Η Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών λειτουργεί βάση εγκεκριμένου καταστατικού και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση, με τριετή θητεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, είναι το εξής:

Πρόεδρος:  Χρήστος Μούλιας

Αντιπρόεδρος:  Ρένα Λέμη

Γραμματέας:  Σεραφείμ Κυριαζάκος

Ταμίας:  Παναγιώτης Γεωργίου

Έφορος:  Αντωνία Λαγωγιάννη

Μέλος:  Σπύρος Τσακούμης

Μέλος:  Χρύσα Μπογδανοπούλου

Εδώ θα βρείτε διευθύνσεις στο YouTube με έργα που έχουν παρουσιάσει καλλιτέχνες, σε συναυλίες στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών ή έχουν απλά ηχογραφηθεί στην αίθουσα συναυλιών της.

Εδώ θα βρείτε αξιόλογες εκδηλώσεις που παρουσιάζονται σε άλλους χώρους και σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε.

Εδώ θα βρείτε Μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και δεν εντάσσονται στις εκδηλώσεις των θεσμικών κύκλων.


 

Όλοι οι μαθητές που σπουδάζουν κάποιο όργανο, παρακολουθούν υποχρεωτικά τα καθορισμένα Γενικά Μαθήματα.

 

Βασιλική Φιλιππαίου, Διευθύντρια της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

Η Βασιλική Φιλιππαίου γεννήθηκε στην Πάτρα.  Άρχισε μαθήματα πιάνου και βασικών θεωρητικών στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών.  Αργότερα στο ίδιο Ωδείο και στην Τάξη του Μουσουργού Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη συνέχισε τις σπουδές της στο Πιάνο και στα Ανώτερα Θεωρητικά, αποκτώντας τα πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Μελέτησε Ενορχήστρωση με τον  Άλκη Μπαλτά και απόκτησε το Δίπλωμα Σύνθεσης με τον Θόδωρο Αντωνίου.
Έχει συμμετάσχει σε Σεμινάρια-Συνέδρια σχετικά με θέματα που αφορούν τη Μουσική τόσο από την πλευρά της σύνθεσης-ανάλυσης, όσο και της ερμηνείας. Έχει επιμορφωθεί στην διδακτική των Μουσικών Παιδαγωγικών Συστημάτων και έχει λάβει μέρος σε Συμπόσια Σύγχρονης Μουσικής.
Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση από το 1981 έως και το 2005.
Εκτός από τη διδασκαλία και τη σύνθεση ασχολείται με τη μελέτη και την ανάλυση μουσικών μορφών. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι μελέτες: "Μερική προσέγγιση στο έργο του G. Crumb", "Η Πτώση στα Choral του J.S. Bach", "Η αναλυτική πλευρά των Παραλλαγών Goldberg", "Σημειώσεις πάνω στις Βασικές Αρχές της Αρμονίας", καθώς επίσης αναφορές στο έργο του Κων. Κυδωνιάτη και του Γεωργίου Καζάσογλου. Ορισμένα από αυτά έχουν παρουσιαστεί σε ανάλογες εκδηλώσεις.
Το συνθετικό της έργο περιλαμβάνει έργα για σόλο όργανα, για μικρά οργανικά ή φωνητικά σύνολα, για ορχήστρα, για φωνή και ορχήστρα ή οργανική συνοδεία.
Η μουσική της γραφή βασίζεται στην εσωτερική αναζήτηση και στο στοχασμό, χρησιμοποιώντας πολυρρυθμία, ατονικότητα και γενικά σύγχρονες τεχνικές που συνδυάζονται αβίαστα με τους τρόπους της ελληνικής μουσικής.
Διδάσκει Ανώτερα Θεωρητικά στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και ως Διευθύντρια του ίδιου Ωδείου (από το 1997) έχει δημιουργήσει δύο θεσμικούς κύκλους, το "PODIUM Νέων Καλλιτεχνών" και το "Μουσικό Μάϊο", διοργανώνοντας  παράλληλα συναυλίες, σεμινάρια και ημερίδες, με θέματα που αφορούν τη μουσική, έχοντας και η ίδια ενεργό συμμετοχή. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Υπεύθυνη Γραμματείας:  Έλενα Κουτσούγερα
τηλέφωνο: 2610-277740, 
Ρήγα Φερραίου 7, 26 223 Πάτρα,  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η Γραμματεία του Ωδείου λειτουργεί:
  

   Δευτέρα και Παρασκευή
   απόγευμα  04.30 - 09.45

   Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη
   πρωΐ  09.15 - 12.30,   απόγευμα  04.30 - 09.45  

   Σάββατο
   πρωΐ  09.30 - 01.30

 

  • Τα μαθήματα που διδάσκονται σ΄ένα Ωδείο, χωρίζονται σε Ειδικά και Γενικά-Υποχρεωτικά.

  • Στις Σχολές Ειδικών Μαθημάτων τα μαθήματα διδάσκονται ατομικά.

  • Στις Σχολές Γενικών Μαθημάτων τα μαθήματα διδάσκονται σε ολιγομελείς ομάδες.

  • Νέοι μαθητές εγγράφονται και φοιτούν στο Ωδείο μετά από εισαγωγικές ή κατατακτήριες εξετάσεις. Η ημερομηνία εξετάσεων ανακοινώνεται στον πίνακα ανακοινώσεων του Ωδείου.

  • Οι εγγραφές των νέων μαθητών γίνονται μέχρι και την 15η Οκτωβρίου.

  • Οι παλαιοί μαθητές εγγράφονται από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 16η Σεπτεμβρίου.

  • Για να εγγραφούν οι παλαιοί μαθητές παρουσιάζουν το Βιβλιάριο Σπουδών και συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση.

  • Το Μάϊο τα Βιβλιάρια Σπουδών παραδίδονται στη Γραμματεία, για την σχετική συμπλήρωση και παράδοση.

  • Το Διδακτικό έτος Σπουδών ορίζεται από Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο.


Ο Μουσικός Μάϊος δημιουργήθηκε από τη Βασιλική Φιλιππαίου το 1998 και αφορά τη δημιουργία ενός κύκλου εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη της μουσικής δημιουργίας. Η αρχική σκέψη δεν περιοριζόταν στην παρουσίαση μουσικών έργων της κλασικής και προκλασικής περιόδου, αλλά διευρυνόταν στη σύγχρονη δημιουργία και τη συσχέτιση της μουσικής με άλλες τέχνες και επιστήμες. Επομένως ο Μουσικός Μάϊος θα περιείχε, εκτός των συναυλιών, διαλέξεις και σεμινάρια ή ημερίδες με συναφή θέματα.

Η ιδέα αυτή υιοθετήθηκε από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και στηρίχθηκε από το Ίδρυμα Ι.& Ε. ΤΟΠΑΛΗ. Σήμερα ο Μουσικός Μάϊος, θεσμός πλέον, εδραιώνεται με τη συνεχόμενη παρουσία του, τόσο από την καλλιτεχνική πλευρά των μουσικών εκδηλώσεων-συναυλιών, όσο και από την πλευρά της αναζήτησης και του προβληματισμού σε θέματα που αφορούν τη μουσική παιδεία και εκπαίδευση.


Το "PODIUM Νέων Καλλιτεχνών" ξεκίνησε την  Άνοιξη του 1999, και απευθύνεται σε νέους μουσικούς οι οποίοι έχουν πάρει το πτυχίο ή το δίπλωμα τους σε κάποιο όργανο είτε βρίσκονται προ πτυχίου ή διπλώματος.

Γνωρίζοντας τη ανάγκη των νέων μουσικών για δημιουργία και έκφραση, τους προσφέρουμε τη δυνατότητα αυτής της εμπειρίας, συμβάλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο στη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Το "PODIUM Νέων Καλλιτεχνών" λειτουργεί με αιτήσεις που κυκλοφορούν τον Ιούνιο - Σεπτέμβριο και οι συναυλίες διεξάγονται από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο.

Φεστιβάλ κιθάρας, Λίζα Ζώη - Ευάγγελος Ασημακόπουλος

 

Συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού μας με την Πάτρα, πραγματοποιούμε και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας. Είναι ένας θεσμός που όλα αυτά τα χρόνια έχει συγκεντρώσει πλήθος σπουδαστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ένας θεσμός που θέλουμε να πιστεύουμε, έχει προσφέρει πολλά σε γνώση και εμπειρία, ένας θεσμός για τον οποίον τελικά είμαστε υπερήφανοι.
Στις τετραήμερες αυτές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών, θα δώσουν ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου κορυφαίοι σολίστ της κιθάρας ενώ παράλληλα γνωστές προσωπικότητες θα προσφέρουν τις γνώσεις τους με ενδιαφέρουσες διαλέξεις. Τέλος, πέρα από τη διδασκαλία που καλύπτει όλα τα πρωινά, το Φεστιβάλ όπως κάθε χρόνο κλείνει με το διαγωνισμό κιθάρας που περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες και δίνει έτσι την ευκαιρία σε νέους κιθαριστές κάθε ηλικίας να μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε μια τέτοια δοκιμασία.
Μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ ελπίζουμε πως θα ζήσουμε και πάλι φέτος αξέχαστες στιγμές, θα γίνουμε πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες και με επίκεντρο το αγαπημένο μας όργανο θα μοιρασθούμε τη χαρά της δημιουργίας. 
     

Λίζα Ζώη – Ευάγγελος Ασημακόπουλος

 

 

Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά για την διοργάνωση αυτού του ξεχωριστού Φεστιβάλ. Αναγνωρισμένοι σολίστ και καταξιωμένοι καθηγητές φέρνουν κοντά σπουδαστές απ’ όλη την Ελλάδα προσφέροντάς τους ίσες ευκαιρίες για γνώση, παράλληλα με τα οφέλη της επικοινωνίας. 

Βασιλική Φιλιππαίου
Καλλιτεχνική Διευθύντρια της
Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών

 

 

Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών είναι από τα παλαιότερα μουσικά σωματεία της χώρας, με μακρά παράδοση σε εκδηλώσεις υψηλού πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου και σημαντική προσφορά στις μουσικές σπουδές. Με χαρά πλαισιώνουμε και φέτος το Φεστιβάλ Κιθάρας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών
Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates