Πασχαλινή συναυλία με έργα για δύο πιάνα (11.04.2023)

Πασχαλινή συναυλία
με έργα για δύο πιάνα

 

Matti Asikainen και

Bożena Ficht-Maciejowska

 

Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2023, 8.00μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Τη Μεγάλη Τρίτη στις 8μ.μ. η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, διοργανώνει Πασχαλινή Συναυλία με τους Matti Asikainen και Bożena Ficht-Maciejowska με Μουσική για 2 Πιάνα.

Οι δύο πιανίστες θα ερμηνεύσουν έργα εναρμονισμένα με το πνεύμα της εποχής και των ημερών. Θα αρχίσουν με Antonio Vivaldi, δυο μέρη από το έργο Die Vier Jahreszeiten op.8 (Οι 4 εποχές): Den Winter (Ο Χειμώνας) και Der Frühlingn (Η Άνοιξη), συνεχίζοντας με την Καντάτα Schafe Könner Sicher Weiden ( Sheep may safely graze) και την γνωστή Badinerie από τη Σουΐτα in h-mol του J.S.Bach.  Θα ακολουθήσουν, ένας Χορός από τους Σλάβικους Χορούς του A. Dvořzák, οι Παραλλαγές πάνω σε ένα Θέμα του Haydn (γνωστές ως Παραλλαγές του Αγίου Αντωνίου), του J. Brahms, ένα Rondo του F. Chopin και η Σουίτα για 2 Πιάνα του S. Rachmaninow Nr1, op.5, που με το τελευταίο της μέρος με το όνομα Πασχαλινό θα ολοκληρωθεί η συναυλία οδηγώντας μας στο πνεύμα των ημερών.

H πολωνικής καταγωγής πιανίστα Dr. habil. Bożena Ficht-Maciejowska αποφοίτησε από τη Μουσική Ακαδημία της Κρακοβίας υπό τον καθηγητή Janusz Dolny. Ακολούθησε µμεταπτυχιακές σπουδές στη Musikhoch-schule Trossingen στη Γερμανία υπό τον καθηγητή Viktor K. Merz- hanov.
Έχει δώσει συναυλίες στις Πολωνία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Ρωσία, στις Κάτω Χώρες, στη Γαλλία, στην Ουκρανία, Φινλανδία και την Κύπρο. Το 2019 έπαιξε του F. Chopin το Κοντσέρτο σε µι ελάσσονα op.11 στον Καθεδρικό Ναό τη Notre Dame στο Στρασβούργο και στο Νέο Κάστρο τη Στουτγάρδη µε την Ορχήστρα Δωματίου της Κρακοβίας υπό τη διεύθυνση του Marceli Kolaska.
Η Ficht-Maciejowska έχει κυκλοφορήσει δύο CD: Το πρώτο µε έργα του W.Α. Mozart, F. Chopin, F. Schubert και S. Rachmaninov και το δεύτερο µε έργα του F. Chopin.
Έχει εκδώσει to βιβλίο “The Finale of the B minor Sonata op.35” του F. Chopin. “Μια υπερβατική ιδέα της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης” το οποίο έλαβε υψηλή θέση στην κατάταξη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε στην Πολωνία το 2011 και η δεύτερη έκδοση στη Γερμανία το 2016.
Από το 1994 έως το 2014 η Ficht-Maciejowska ήταν λέκτορας στο Μουσικό Πανεπιστήµιο F. Chopin της Βαρσοβίας.
Από το 2015 έως σήμερα είναι ιδρύτρια και διευθυντής της διεθνούς Μουσικής Ακαδημίας F. Chopin στο Lahr Γερµανία.

 

Ο Dr. Matti Asikainen είναι Φιλανδός πιανίστας, μουσικολόγος, συνθέτης και καθηγητής Πολωνικής φιλολογίας. Ο Asikainen αποφοίτησε από τη Μουσική Ακαδημία Sibelius του Ελσίνκι το 1985 και από την Ακαδημία Μουσική Stanisław Mo- niuszko στο Gdańsk υπό την καθοδήγηση του καθ. Zbigniew Śliwiński (1991). Έχει επίσης συμμετάσχει σε master classes καλλιτεχνών όπως οι Dmitri Bashkirov, Regina Smendzianka και Victor Merzhanov.
Ο Asikainen κέρδισε το 3o βραβείο στον Εθνικό διαγωνισμό Πιάνου Hannikainen και το 2ο βραβείο στο “Μουσικό Σεμινάριο” διεθνή διαγωνισμό Πιάνου της Βιέννης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πιανίστας είναι επίσης κάτοχος διπλώματος μουσικολογίας από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä της Φινλανδία και πολωνικών σπουδών από το Σλαβικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι (1993). Ο Asikainen έχει εμφανιστεί συχνά δίνοντας ρεσιτάλ στη Φινλανδία, τη Ρωσία και την Ιταλία και µε τις συμφωνικές ορχήστρες της Φιλαρμονικής της Βαλτικής του Γκντανσκ και της Φιλαρμονικής του Koszalin.
Το 2013 κυκλοφόρησε ένα CD µε όλες τις συνθέσεις για πιάνο που έγραψε ο Henryk Melcer, παιγμένες από τον Matti Asikainen. Το CD κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Acte Préalable ως αποτέλεσμα της επιτυχίας του πιανίστα (Μεγάλο Βραβείο) στον διαγωνισμό Recording Project “Forgotten Polish Music”.
Από το 1990, ο Matti Asikainen εργάζεται ως καθηγητής πιάνου στο Τμήμα Μουσικής, Τέχνης και Πολιτιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Jyväskylä στη Φινλανδία.
Σε αναγνώριση των υπηρεσιών του για την προώθηση της Πολωνίας και της πολωνικής κουλτούρας στη Φινλανδία, ο Matti Asikainen τιμήθηκε µε το παράσημο της Αξίας της Δημοκρατίας της Πολωνίας το 2002 από τον Πρόεδρο Aleksander Kwaśniewski.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates