κραχ του 1929. Κατά τη μουσική του διαδρομή γνωρίζεται με σημαντικές προσωπικότητες στην Αμερική, όπως Ροδόλφο Βαλεντίνο, Κλαρκ Γκέιμπλ, Τσάρλι Τσάπλιν, ακόμα και με τον Αλ Καπόνε. Χαρακτηριστική η σχέση του με τον μεγάλο κλασικό κιθαριστή Αντρέ Σεγκόβια παρά τη διαφορετικότητα των μουσικών τους κόσμων.

Στην εκδήλωση ο Σπύρος Δελέγκος (κιθάρα, τραγούδι) θα παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα δημιουργιών, που ηχογράφησε ο Γ. Κατσαρός από το 1919 ως και τα τέλη της δεκαετίας του '30, ενώ το πρόγραμμα  θα πλαισιωθεί από σχόλια και φωτογραφίες που έχει επιμεληθεί ο ίδιος.

Ο Σπύρος Δελέγκος δραστηριοποιείται ως μουσικός (κιθάρα, λάφτα, μαντολίνο) σε διάφορα σχήματα (ρεμπέτικης, παραδοσιακής, έντεχνης μουσικής) και διδάσκει στο Τμήμα "Αστικής Λαϊκής Μουσικής-ρεμπέτικο τραγούδι" της Σχολής Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών "Κων. Κυδωνιάτης" της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates