Παρουσίαση του βιβλίου "Καρναβάλι-Μάσκα και Μεταμφίεση στη νεοελληνική λογοτεχνία" (22.05.2024)

Παρουσίαση βιβλίου

 "Καρναβάλι-Μάσκα και Μεταμφίεση στη νεοελληνική λογοτεχνία"


Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, 8.00μ.μ.

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών, η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, οι Εκδόσεις 24 γράμματα, και το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Διαπολιτισμός σας προσκαλούν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου "Καρναβάλι-Μάσκα και Μεταμφίεση στη νεοελληνική λογοτεχνία".
Εισαγωγή-Επιμέλεια-Ανθολόγηση Γιάννης Η. Παππάς, φιλόλογος, ποιητής, μεταφραστής

Ομιλητές:
Ηλίας Γρηγόρης, Πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας
Ήρα Κουρή, Πρόεδρος  της ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας
Άντυ Μπακοπούλου, δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού portal www. thebest.gr
Πέτρος Ψωμάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Σπιράλ και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πατρέων.

Διαβάζουν:
Βικτωρία Αγγελοπούλου, τ. Συμβολαιογράφος, Συγγραφέας
Τζίμης Πολίτης, Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής καρναβαλικών εκδηλώσεων
Συντονίζει η Νατάσσα Τραγουστή, δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι του Βασίλη Ζαβέρδα.
Στη φωτογραφία του εξωφύλλου εικονίζεται ο Γιώργος Λογαράς.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σύμφωνα με την πιο αποδεκτή ερμηνεία, η λέξη «καρναβάλι» προέρχεται από το λατινικό carnem levare («απέχω από το κρέας»), καθώς υποδήλωνε το συμπόσιο που γινόταν την τελευταία ημέρα του Καρναβαλιού λίγο πριν από την περίοδο αποχής και νηστείας της Σαρακοστής.
Το καρναβάλι αποτελεί μέρος ενός κυκλικού δυναμισμού με μυθική σημασία: είναι η κυκλοφορία των πνευμάτων μεταξύ ουρανού, γης και κάτω κόσμου. Το καρναβάλι οδηγεί σε μια μεταφυσική διάσταση που αφορά τον άνθρωπο και το πεπρωμένο του. Την άνοιξη, όταν η γη αρχίζει να εκδηλώνει την ενέργειά της, ο Καρνάβαλος σηματοδοτεί ένα ανοιχτό πέρασμα μεταξύ του κάτω κόσμου και της γης που κατοικείται από τους ζωντανούς. Οι ψυχές, για να μην γίνουν επικίνδυνες, πρέπει να τιμηθούν και γι' αυτόν τον λόγο τους δανείζονται προσωρινά σώματα: πρόκειται για τις μάσκες που συχνά έχουν αποτροπαϊκό νόημα, καθώς το πρόσωπο που τις φοράει παίρνει τα χαρακτηριστικά του «υπερφυσικού» που αναπαρίσταται.

Η 500 σελίδων ανθολογία με τίτλο Καρναβάλι, μάσκα και μεταμφίεση στη νεοελληνική λογοτεχνία είναι η πρώτη μ’ αυτό το θέμα στην ελληνική βιβλιογραφία και περιλαμβάνει ποιήματα, διηγήματα και αποσπάσματα από μυθιστορήματα 140 Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων (μεταξύ των οποίων και δέκα πατρινοί), ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας.
Σ’ αυτή τη διαδρομή του χρόνου, μέσω των λογοτεχνικών κειμένων, παρατηρούμε την εξέλιξη των καρναβαλικών δρωμένων, των εθίμων, των συνηθειών, των αντιλήψεων καθώς και της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. «Η λογοτεχνία», όπως σημειώνει ο καθηγητής Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, «αντιπροσωπεύει την κορυφαία εκδήλωση της δημιουργικότητας του νέου ελληνισμού». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «σύμφωνα με τη θεωρία της λογοτεχνίας, ο συγγραφέας όταν δημιουργεί λειτουργεί -συνειδητά ή μη- ως φορέας της συλλογικής συνείδησης. Εκφράζοντας τον εαυτό του, διερμηνεύει ταυτόχρονα την εποχή, τον πολιτισμό, την κοινωνία που τον εξέθρεψε. Μέσα στα πιο προσωπικά βιώματα, ιδέες, αντιλήψεις, βρίσκεται το κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο που τον συνδέει με τους άλλους».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών (Ρήγα Φεραίου 7, τηλ. 2610277740)

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates